Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Hade fattigdomen varit en man…

Den fjärde Kalifen (religiös som politisk ledare) Ali ibn Abi Talib, sa några bevingade ord: Hade fattigdomen varit en man, hade jag slagit ihjäl honom.

Det finns två saker som är förhatliga av Allah, Koranen och en sann muslim – fattigdom och förtryck.

Jag tittar på SVT1 och ser ett program från Iran, om hur fattiga kurder springer över bergen med lite dunkar bensin, ett livsfarligt jobb. Vissa bränns upp, om de inte blir tagna av gränspolisen. När de kommer fram till Irak så har de tjänat hela 2 US dollar på bensinen. Det är alltså 16 kr i dagens valuta.

Som muslim måste man kämpa emot alla de här sakerna, inte bara med ord utan också med handling. Förtrycket bekämpas i dagens läge av Hamas och Hizbollah. Fattigdomen då? Hur ska man bekämpa en fattigdom som grundar sig i korruption, i embargon mot muslimska länder, i ledare som inte kan anpassa ekonomin eller landet till det moderna. Hur ska man kunna öka pengarna i folks fickor, när vi har ”muslimer” som menar att vi inte ska utbilda oss (de bekämpar skolor för tjejer).

Att bekämpa förtryck, är tvång, krav och del av vår tro. Varför kan man inte känna samma tvång att bekämpa fattigdomen? Vi har regler om att ge vissa procent av vår inkomst och egendom till fattiga, men det räcker inte. Vi som muslimer måste skapa fler affärsmöjligheter, vi som muslimer måste bojkotta Israeliska varor men samtidigt försöka stödja muslimska affärer.

Vad hade Ali ibn Abi Talib gjort med de som är korrumperade och roffar åt sig de fattigas tillgångar? Hade han inte slagit ihjäl dessa kaosbringare? När hans egen bror ville att Ali skulle låna ut pengar, som tillhörde folket, då blev det en schism mellan dem, för att Ali vägrade. Vi kan inte bara ränna runt och hoppas på ett fritt Palestina, eller hoppas på att väst ska tillåta oss att skicka ekonomisk hjälp, vi ser ju att vi bojkottas och efterlyses som terrorister om vi skickar hjälp till Somalia, Iran eller Gaza. Vi måste se till att dessa områden får ekonomisk stöd så de inte behöver jobba med farliga jobb för 16 kronor.  Vi måste se till att dessa människor utbildar sig och får ett drägligt liv.

Profetens ord var, hur kan en muslim äta sig mätt, medans hans bror i religionen svälter? Hur kan vi leva med att vi har det gott ställt, och vi beklagar oss över att vi inte har råd med senaste mobilen, medans vi ser människor brännas upp, för att de smugglar lite bensin för sitt livsuppehälle?

Varje dag borde vi fråga oss, hur kan jag slå ihjäl fattigdomen idag? Hur kan jag bekämpa orättvisan idag?

2 kommentarer

 1. Apse 11 februari 2009

  Såg också programet.
  Solidariteten mellan folken på var
  sida av gränsen är tydligen minimal.
  Trots att många av dom delar religion.
  Varför, kan man fråga sig.

 2. Bahlool 11 februari 2009

  Jag har haft att göra med ”muslimer” och även om de ber, och de fastar och har långa skägg, så har de inget medlidande. Ett av de tecken på att det går åt skogen för oss människor.
  Fick gåshud när jag såg programmet…vet att sånt sker hela tiden men tyvärr kan man inte hjälpa alla 🙁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *