Press "Enter" to skip to content

Filosofin bakom halalah

Enligt islam kan en man som skiljt sig från sin fru 3 gånger inte gifta om sig med henne förrän hon gift sig med någon annan först. Detta då kvinnan blir otillåten för mannen efter tredje gången av skilsmässa. Men vad är logiken eller filosofin bakom detta?

Genom halalah kan antalet skilsmässor minska genom att de berörda parterna lär sig att inte betrakta skilsmässa som en lek. På så vis ska personen ifråga även lära sig att inte ingå i ett äktenskap eller begära skilsmässa när denne behagar.

Det finns två huvudsakliga förklaringar till halalah.

Den första förklaringen:
När en man överväger att skilja sig för tredje gången kommer han att vara medveten om att det efter denna gång kommer gälla under andra regler. Det vill säga, att han inte kan gifta sig med henne en fjärde gång innan hon gift sig med någon annan. Detta i sin tur kan få mannen att helt avstå från att begära skilsmässa.

Den andra förklaringen:
Tanken på att kvinnan måste gifta sig med någon annan efter tredje skilsmässan väcker ofta hederskänslor eller känslor av avundsjuka hos mannen. Detta då mannen är medveten om att kvinnan han varit gift med och delat sitt liv med kommer att hamna i en annan mans händer innan hon kan bli hans igen.

Ur kvinnans perspektiv kan denna händelse leda till att hon inser värdet i sin man. Genom att gifta sig med en annan kan hon upptäcka den kärlek och de egenskaper som hennes första man hade som hennes andra man inte har och därmed väcks tankar om att återförenas med sin första man.

För de som finner detta intressant så kan jag rekommendera de olika berättelserna och minidokumentärerna om halalah-marknaden och utnyttjandet av denna regel som bland annat finns att se på youtube.

Av Saja al Khaigani

Bli först att kommentera

    Lämna ett svar

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *