Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Utsikter till fred?

Israels valresultat komplicerar Obamas planer | SvD.

Den bästa freden, för bägge parter, palestinier som israeler, är just arabernas plan från 2002. Denna plan går ut på att man återgår till 1967 års gränser; efter att Israel startade ett aggressionskrig då, så erövrade de Golanhöjderna, Gaza och Västbanken.

Sen dess har man haft ett problem, ett folk på halsen som inte vill vara ockuperat, samtidigt som FN antar resolution efter resolution som fördömer Israels våld och ockupation. Enligt FN så måste Israel lämna tillbaka dessa områden, men Israel har lyckats lura i världen att de behöver hålla dessa områden, för att få säkerhet. 2002 erbjöd araberna säkerhet, så vad är problemet?

Tittar man på gamla planscher från terrororganisationer som Irgun och Stjernligan, så ser man att drömmen för sionisterna var ett Storisrael, ett land som innefattade även Jordanien och stora delar av Libanon och Syrien. Det hade lyckats ifall de palestinska flyktingarna hade fått uppehållstillstånd hos araberna, men araberna menade att problemet skapades av FN, och därmed kan FN fixa problemt också.

Vad avhåller Israel? De talar ju hela tiden om fred, vad är det som stoppar dem? Araberna är redo, palestinierna är redo, muslimerna är redo, vad är problemet?

Enkelt. Fred leder till att Israel inte har någon yttre fiende längre, stater som Israel, måste ha en yttre fiende. De måste leva på att folk tycker synd om dem. Förrut var det judeutrotningen, nu är det dessa hemska muslimer/araber. Vem ska Israel få pengar av, ifall det är fred i mellanöstern? Vem ska de få support av?

Araberna är redo, nu är det bara USA och Israel som måste bestämma sig för fred, något de verkligen inte vill än. USA behöver bara sätta press på Israel, och då hade vi haft fred. Israel behöver bara lämna tillbaka något hela världen, FN, människorättsgrupper och de arabiska staterna menar inte är deras. Det är som en tjuv som vägrar lämna tillbaka bilen, så länge han vägrar, är han en tjuv. Lämnar han tillbaka bilen då är saken utagerat. Israel har en otrolig chans att få slut på bomber, attacker och hat. De kan bli del av mellanöstern. De behöver inte muta länder som Egypten och Jordanien, som de gör nu.

Finns fredsviljan hos israelerna? Eller är det skitsnack som vanligt? Jag tror det är skitsnack…

storisraelBild på hur terrororganisationen Irgun önskade ett Storisrael.

2 kommentarer

  1. sara 12 februari 2009

    haha det blev freedom writers och det va verkligen ingen dålig film =)

  2. Bahlool 12 februari 2009

    sann berättelse har jag hört 😛

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *