Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Rosa Taxi – Kvinnotaxi på frammarsch

Taxisystrar tar plats på bioduken – DN.se | Utsedd till bästa nyhetstidning på nätet.

Ett inlägg jag skrev 2009
Min far jobbade i några år som fotbollstränare i Dubai. Hela familjen besökte honom några gånger, förutom lilla jag. Jag fick höra en massa konstigheter om Dubai, saker som intygades av de vänner jag har som är uppvuxna i “stadsstaten”.

Några år sedan hade man taxibilar för kvinnor i Sverige, men enligt ett EU, så var stred det mot jämställdheten (fanns ju specialpriser för kvinnor på diskotek osv).

Idag såg jag ett program UR (utbildningsradion) som handlade om de rosa taxibilarna i Dubai.Dessa är taxibilar, som har en rosa överdel; de som kör bilarna är kvinnor och de har delvis rosa kläder på sig. Deras kunder är kvinnor och man får se utvecklingen som skett i Dubai de senaste 30 åren. En utveckling som förändrat kvinnornas situation från att ha varit osynliga på stadens gator, till att bli en del av vardagen.

Man räkna med att drygt 30% av kvinnorna jobbar i ett land där 80% av innevånarna är invandrare. I närbelägna Saudiarabien får kvinnor inte ens köra bil, än mindre köra taxi. Jag försökte hitta dokumentären på youtube, men det fanns tyvärr inte men man såg att det på vara 5 år har skett en markant förändring i klädstilen hos de kvinnor som åker med taxibilarna.

Ett uttalande av några av kvinnorna, som var beslöjade, var att de inte kände sig inskränkta med slöjan på, de föredrog den och såg sig som befriade, öppna och moderna. De valde själva att inte gifta sig än och det var ännu en känga mot våra kära islamofober.

Ett liknande taxibolag fanns i Iran, där man enbart kör kvinnor och ses som en räddning för många kvinnor. På grund av att taxibilarna i Iran är de enda färdmedlen där könen blandas. Det har lett till att kvinnor blivit trakasserade och då kom man på idéen med taxibilar för enbart kvinnor.

I Sverige har vi vid flera tillfällen sett hur kvinnor trakasseras av svarttaxichaufförer (nu senast är det en våg av våldtäkter i Malmö). Kanske det är på tiden att inse att kvinnor kanske verkligen behöver lite särbehandling? Taxibilar speciella för kvinnor borde bara vara positivt.

Islamofoberna var ju även tvungna att yttra sig i frågan, och deras fördomar om Dubai, araber och muslimer överlag, visar vilka de verkligt hatfyllda och skrämmande människorna är.

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=GR2cF5RsC38′]

18 kommentarer

 1. Kim 23 mars 2011

  “På grund av att taxibilarna i Iran är de enda färdmedlen där könen blandas. Det har lett till att kvinnor blivit trakasserade..”, “Kanske det är på tiden att inse att kvinnor kanske verkligen behöver lite särbehandling”.

  Enligt min åsikt borde vissa män, de som kränker kvinnor och inte kan hålla sin händer i styr i närheten av en kvinna, som borde få lite “särbehandling”. Nämligen fängelsestraff och böter. Att det ens skall behövas speciella taxibilar för att skydda kvinnor mot män som inte kan uppföra sig som folk är ett katastrofalt misslyckande för mänskligheten, oavsett i vilket land det sker.

 2. Bahlool 23 mars 2011

  Lol sker ju ofta i Sverige, så då har ju Islam den bästa lösningen med att sära på könen

 3. Kim 23 mars 2011

  Då kanske du även anser att äldre människor bör hålla sig inomhus för att inte riskera att bli rånade av de ligor som inriktar sig på att råna äldre människor. Istället för att ta tag i det grundläggande problemet. Nämligen dom som rånar äldre människor.

  Och kanske vore det lika bra att låta de grupper i samhället som har en ökad benägenhet att utsättas för brott få bli inakorderade i inhägnade områden för att skydda dem från att utsättas för brott. Istället för att ta tag i problemet, nämligen dem som begår brotten.

  Du har en sådan underbart intelligent logik. Att “rädda” utsatta människor genom att inskränka på deras frihet, istället för att inskränka på friheten hos dem som inte kan uppföra sig som människor.

 4. Bahlool 23 mars 2011

  Det finns lösningar på alla problem, om det hjälper med larm eller väktare för att skydda äldre och det går att fixa, varför inte? om det hjälper kvinnorna att färdas skyddat med taxi, varför inte?
  Vem inskränkar på deras frihet? De är väl fria att ta bussen eller bilen eller taxi eller gå..lol än en gång sjönk din intelligens (om det nu finns någon kvar)..suck?

 5. Kim 23 mars 2011

  Om kvinnor är hänvisade till speciella “kvinnotaxibilar” för att deras säkerhet skall kunna garanteras så anser jag att samhället har problem och att det är en frihetsinskränkning att inte kunna åka med vilken taxibil som helst och känna sig trygg.

  Om problemet är att kvinnor riskerar att bli antastade eller våldtagna om dom åker med reguljära taxibilar eller delar taxi med en man, så är det dessa mäns respekt för andra människor som är det problem som skall åtgärdas.

  Jag har förövrigt förståelse för att det kan vara jobbigt och påfrestande för dig att må psykiskt dåligt och känna dig ensam. Men jag tror inte att du mår bättre av att uttrycka dig som en fjortis och försöka verka smart genom dina försök att komma med nedsättande kommentarer om andras intelligens. Men som sagt det är ett fritt land och du väljer själv hur du vill framstå här på din lilla blogg.

 6. Bahlool 23 mars 2011

  Det du talar om är en utopi sådana samhällen finns inte. Risken finns och här har du en lösning, men eftersom det här är en lösning som kommer ur den islamiska republiken, så tycker du sånt är frihetsinskränkande 😉
  jag är nedsättande mot idioter, känn dig träffad. Hela din existens stinker hat mot islam och muslimer och då du är oförskämd, får du tåla att bli behandlad på ett oförskämd sätt. Som sagt, är du idiot, så blir du behandlad som en idiot, så klaga inte 😉 Din utbildning snackar du om, om du har en utbildning äter jag upp min hatt :))

 7. zulqarnain 24 mars 2011

  Kim
  Du trodde väl inte att det är lagligt och antasta kvinnor i Iran? det finns stränga lagar för sånt och det är till och med att en kvinna kan be en domstol döma man om hon endast har känts sig kränkt med hans blickar eller ord. Om du hamnar i bråk med en kille och du svär mot hans mor eller syster eller fru så kan du får sitta ett tag i en fängelse och betala böter om inte kvinnorna förlåter dig.
  Det är faktiskt jätte bra med dessa taxi bilar eftersom det skapar jobb för kvinnor också.

 8. Kim 24 mars 2011

  Zulqarnain,
  “Det är faktiskt jätte bra med dessa taxi bilar eftersom det skapar jobb för kvinnor också”.

  Hur kan det skapa fler jobb för kvinnor? Kan inte dessa kvinnor arbeta för de ordinarie taxibolagen och köra både kvinnor och män? Eller riskerar dom att bli antastade om dom kör män i sina taxibilar också?

  Om det skulle visa sig att invandrare i Sverige har en stor risk att bli utsatta för övergrepp när dom åker taxi, så anser jag att lösningen är att jobba för att motverka övergrepp mot denna grupp i samhället genom att angripa roten till problemet. Inte att behandla symtomen för ett underliggande problem genom att ha separata taxibilar för invandrare. Det skulle inskränka på deras medborgeliga frihet och rättighet att kunna ta första bästa taxibil och inte behöva vänta på en speciell taxibil för att kunna känna sig trygga och inte riskera att bli kränkta.

 9. zulqarnain 24 mars 2011

  Om du läser mina ord igen så förstår du att en kvinnas säkerhet i Iran är högt prioriterad och detta anser jag är jätte bra att det är omöjligt och kränka en kvinna och inte få straff.
  Anledningen till att man gör så som man gör vet både jag och du men du vill göra ditt yttersta för att visa att allt är dåligt med Iran men alla vi vet att man vill få kvinnor och delta i uppbyggandet av samhället och bli delaktiga och har du tänkt på tjej taxin i Sverige! Många kvinnor vill ha en taxi där föraren är en kvinna eftersom det höjer deras självförtroende när dem ser hur kvinnor är delaktiga i alla områden. Från armen till vården…

 10. Bahlool 24 mars 2011

  I malaysia såg jag att de nu skaffat bussar för enbart kvinnor, för att kvinnorna blev antastade. Tyvärr finns problemet och Iran har en lösning, där kvinnorna känner sig säkra och får jobb, men sånt är ju fel, för det skulle ju betyda att Iran kom på en lösning till problematiken med sexuella trakasserier

 11. Kim 24 mars 2011

  Lösningen borde vara att män, ovsett var dom kommer ifrån, lär sig att kvinnor har rätt till sin egen kropp, precis som en man. Mycket enkelt!

  “…men du vill göra ditt yttersta för att visa att allt är dåligt med Iran”.

  Hur kan en åsikt om att det problem som diskuteras bör lösas genom att ta tag i det grundläggande problemet och inte bara ta hand om symtomet tolkas som ett tecken på att vilja påvisa att allt är dåligt med ett specifikt land? Jag har inte sagt att detta gäller bara Iran och jag har inte hänvisat till iranska män utan talat om problematiken med män som anser sig ha rätten att kränka och antasta kvinnor ute i samhället.

  Om ni direkt ser något sorts likhetstecken mellan män som kränker kvinnor och iranska män så får ni stå för det, för det är inte min åsikt.

 12. Bahlool 24 mars 2011

  vi lever i en upplyst värld, där män och kvinnor är jämställda, ändå har vi sådana problem. Hur ska män lära sig det här? Det finns sjuka män, det finns män som inte bryr sig om det här sov. Du själv är emot de regler och den kultur som Iran står för, hur ska folk där lära sig? Ska de lära sig dina värderingar eller ska de lära sig sina egna värderingar? Du sitter där och tror att alla tänker likadant och har samma moralkompass. Hur ska alla män lära sig det här? Som sagt du talar om en utopi, vi talar om verkligheten.
  Iran har insett att utopin inte går att skapa på nåt annat sätt än på det här sättet.

  Har du inte märkt att allt som vi anser är positivt med Iran ser du som något negativt..jag har skrivit många inlägg men överallt tar du nåt negativt..om det är muta, eller om det är hårdare straff, så står du ändå där och vill se Iran som något land som har negativa lagar och värderingar. Om du ser på oppinonsundersökningar så ser du att även i väst kräver människor hårdare straff för brott.

 13. Kim 24 mars 2011

  Hårdare straff för brott har vi inte ens diskuterat, men du kanske anser dig kunna tala för mig.

  Vi har däremot nämnt tortyr och politiska fångar. Vilket jag är mycket kritisk till.

  “Ska de lära sig dina värderingar eller ska de lära sig sina egna värderingar? Du sitter där och tror att alla tänker likadant och har samma moralkompass. Hur ska alla män lära sig det här?”

  Anser du att det ligger i mäns värderingar och moral att inte respektera kvinnor? (Kan lova dig att det finns många män som skulle anse dig som en stor idiot om dom fick höra något sådant). Eller är det sjuka män? Förtydliga dig gärna!

  Skulle att lära sig respektera kvinnor vara något svårt anser du?? Jag åker pendeltåg och trängs i överfulla tunnelbanevagnar nästan dagligen och jag har ALDRIG blivit antastad eller kränkt på något sätt och jag har aldrig känt mig otrygg när jag åkt taxi med en manlig taxichaufför.

 14. Bahlool 24 mars 2011

  Vart sa jag att du krävde hårdare straff? So sagt lär dig läsa? Att du inte blivit hotad eller antastad betyder inte att det inte sker..som sagt världen kretsar inte runt dig. Lol jag har blviit antastad..sånt händer och betyder inte att alla kvinnor är dåliga eller sjuka eller har fel värderingar.

 15. Kim 24 mars 2011

  “Lol jag har blviit antastad..sånt händer och betyder inte att alla kvinnor är dåliga eller sjuka eller har fel värderingar”.

  Så hur tycker du att Sverige ska skydda män som dig från att bli antastade av transor?

  Acceptera att sånt händer? Se det som ett problem och ta tag i roten till problemet?

 16. Bahlool 24 mars 2011

  Vem sa det var transor lol…

 17. Kim 24 mars 2011

  Mitt sunda förnuft 😉

 18. Bahlool 24 mars 2011

  haha dina sunda fördomar menar du 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *