Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Imam Zainul Abiddin’s (as) beteende mot sin värsta fiende

Imam Zainul Abiddin’s (as) beteende mot sin värsta fiende

Abd al-Malik ibn Marwan, fete Ommayyidska kalifen, dog 86 i Hijra, efter att ha varit tyrann för 21 år. Hans son Al walid ibn Abd al Malik, efterträdde honom. Al Walid ville skipa rättvisa, för att lugna folket. Han gjorde allt för att få Medinas medborgare, att älska honom, särskilt då det var en av de två heliga städerna för muslimerna.

Han sparkade Hisham bin Ismail, svärfadern till Abdul Malik, som var en hemsk och elak guvernör, i Medina. Hans förtryck var så svårt, att han hatades av alla grupper i samhället. Han hade låtit piska Saeed bin Museeb, en känd och respekterad hadithförmedlare, 60 gånger. Han fick ta på sig en rå och enkel rock, medan han satt på en kamel och paraderades genom staden. Han hade förvägrat att ge sitt trohetslöfte till guvernören. Vidare hade guvernören gjort sig känd för att ha angripit och skadat Ahlul Bayt, särskilt Imam Zain al Abidin a.s

Al Walid sparkade Hisham och anställde istället Umar ibn Abdul Aziz, hans unga kusin, som var populär för att han var ärlig och rättvis. Umar ibn abdul Aziz bestämde att Hisham bin Ismail skulle föras inför Marwans hus, och vem som än hade klagomål mot honom, skulle få rättvisa.
Folk kom, i massor, hela grupper, och förbannade honom och använde sig av svårdomar mot honom. Hisham bin Ismail var särskilt rädd för Imam Sajjad a.s, för honom hade han behandlat särskilt illa. Han var säker på att han skulle få plikta med livet, bara Imam Zain Al Abidin kom och berättade om hur illa han och hans heliga familj hade blivit behandlade.

Dock Imam Zain ul Abidin a.s hade berättat för sina anhängare, shiiterna: ”Vår karaktär, handlar inte om att sparka på dem som ligger nere. Inte heller tar vi vår hämnd mot fienden när de har fallit och är svaga. Vår karaktär handlar om att hjälpa de fattiga och behövande.”

När Imam Sajjad a.s och hans anhängare närmade sig Hisham, blev Hisham kritvit i ansiktet och förväntade sig att bli mördad vilken sekund som helst. Dock tvärtemot hans förväntningar, betedde sig Sajjad a.s enligt den islamiska prinicpen, att en muslim ska hjälpa en muslim som är i nöd.

”Salam Alaykum.” Efter att ha hälsat på honom, erbjöd Imamen a.s honom:
Om det finns något jag kan göra för dig? Jag är beredd att hjälpa dig med allt du behöver.

Efter detta slutade Medinas folk att straffa Hisham.

Moral:

Vem av oss skulle kunna förlåta våra fiender? Vem skulle inte ta tillfället i akt att ta hämnd på någon som sårat oss eller skadat oss?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.