Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Iranska Revolutionen 004

Jag är en stor supporter av den Islamiska Republiken Iran. Tyvärr blev både revolutionen och Iran inte bara svartmålade, men också korrumperade. Ska försöka belysa förtid, nutid och framtid för denna storartiga nation.

Det är 30 år sedan revolutionen.

Efter Mossadeqs fall, blev Shahen hårdare i sitt förtryck av det iranska folket. Han skapade SAVAK, sin underrättelsetjänst. Denna såg till att fruktan för regeringen, var del i det iranska folkets vardag. Tusentals försvann, och återigen fler sattes i fängelser, där deras vardag styrdes av tortyr och av utfrågningar. Här sattes kommunister, socialister, nationalister och islamister.

SAVAK skapades 1957 och var ett av grunderna för att iranierna till slut revolterade. Deras metoder var för grymma, även för Shahen. De hade utbildats av Mossad (israeliska underrättelsetjänsten) och CIA (USAs motsvarighet). Efter den ”vita revolutionen” 1963, ökade dess antal till över 5300 heltidsanställda agenter.

1963 kände Shahen att han hade så pass mycket makt, att han kunde börja sina ”reformer” även kallad den Vita Revolutionen. Dessa reformer innebar:

  • att man skulle sälja den landägande feudala klassens mark, till fattiga bönder
  • privatisering av statsägda företag
  • större rättigheter till kvinnorna

Det var runt 19 olika reformer som skulle flytta Iran in i 2000 talet. Då reformerna inte fullbordades ordentligt och då man inte tog hänsyn till religionen Islam och de lärda i Iran, ledde dessa reformer några år senare till revolutionen 1979.Vissa av reformerna, skulle ge de fattiga bönderna mera pengar och mera mark, men ledde till att de förlorade allt istället. Vidare tog mycket av den kända korruptionen i Iran, mycket av pengarna. Medan man reformerade på dessa saker, glömde man att reformera landets politiska system, som såg större och hårdare förtryck.

En av Shahens värsta brott detta året, var militärens mördande av civila som hade gått ut på gatorna och protesterat.

Shahens största och värsta misstag var att han fängslade en lärd från den heliga staden Qom, vid namn Ayatollah Ruhollah Musawi Khomeini. Denna man var älskad av massorna för att han var kompromisslös och som hade ställt Shahen mot väggen för dennes stöd och support till väst.

Enligt iranier som arbetade åt engelsmännens oljebolag under denna tid, så betedde och behandlades engelsmännen som en herreras. Under denna period fick också amerikanerna strafffrihet från iranska lagar. Alla de här sakerna hade irriterat iranierna, och särskilt Ayatollah Khomeini. Hans fängslande, ledde till protester på gatorna, som kostade upp till 15000 människor livet. De obeväpnade hade gått ut på gatan under en shiamuslimsk högtid och krävt att man skulle släppa denna lärd, något som besvarades med skottlossning och fängslande av deltagarna på dessa demonstrationer.

Shahen hade sådd ett av de viktigaste frön till sitt fall och det viktigaste fröet för den Islamiska revolutionen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *