Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vilken man gör detta?

Vilken man gör detta? Den här berättelsen kommer att ändra ditt tankesätt..
En lärare berättade en berättelse för sina elever om ett fartyg som började sjunka ute i havet. På fartyget var det en man och sin hustru, det fanns endast en livbåt som rymmer en person. Du skulle aldrig gissa vad dessa elever lärde sig för läxan.
När fartyget råkade ut för en olycka och det fanns endast en livbåt. Då knuffade mannen sin hustru bakom honom och därefter hoppade han själv ner i livbåten. Kvinnan stod i det sjunkande fartyget och skrek ut en mening till hennes make.

Professorn avbröt sig själv och frågade sina elever ”Vad tror ni kvinnan skrek till sin make? De flesta eleverna svarade entusiastiskt: ”Hatar dig, jag är blind”. Men professorn märkte att en elev var i djup tystnad så han frågade honom om vad han tänkte. Killen svarade: Jag tror att hon skrek ut ”ta hand om mitt barn”. Professorn blev chockad av killens svar och frågade honom: ”Har du hört historian tidigare?”
Killen skakade på sitt huvud och sade: ”Nej, men det här var vad min mamma sade till min pappa innan hon dog till följd av en sjukdom som träffade henne”. Professorn sade till killen: ” Ditt svar är rätt”.

Fartyget sjönk och mannen återvände till sitt hem, där han uppfostrade sin dotter ensam, efter många år dog mannen och hans dotter hittade hans memoarer och sade: ”Nej, men det här var vad min mamma sade till min pappa innan hon dog till följd av en sjukdom som träffade henne”. Professorn sade till killen: ” Ditt svar är rätt”. Fartyget sjönk och mannen återvände till sitt hem, där han uppfostrade sin dotter ensam, efter många år dog mannen. Bland hans saker hittade hans dotter sin fars memoarer.
I denna memoar hade fadern nämnt att han och hustrun var på kryssning efter att läkarna hade sagt att mamman lider av en dödlig sjukdom. Under det ögonblicket fick fadern chansen till en utväg. I sitt memoar skrev han : “Jag önskade jag skulle drunkna med dig i havets djup, men för vår dotters kärlek kunde jag lämna dig för att sova i havets famn för evigt”
Berättelsen slutade och en stor tystnad sköljde klassrummet.
Professorn visste nu att hans elever förstod moralen med den här berättelsen. Det är att det finns många komplikationer bakom de saker som vi har svårt att förstå. En annan lärdom som vi får utifrån berättelsen är att vi inte ska döma andra utifrån det vi ser utan att förstå de.
De som betalar räkningar gör det inte för att de har ett överskott av pengar, utan för att de anser att vänskap är viktigare än pengar.
De som tar steget och arbetar gör inte det för att de är dumma, utan för att de förstår begreppet ansvar.
De som ber om ursäkt först gör inte det eftersom de har gjort något dåligt , men det är för de uppskattar människorna omkring dem . Och de som vill hjälpa , gör inte det för att de är skyldiga dig något , men eftersom de ser dig som en riktig vän.

 

av Sayyid Majid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *