Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

|| Munken med de tre valen ||

Alkoholkonsumtion inom den buddistiska läran är en av de värsta, om inte den allra värsta akten av alla. Buddister delar den gemensamma åsikten att genom utövning av meditation, visdom och moral har varje individ den medfödda förmågan att uppleva sann lycka. Buddha uppmanade därför sina anhängare att avstå från konsumering av berusningsmedel vilket inkluderade alkohol, cigaretter och droger. Dessa ämnen anses oförenliga med den buddhistiska tron som snedvrider sinnet, sinnet är den dyrbaraste inom Buddismen som genom meditation är målet att behärska.

En återberättelse berättar om en munk som hamnar i en situation där han måste ta ett val, ett syndigt val. Kvinnan som pressar munken i denna situation ger honom ett ultimatum där han tvingas välja ett val ifrån tre, dricka en flaska vin, bryta sitt celibat löfte till henne eller döda en get till middag.

Munken velar mellan de tre valen, han debatterar kring vilken som skulle vara mildast att bryta, vilken som skulle vara enklast att återhämta sig ifrån och söka uppgörelse för. Att döda geten skulle vara omöjligt för honom, att ta någons liv skulle vara det värsta av allt tänkte han. Att ta kvinnan och bryta sitt celibat löften, hur skulle det kunna uppgöras, hans celibat löfte var djupt och värdefullt aldrig skulle han kunna bryta det. Att dricka vin skulle bryta ett av hans löften men det skulle vara enklare att återhämta sig ifrån tänkte han. Munken valde flaskan…

Han vaknade nästa dag vid kvinnan, flaskan var tom, geten hade blivit middag och hans sinne var förlorat.

[En lärdom ifrån denna berättelse är hur ett glas som inte ger den berusade effekten leder till medföljande synder och därför är en droppe likt en hel flaska förbjudet inom islam].

Skriven av Noha Al-Haddad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.