Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Gammalt inlägg – The Heirs of Muhammed

Inlägg från blogg.se, som jag nyss hittade åter och ska nog fortsätta publicera gamla alster. Jag vill gärna skriva ut mina memoarer, mycket lättare på den här bloggen.

Var länge sen jag läste en bok men köpte några om tidig Islamisk historia. En bok skriven av Barnaby Rogerson heter The Heirs of Muhammed. En bok på engelska som handlar om den tidiga tiden och konflikten (enligt honom) som började med ovänskapen mellan de två som älskade profeten mest, Ali och Aisha (profetens ena fru)
En mening sade allt som jag velat förklara med min kärlek för Shia.
Det handlar om en Irakisk familj som han besöker i London. De genomlever bombningarna av Irak åter och åter igen och en mening den damen fick mig att få gåshud och kalla kårar för det är det jag trott på levt efter och försökt förklara:

Its what we are born for, We are born to this fate, we who are the people of Ali, who were born to struggle, to struggle and then to suffer.

Författaren försöker förstå hur en familj, som är så västvänlig, så modern, kan älska och leva i det förgångna som denna familj. Ett praktexempel är att mannen i huset säger att han inte skulle ge upp en enda mening ur boken Nahj al Balagha (Imam Alis tal och förmaningar) för all världens böcker.

Zaid bin Ali var son till den fjärde Shia Imamen, Zain al Abidin eller även känd som Ali ibn al Hussain. Han uppmanades av den femte Imamen, Muhammed al Baqir, att inte gå ut och strida, profetian som Imamerna hade gett honom var att han skulle gå ut, strida och dö. Hans kropp skulle hängas upp naken, fåglar skulle bygga bo vid hans privata delar för att skydda honom från blickarna, han skulle sedan gömmas tas ner av anhängare och begravas. Zaid bin Ali skulle senare vara grund för en av de 3 Shiasekterna som senare uppstod; kallad zaydia.

Zaid sa som svar:

La 7ayata le man thall

Ett liv under förtryck är inte värt att leva. A life under oppression is not worth living.

Han är ett praktexempel på hela den Shiamuslimska historien. Man går ut och strider, även om det är en strid som man vet man kommer förlora. Det hände Ali…det hände hans söner Hassan och Hussain och det hände de flesta revolutionerna och upprorsmän som startades av Shias och i Ahlul Bayts namn. De visste att förlusten var oundviklig. Dock är inte det som är meningen med deras kamp. Meningen var och är. Du ska stå upp mot orättvisan. Du ska göra ditt bästa. Du ska och måste följa Profetens och Imamernas ord om att inte tillåta eller acceptera orättvisa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.