Press "Enter" to skip to content

Eid al Mubahilla

Dessa dagar, slutet på det islamiska året, har många glada timmar för oss som kallar oss anhängare av Ahlul Bayt. Några dagar sedan var det Eid al Ghadir, då Ali bin abi Talib utnämndes formellt till ledare för den islamiska nationen. Nu är det Eid al Mubahilla vi firar en stor seger över de kristna, med enbart ord. Dagen då kristna kom för att diskutera med den heliga Profeten Muhammed och Profeten Muhammed tog sina älskade Ahlul Bayt med sig till mötet.

Wahabis har enbart två eids, medans vi otrogna Shias har en massa olika festivaler och fester som vi firar under året, en av dessa är Eid al Mubahilla. Vår otrogna sekt delar detta sätt att se på världen med många Sunnis från de fyra lagskolorna och många Sufis, där man inte inskränkar sig på enbart två ”Eids”. I dagarna infaller Eid al Mubahilla.

[3:61] Om någon vill tvista med dig om detta, sedan du tagit emot den kunskap som har kommit dig till del, säg då: ”Låt oss kalla våra söner och era söner, våra kvinnor och era kvinnor,oss själva och er själva och ödmjukt be Gud att Han avkunnar Sin dom, och låt oss nedkalla Guds fördömelse över alla som ljuger.”
Profeten hade skickat iväg inbjudningar till de olika städerna och deras olika religiösa företrädare, en grupp på 60 munkar kom från Najran i Yemen och dessa ville fråga ut denna nya Profet. När man diskuterade Jesus natur och Allahs natur, ville de kristna inte ta till sig av logiken att Jesus inte var Guds son utan skapad såsom Adam var skapad före honom. Då kom denna vers till, som fördömde alla dem som ljög.
Med sig tog Profeten Fatimah, hans dotter (våra kvinnor) och Hassan och Hussain hennes söner (våra söner då de var hans barnbarn) och sist men inte minst tog han med sig Ali, som skulle representeras som oss själva.
Profeten lyfte sina händer och sa: Oh Allah detta är min mitt hushåll, mina Ahlul Bayt.
Ledaren för Munkarna såg på dessa fem personers ansikten och sade:
Vid Jesus! Jag ser ansiktena på dem som, om de skulle titta upp till hilmen och be, så skulle bergen flytta sig. Troende på Jesus av Nazarett, jag talar sanning. Ifall ni inte lyckas komma överens med Muhammed, han och enbart han med de heliga själarna med honom, kommer att förinta er för alltid, om de så bad Gud om det.
De kristna fick (pga Koranens budskap att det inte skall finnas tvång i religionen) frihet att utöva sin tro, vara skyddade av muslimern och i gengäld skulle de betala en symbolisk skatt.
Denna händelse firas av dem som älskar Profeten och dennes heliga familj för att påminna oss om vilken makt dessa fem besatt och besitter. Lärda genom tiderna har kommit fram till slutsatserna:
Händelsen var mycket allvarlig och viktig och därför var det tvunget att de närvarande muslimerna skulle vara de renaste av de rena och de bästa av de bästa.
Det visade, utan någon som helst tvekan, att de närvarande fem var de utvalda. Vem annars hade makt att omvända och övertala de kristna än just dessa fem?
Diskussionen om vem som tillhör Profetens Ahlul Bayt (man har från vissa håll försökt visa att det var några av hans fruar  mm) fick sig ännu ett bevis om att det är Ali, Fatimah, Hassan och Hussain. (renade i koranens ayah 33:33)
Ingen av de närvarande vännerna och släktingarna till Profeten Muhammed var värdiga att delta i denna händelse, för ingen annan än dessa personer var de rena utvalda. Profeten dog bara något år senare och då hade folket redan glömt bort dessa händelser, händelser som än en gång påvisade den status Ali och dennes familj besatt.

Wahabis har enbart två eids, medans vi otrogna Shias, vi Rafidas, vi ättlingar till Judar (kan inte sluta skratta) har en massa olika festivaler och fester som vi firar under året, en av dessa är Eid al Mubahilla. Vår otrogna sekt delar detta sätt att se på världen med många Sunnis från de fyra lagskolorna och många Sufis, där man inte inskränkar sig på enbart två ”Eids”. I dagarna infaller Eid al Mubahilla, en högtid för att fira islams seger över de kristna i en diskussion, en diskussion som tas upp i den heliga Koranen(1):

Koranen:3:61-

Om någon vill tvista med dig om detta, sedan du tagit emot den kunskap som har kommit dig till del, säg då: ”Låt oss kalla våra söner och era söner, våra kvinnor och era kvinnor,oss själva och er själva och ödmjukt be Gud att Han avkunnar Sin dom, och låt oss nedkalla Guds fördömelse över alla som ljuger.”

Profeten hade skickat iväg inbjudningar till de olika städerna och bjöd in de olika religionerna och deras religiösa företrädare. En av dessa grupper bestod av 60 munkar från Najran i Yemen och dessa ville fråga ut denna nya Profet. När man diskuterade Jesus natur och Allahs natur, ville de kristna inte ta till sig av logiken att Jesus inte var Guds son utan skapad såsom Adam var skapad före honom och såsom Muhammed efter honom. Då kom denna vers ovan till, som fördömde alla dem som ljög.  Med sig tog Profeten Fatimah, hans dotter (våra kvinnor) och Hassan och Hussain hennes söner (våra söner då de var hans barnbarn) och sist men inte minst tog han med sig Ali, som skulle representeras oss själva, såsom versen tydligt uttryckte.

Profeten lyfte sina händer och sa:

Oh Allah detta är min mitt hushåll, mina Ahlul Bayt.

Ledaren för Munkarna såg på dessa fem personers ansikten och sade:

Vid Jesus! Jag ser ansiktena på dem som, om de skulle titta upp till hilmen och be, så skulle bergen flytta sig. Troende på Jesus av Nazarett, jag talar sanning. Ifall ni inte lyckas komma överens med Muhammed, han och enbart han med de heliga själarna med honom, kommer att förinta er för alltid, om de så bad Gud om det.

De kristna fick (pga Koranens budskap att det inte skall finnas tvång i religionen) frihet att utöva sin tro, vara skyddade av muslimern och i gengäld skulle de betala en symbolisk skatt. Det var något de med glädje gick med på. Under andra styrande var de inte bara tvungna att betala höga skatter, utan de var även tvungna att delta i militärtjänsten.

Imam Alis grav i Najaf, Irak

Denna händelse firas av dem som älskar Profeten och dennes heliga familj för att påminna oss om vilken makt dessa fem besatt och besitter. Lärda genom tiderna har kommit fram till slutsatserna att:

 • Händelsen var mycket allvarlig och viktig och därför var det tvunget att de närvarande muslimerna skulle vara de renaste av de rena och de bästa av de bästa.
 • Det visade, utan någon som helst tvekan, att de närvarande fem var de utvalda. Vem annars hade makt att omvända och övertala de kristna än just dessa fem?
 • Diskussionen om vem som tillhör Profetens Ahlul Bayt (man har från vissa håll försökt visa att det var några av hans fruar  med mera) fick sig ännu ett bevis om att det är Ali, Fatimah, Hassan och Hussain. (renade i koranens ayah 33:33)
 • Ingen av de närvarande vännerna och släktingarna till Profeten Muhammed var värdiga att delta i denna händelse, för ingen annan än dessa personer var de rena utvalda. Profeten dog bara något år senare och då hade folket redan glömt bort dessa händelser, händelser som än en gång påvisade den status Ali och dennes familj besatt.

Året detta inföll var år 9 i den muslimska tideräkningen. De kristna fick plats i moskén och där kunde de utöva sin religion och sina riter i frihet. På frågan till Profeten, om vad han ansåg om Jesus, svarade denna:

”Jesus var en man, skapad av Gud och utnämnd till Profet”

”Har du någonsin sett ett barn, född utan far i denna värld” ? frågade de. Profeten svarade: ”Jesus är som Adam i Allahs ögon. Han skapade honom från jord och sade till honom var, och han var. (Koranen 3:59)

Detta argument kunde de inte besvara då även de trodde på Adams skapelse. Då kom versen som bjöd in dem till det vi kallar Mubahilla, ner. När argumenten tryter och logiken inte förstås, då åkallar man Allah så han dömer mellan de stridande parterna, så att rätt skiljs från orätt. Detta kallas för Mubahilla.

De kristna från Najran accepterade denna utmaning och när den överenskomna timmen slog, möttes de på den plats man hade kommit överens om. Där såg de dessa Ahlul Kisa, dessa Ahlul  Bayt, denna rena familj, som tillhörde Profeten Muhammed. Profeten, Ali, Hassan, Hussain och Fatima. I det ögonblicket skrek deras ledare Abu Harith och de kristna erkände sig besegrade:

Vid Jesus! Jag ser ansiktena på dem som, om de skulle titta upp till hilmen och be, så skulle bergen flytta sig. Troende på Jesus av Nazarett, jag talar sanning. Ifall ni inte lyckas komma överens med Muhammed, han och enbart han med de heliga själarna med honom, kommer att förinta er för alltid, om de så bad Gud om det.

Mubahillas betydelse

1. Islams överlägsenhet över de andra religionerna.

2. De fem heligas status i Allahs ögon.

3. Vilka de verkliga Ahul Bayt av Profeten Muhammed verkligen är.

4. Relationen mellan Koranen och Ahlulbayt, något som gång på gång bevisades och uttrycktes av Profeten och Koranen.Källor

 • Al Tabari, Commentary of the Quran, v 2 p 192 -> 193
 • Ghayatul Maryam, p 300
 • Sahih Muslim, v 4 p 1285 ( English Edition), the tradition is as follows:
 • … ( The third occasion is this ) when the following verse was revealed : Let us summon our children and your children. Allah’s messenger ( pbuh&f ) called Ali, Fatima, Hasan and Hussain and said : O Allah , these are my family …

4 Comments

 1. karin
  karin 20 november 2011

  Du har en fantastiskt fin blogg, många intressanta inlägg…

 2. Bahlool
  Bahlool 22 november 2011

  tackar ödmjukast karin :))))

 3. Pibb
  Pibb 28 november 2011

  Det här tror jag inte på. Hoppas att du en dag ska möta Jesus, gud son, istället för att hänge dig åt den religion som bara skapar ofrihet i vår värld. Överlägsen alla andra religioner? Man ser lätt på frukten om trädet är bra. God jul!

 4. Bahlool
  Bahlool 28 november 2011

  Då måste kristendomen vara jävligt rutten, med tanke på alla korståg och missionärer som mördade coh än idag mördar..så vad ska vi tycka om dessa frukter till denna religion? Gud har en son? Har han en dotter också? Det märkliga med er kristna är att ni inte ens ser hur löjlig kristendomen är, när den anser att Gud är som Zeus och Odin, att han går ner på jorden, befruktar kvinnor, skapar barn, och sedan går hem till sin himmel där han sitter med sitt skägg och blandar sig i människornas liv. god jul på dig med, hoppas du vaknar upp nån dag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *