Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Iransk domstol tillåter transsexuella giftermål

En gammal artikel som är väl värd att publicera igen:
I propagandan mot Iran får man inte ofta höra om att Iran är en islamisk republik som tillåter transsexuella operationer. Redan den avlidne Ayatollan Khomeini, grundaren av den islamiska republiken, gav ut religiösa dekret som tillät iranierna att byta kön med en könsoperation. Staten har sedan dess även stött de människor som ville genomgå en sådan operation, med hjälp av pengar.

Iran är, efter Thailand, det land i världen som har flest könsoperationer. Nu har en domstol även gått med på att en man, som opererat sig för att bli kvinna och en kvinna som opererat sig för att bli man, ska få gifta sig. Det kommer bli det första bröllopet för transsexuella i landet.

Shiaislam och då särskilt några av de högsta iranska lärda inom shiaislam, är ensamma om att utfärda fatwas, religiösa dekret, om att det är tillåtet med transsexualitet. Det är något som vissa muslimska fanatiker sett som ett brott mot islam och de kan inte eller vill inte förstå den logik som ligger bakom denna fatwa. Även Irans nuvarande högste lärde, Ayatollah Khameini, har följt sin föregångares fotspår och utfärdat en fatwa som erkänner de transsexuellas rättgheter, något de inte alltid tillerkänns av den iranska befolkningen.

Enligt vissa bedömare så kan det vara så att vissa av dem som opererar sig, gör det för att de är homosexuella och inte får leva ut sin läggning. En iransk filmare har följt några transsexuella och gjort en film som man kan se delar av på den här hemsidan. Delar av de personer som dyker upp i den prisbelönta dokumentären dyker även upp på BBCs hemsida och i de youtubefilmer som jag länkat till längre ner.

Synen varför man accepterar transsexualla grundar sig i att det inte är uttryckligen förbjudet eller uttryckligen stipulerat att det är en synd, därmed kan man inte förbjuda det, i motsats till homosexualitet, som uttryckligen förklaras vara en synd och ett brott i både Koranen och i hadithsamlingarna.

Wikipedia

Iranian court permits transsexual marriage.

Film om Transsexuella i Iran

Del1

Del 2

Del 3
Här berättar en transsexuell företrädare, att han/hon inte tål homosexualla.

Del 4

Del 5

Del 6

Transsexuella i Iran
Här diskuterar man homosexualitet kontra transsexualitet.

2 kommentarer

 1. sarah 22 januari 2011

  subhanallah! det har ar nog ett av de sjukaste sakerna jag nagonsin har last! menar de verkligen allvar med att ha lagliggjort detta??? har inte Allah swt varnat oss om att forvanska vara kroppar? har inte Allah varnat oss om att det ar av shaitans verk att leda oss till att forvanska vara kroppar?
  “Och jag skall befalla dem att förvanska Allâhs skapelse.”
  4:119
  ma Allah vagleda dessa vilsna manniskor!

 2. Sami 29 juni 2014

  hela iran är ett bögfolk. ironisk att de inte tillåter homosexualitet haha

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *