Press "Enter" to skip to content

This too shall pass

Skrev det här flera månader sedan..men passa otroligt bra i den situation jag tycker jag befinner mig i. Jag har närt sjuka tankar men jag överlåter allt till Allah, och väntar på hur han ska lösa det åt mig.
Ett av mina favorituttryck i mina tonår, var allt är förgängligt. Allt tar slut, inget varar för evigt. Här kommer en berättelse från Profeten Salomon, om just samma sak:

Solomon var en vis och mäktig ledare, en dag sa han till sina rådgivare att han var deprimerad och förklarade:

“När allt går min väg, så är jag rädd att det inte varar. När saker inte går min väg och jag har problem, då är jag rädd att mina problem inte slutar och att mitt lidande inte tar slut. Jag drömde igår att det finns en ring som ger mig kunskap som ger mig lugn och ro. Hitta ringen åt mig och jag ska ha den innan månaden  Succoth, sex månader från idag.”

Hans rådgivare sökte över hela världen, alla frågade efter denna mäktiga ring som skulle ge Salomon lugn och ro, de åkte land och rike runt, men när Succoth närmade sig, så gav rådgivarna upp, förutom den yngste av dem. Han gick genom Jerusalems gator och när morgonen grydde, så såg han att han var i ett fattigt område. En gammal man höll på att sätta upp sitt stånd där han sålde ringar och talismaner. Den unga rådgivaren talade med den äldre mannen och förklarade för honom om ringen. Den gamle tänkte för en stund, tog fram en enkel ring och startade att gravera in några ord på den, gav ringen till rådgivaren och när denne läste texten sa han “detta är det!!”.

På Succoth festen, frågade kungen om de hade hittat hans ring. Han fick ett ja till svar, och då kom rådgivaren fram och satte ringen på Salomons finger. Salomon tittade på ringen, läste det som stod där och texten löd:

De hebreiska orden var:

Gam Zeh Ya’avor.

Inget varar för evigt.

Så som våra liv inte varar för evigt, så varar allt i livet inte för evigt. Allt är förgängligt, allt tar slut, sorg som glädje. Vi inser inte det. Vi tror att vi måste behålla glädjen för alltid, vi glömmer att allt tar slut, vänskap, kärlek, sorg och glädje. Vi alla föds med denna ring som ger oss lugn och ro, vi tar dock inte på oss den. Vi inser inte att vi måste lära oss den viktigaste meningen för lugn och ro:

Även detta kommer att ta slut, även detta kommer gå förbi.

8 Comments

 1. .: نور :.
  .: نور :. 11 juli 2010

  Som det sas på fredagens khutbah, “…den som kämpar och jagar livet, flyr livet från. Den som kämpar efter nästa liv men bara sitter här och inte anstränger sig, kommer livet komma till”.

 2. life
  life 11 juli 2010

  så sant, livet är bara en check point to the other side ;P

 3. Oum Isra'a
  Oum Isra'a 12 juli 2010

  Bismi Allah

  Sådär i folkmun säger man “Hakol over”. Alltså om folkmunnen talar hebreiska, det vill säga…. Såhär ser det ut: הכול עובר

 4. Bahlool
  Bahlool 12 juli 2010

  nice, glömde att du var kunnig i hebreiska syrran :)=))

 5. Oum Isra'a
  Oum Isra'a 12 juli 2010

  Bismi Allah

  …vad ska man göra…? Jag har ett val; försöka lära bort det eller helt enkelt inse att…kunskap är makt. Och så kommer nästa utmaning; att inte bli riktigt konstig. Heheh.

  Försöker acceptera tanken att jag måste in till stan idag. Men jag vet att ni har det nog varmare därinne än vad jag har det ute här bland träden och fälten… I-landsproblem. Tsss.

 6. Bahlool
  Bahlool 12 juli 2010

  lol jag har 32 grader i min butik…all choklad smälter 🙁

 7. Oum Isra'a
  Oum Isra'a 12 juli 2010

  Jag kan hjälpa dig att “rädda” chokladen 😀 😀 😀 Hahah.

 8. Bahlool
  Bahlool 12 juli 2010

  lol tro mig det är mera som nutella nu 😛

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *