Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fadime och hedersvåldet

Stoppa förtryck i hederns namn | Brännpunkt | SvD.

Några år sedan mördades Fadime och det blev ett stort ståhej. Gråtande ministrar, reportage som belyste det stora problemet med hedersvåld och exmuslimer som gick ut i media som beklagade sig över islam, slöjan och muslimer överlag.

Jag minns även att jag hittade information på SVT, som hade talat med en släkting och som erkände att de inte ens var muslimer, det här var innan den stora Yazidifolkgruppens invandring. Då visste ingen att dessa personer inte är muslimer, så man kallade Fadime för muslim och det utnyttjades gärna av dem som ville sparka till Islam.

Hedersvåld är ett hemskt problem. Så är våldtäkt. Misshandel. Pedofileri och alla andra slags brott som drabbar oskyldiga. Frågan är varför just hedersvåld görs till ett större problem än det är? De värderingar människor har som kommer från andra länder krockar ibland med det svenska samhällets mer liberala värderingar.

Varför görs så stort väsen av just hedersvåldet? Varför skriver skribenterna att de är emot religiösa friskolor? Varför beklagar de sig över att vissa väljer bort vissa ämnen i skolan som de inte vill delta i? Vad har det ena med det andra att göra? Det är brottsligt att mörda någon, eller att misshandla någon. Ska man tro att hedersvåld beror på att vissa föräldrar avhåller sina barn från vissa lektioner de ogillar? Är det friskolornas fel att människor vill styra sina barns uppväxt?

Det märkliga fenomenet i Sverige är att man frågar sig vart är föräldrarna, när barnen skapar problem. Samma personer beklagar sig samtidigt över att vissa familjer har för mycket kontroll på sina barn.

Fadime har blivit till en symbol för alla dem som vill klaga på vissa invandrargrupper eller vissa religioner. Varje dag våldtas tjejer, varje dag mördas tjejer, varje dag misshandlas killar, varje dag utnyttjas barn, ändå är det just hedersvåldet som drar till sig mest uppmärksamhet. Det ser man särskilt när man tittar på kommentarerna till artikeln.

Jag önskar att dessa författare till artikeln och alla de som säger sig tala för de förtryckta invandrarna, skulle sluta dra in allt som inte har med hedersvåldet att göra. Vad har en religiös friskola med hedern att göra?

7 kommentarer

 1. Svarten 24 mars 2009

  ”Fadime har blivit till en symbol för alla dem som vill klaga på vissa invandrargrupper eller vissa religioner.”

  Det där blev väl ändå lite fel, Bahlool, även om jag förstår vad du menar. Att Fadime utnyttjas av diverse islamofober och främlingsfientliga grupper är en sak, men Fadime var en ung kvinna som vågade stå upp offentligt och bekämpa en avskyvärd företeelse, hedersmord, och fick betala med sitt eget liv.

  Jag rekommenderar å det varmaste P3 Dokumentären ”Mordet på Fadime”:
  http://svarten.blogspot.com/search?q=fadime+dokument%C3%A4r

 2. Bahlool 24 mars 2009

  Jag ser på det med Fadime på samma sätt som killen i Salem, som blev till en symbol för vissa värderingar och vissa gruppers ogillande.

 3. Bahlool 24 mars 2009

  har nu försökt sätta igång din fil 2 ggr men det vill inte 🙂

 4. Svarten 24 mars 2009

  Jag märkte det just själv, men här fungerar den:
  http://tinyurl.com/dczxm5

  Du blandar ihop vad Fadime faktiskt stod för, med vad vissa grupper försöker göra henne till. En dag skall jag skriva om vad Fadime har betytt för många av min dotters tjejkompisar – Fadimes mod har gett dem ett bättre och rikare liv. Så är det.

 5. Bahlool 24 mars 2009

  Jag tror att vi skiljer oss i vad som är rikare och bättre liv. Den svenska kulturen och den västerländska attityden är inte nödvändigtvis bättre än de kulturer dessa tjejer kommer ifrån. Jag vet bara att man måste ha lojaliteter gentemot familjen också. Man måste ha respekt för sina föräldrar också. Jag själv har haft problem med mina föräldrar och känner några tjejer som trodde att frihet innebar att dra sig bort från familjen och gå emot deras värderingar. Idag är de tillbaka hos sina föräldrar och de ångrar det. Jag har även dejtat såna tjejer och jag tog avstånd från dem för att det gick för långt.
  Jag ser det som viktigt att man måste tillåta sina döttrar att utveckla sig, utbilda sig, att de sjävla ska få välja de ska gifta sig med..men det jag sett på senare år handlar inte om det här..utan det handlar om att flickorna vill ha friheten att ta med killar hem att ligga med vem de vill osv..dessa värderingar går emot de värderingar jag försöker efterfölja.
  Jag säger inte att jag är någon ängel..men de som känner mig vet jag raggar aldrig och jag dejtar tjejer då och då men ligger inte med dem har nog inte haft sex på 6-7 år snart 😛 Poängen är att man behöver inte ligga runt för att få ett bättre och rikare liv.
  Så jag är splittrad i synen på Fadime..jag anser att hon gjorde bra som dåliga saker. Du, som svensk, kommer nog aldrig kunna förstå det här, även när du är en öppen person och rätt tålmodig med många saker 😉

 6. Svarten 24 mars 2009

  Lyssna på programmet och tänk ett varv till, Bahlool.

  ”Jag ser det som viktigt att man måste tillåta sina döttrar att utveckla sig, utbilda sig, att de sjävla ska få välja de ska gifta sig med”

  En ennan sak jag gärna vill skriva om (men det känns så tungt) är två av min dotters kompisar – som jag själv känt sedan de var små och ofta hjälpte med läxorna – som blev bortgifta här i Uppsala vid 15 års ålder och blev mammor som 16-åringar. Männen var 32 respektive 37 år när de gifte sig.

  Sånt gör mig både rasande och mycket sorgsen.

 7. Bahlool 24 mars 2009

  har ljudproblem hehe här och hemma hade jag inte tid att stanna en timme och lyssna tyvärr ska försöka när jag kommer hem vid 22 tiden 😛
  Jag har sett såna här problem själv..en vän till mig, jag visste inte vem hon var men vi kände varandra i åratal och diskuterade livet och religionen på mirctiden..en dag berättade hon att hon hade blivit slagen av sin far och tvingats in i ett framtida giftermål. Hon bodde i London. Jag blev upprörd, lika upprörd som du är nu..jag frågade folk men ingen ville engagera sig.
  En dag försvann hon och hon var lika gammal som de här flickorna du tog upp…frågade senare hennes vänner om henne och de sa hon födde barn och var överlycklig över barnet och giftermålet.

  Synen på just barnagiftermål inom islam är skild från den syn som finns i väst. Vi anser att det räddar dem från att ha sex utanför äktenskapet..skillnaden i ålder kan jag dock ta illa upp vid och tvånget men annars tycker jag, att om jag hade bott i ett islamiskt land då hade det varit räddningen för just mig. Sen är inte allt svart och vitt..jag har mött både barn som verkligen lidit illa och sen barn som ljugit för att slippa sina föräldrars uppfostran..på samma sätt som vi har sett flickor som blivit våldtagna och flickor som ljugit om våldtäkten. Du om någon, borde veta att allt inte är svart eller vitt.
  Hur mår de här tjejerna nu? Hur känner de sig nu? Du och din dotter har väl kontakt med dem än?=

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.