Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Aytoallah Sayed Ali al Khamenei – Far och Mor

|| Aytoallah Sayed Ali al Khamenei ||
– Del 2 – Far och mor

Del 1 || Aytoallah Sayed Ali al Khamenei ||

Hur vi människor formas och varifrån våra värdegrunder kommer ifrån relateras ofta till vem vår familj är, vilka grunder de hade och hur de levde sitt liv. Människan präglas av omgivningen, arv och miljö har ofta en stark anknytning till att beskriva hur en människa formades då människas tankar och värdegrunder börjar redan från den tidiga åldern då man som barn tar in de handlingar som ögat fångar. För att därmed få en bättre förståelse till Sayed Khamenies personlighet ser vi över hans fars biografi och därefter hans mors personlighet.

Sayed Khameneis Far:
Hujjatolislam wal-Muslemin Hajj Sayyid Jawad Husseini Khamenei

Sayed Khameneis liv levdes väldigt enkelt trots hans höga betydelse och värde i samhället, Sayed Khamenei beskrev den:

”Min far, trots en välkänd religiös figur, var lite asketisk. Vi hade ett svårt liv. Jag minns att vi ibland inte hade något till middag mer än bröd och några russin, som min mor hade på något sätt improviserat.”

Området de bodde i var ett väldigt fattigt grannskap;

”vårt hus, femtiofem kvadratmeter, bestod av ett enkelrum och en dyster källare. När besökare kom för att se min pappa som den lokala prästen för att få råd om sina problem, flyttade vi övriga familjemedlemmar till källaren medan besöket pågick. År senare köpte några välgörande personer den lilla, tomma tomten som var i anslutning till vårt hus, så vi kunde bygga två till rum.”

Hans far föddes i Najaf den 16e Azar 1274 S.H och gick bort den 14e Tir 1365 S.H. vid 91 års åldern. Han var en av de ulama och mujtahids under hans tid och migrerade till Tabriz med hans familj. Efter att han läst klart Sath nivån migrerade han till Mashad år 1336 L.H. Inom området av Fiqh och usul var han under ledning av enastående personligheter som Hajj Agha Hussein Qomi, Mirza Mohammad Aghazade Khorasani (känd vid namnet Kafai), Mirza Mahdi Isfahani och Hajj Fazel Khorasani.

Inom filosofi området lärdes han av Agha Bozorg Hakim Mashhadi och Sheikh Asadollah Yazdi.Vid senare tid reste han till Najaf, år 1345 L.H och fick undervisning av of Mirza Mohammad Hussein Naeeni, Sayyid AbulHassan Isfahani och Agha Zia ul-Din Iraqi som därefter gav honom tillståndet att praktisera ijtihad av de.

Därefter återvände han till Iran, Mashad, där han spenderade resten av sitt liv. Förutom undervisning som han höll i fick han i uppgift att leda bönen i Moskén av Siddiqis Mashad Marknad (även känd som Azarbaijanis’ moské). Han personliga undervisning fortsatte hela livet, han fortsatte fördjupa sig och samla på sig mer kunskap. Han beskrivs som en gudomlig man som var likgiltig mot materiella angelägenheter och levde en asketisk livsstil.

Efter segern i den islamiska revolutionen fortsatte han sin asketiska livsstil trots att hans barn höll högpolitiska och verkställande positioner. Han var alltid betrodda av folket på grund av hans mänskliga egenskaper.

Han begravdes i en portik bakom Imam Ridha (as) heliga darih (shrine). I en kondoleans meddelande till Sayed Khamenei beskrev Sayed Khomenini fadern som en gudomlig/gudfruktig och engagerad forskare.

Sayed Khameneis farfar, Sayed Mohammad Husseini Tafreshi var ättling av Aftasi Sayeds. Han var ättling till Sultan al-Ulama Ahmad, känd som Sultan Sayed Ahmad som var en av barnbarnen av Imam Sajad (as).

En mor har även en stor och betydande roll, trots att som pojke tar man mer efter den manliga förebilden i hushållet spenderas en stor del med mamman som sätter sin prägel i barnet.

Sayed Khameneis mor, Mirdamadi föddes år 1293 S.H och gick bort år 1368. Hon var en gudfruktig och religiös kvinna som var bekant med Koranen, dess betydelse, hadither, historia och litteratur. Hon var med barnen, särskilt sayed Khamenei, under revolutionära aktiviteter mot Pahlavi-regimen.

Hennes far, Aytollah Sayed Hashem Najafabadi Mirdamadi, född år 1303 L.H och gick bort 1380 L.H. Han var medlem i Mirdamads hushåll. Mirdamad var en framträdande filosof av Safavid-tiden. Sayyid Hashem var en elev av Akhund Khorasani och Mirza Mohammad Hossein Naeeni och han var en expert i Kornanens skrift. Han var också en av de offentliga bönens ledare i Goharshad-moskén. Från moderns sida var Sayed Khamenei ättling från Mohammad Dibaj. Imam Jafar al Sadiqs (as) son.

Sayed Khamenei återberättar om sin mor:

”Min mamma var en väldigt klok, utbildad och välkänd kvinna som åtnjöt poetiska och konstnärliga talanger. Hon var bekant med Hafiz. Naturligtvis, när jag säger ”bekant”, menar jag inte att hon var expert på honom. Snarare menar jag att hon var en ivrig läsare av Hafiz dikter. Hon var helt bekant med den heliga koranen och hon hade en honungsljuv (mellifluous) röst”.

”När vi var barn, satt vi alla runt min mor medan hon läste den heliga Koranen för oss. Hon reciterade det mycket sött och vackert. Vi samlades runt henne och hon reciterade olika ayahs om profeternas liv vid olika tillfällen. Jag hörde först om Hazrat Musas liv, Hazrat Ibrahim (as) och ett antal andra profeter från min mamma. När hon reciterade den heliga Koranen och när profeternas namn nämndes började hon förklara oss”.

Bild på Sayed Khamenei och hans far (rätta mig om det är fel).

Skriven av Noha Al-Haddad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *