Press "Enter" to skip to content

Jesus och Islam

Mammamarie skrev ett bra inlägg om islams syn på Profeten Isa eller mera känd som Jesus i väst. Jag själv gick på bibeltimmar och jag har biblen hemma (två stycken till och med). Att förstå Kristendomen eller Judendomen eller en av de andra stora religionerna kan göra det lättare för oss att förstå vår väg, vår tro och vårt mål. Imamerna och den heliga Profeten har i otaliga tal och hadither belyst att vi borde utforska och studera de andra religionerna för att jämföra och för att kunna nå kontakt med dem.

Här kommer MammaMaries text:

Jag har fått en kommentatör (mimo heter hon) som diskuterar med mig om att jag bör tillbaks till ”ljuset” …dvs  Kristendomen, hon månar om mitt bästa och tycker synd om mig som valt att leva i mörkret.

Därför ska jag skriva lite om Islam och Jesus.

Jesus åt inte griskött eller blod då detta inte är tillåten mat enligt Gud – varken inom Kristendomen eller inom Islam:

”…de som äter svinkött och annan styggelse, ja, också möss, de skall allesammans förgås, säger Herren.” (Bibeln Jesaja 66:17)

”…svinet, ty det har väl klövar och har dem helkluvna, men de idisslar inte, det skall gälla för er som orent.” (Bibeln Tredje Moseboken 11:7)

”Du skall endast vara ståndaktig att inte förtära blodet. Ty blodet är själen, och själen skall du inte förtära med köttet. Du skall inte förtära det. Du skall hälla ut det på jorden som vatten.” (Bibeln Femte Moseboken 12:23-24)

Enligt Jesaja 66:17 nämns ätandet av svinkött tillsammans med andra avgudadyrkande handlingar som kommer att möta Herrens fulla bestraffning vid Hans ankomst.

Jesus fastade

Muslimer fastar en månad per år (Ramadan månad), under tiden de arbetar och går i skola, och lever sitt liv som sig brukar. Det är sällan man märker om personen fastar eller inte, då man försöker vara stark och kraftfull trots fastan:

”Och jag lät där vid Ahavaströmmen, utlysa en fasta, för att vi skulle ödmjuka oss inför vår Gud.” (Bibeln Esra 8:21)

”När ni fastar, se då inte dystra ut som hycklarna, som vanställer sitt utseende för att människorna skall se att de fastar…”(Bibeln Matteus 6:16-18)

I Islam – om man fastar varje måndag och torsdag, räknar Gud att man har fastat hela månaden:

I uppslagsdelen i Bibeln kan man läsa följande: ”Den enskilde kunde också fasta frivilligt i nytestamentlig tid vanligen på måndagar och torsdagar. Att göra detta varje vecka blev ett tecken på särskild sträng fromhet.” (Bibeln Lukas 18:12)

Jesus bad genom att böja sig mot jorden, som alla muslimer gör – liksom alla andra profeter gjorde:

Några utmärkande drag hos muslimer är sättet vi ber på; bland annat med ansiktet mot marken, och med höjda händer. Kristna ber på ett helt annat sätt men Bibeln säger:

Om Jesus: ”Han gick lite längre bort, och kastade sig till marken och bad” (Bibeln Matteus 26:39)

Om Moses: ”Då böjde Mose sig med hast ned mot jorden och tillbad” (Bibeln Andra Moseboken 34:8)

Om Moses och Aron: ”Men Mose och Aron gick bort från församlingen till uppenbarelsetältets ingång och föll ned på sina ansikten” (Bibeln Fjärde Moseboken 20:6)

Om Abraham: ”Då föll Abraham ned på sitt ansikte.”(Bibeln Första Moseboken 17:3)

Om Joshua: ”Då föll Josua ned till jorden på sitt ansikte och bugade sig.” (Bibeln Joshua 5:14)

Om Ezra och folket: ”Och de böjde sig ned och tillbad Herren med ansiktet mot jorden”(Bibeln Nehemiah 8:6)

”Jag vill att männen på varje ort skall be med renade, lyfta händer, utan vrede och utan förbehåll” (Bibeln 1 Timotheosbrevet 2:8)

”Elia hukade sig ned mot jorden och sänkte sitt ansikte mellan sina knän” (Bibeln Första Konungaboken 18:42)

Jesus hälsade med ”fredshälsningen”, dvs ”Frid över Er!”, på arabiska ”Salamon Aleykom!”, och uppmanade sina efterföljare att hälsa varandra med denna hälsning:

”Medan de ännu talade, stod han plötsligt mitt ibland dem och hälsade dem: ”Frid över er!” (Bibeln Lukas 24:36)

”Stig in i huset med en fridshälsning” (Bibeln Matteus 10:12)

Muslimer ber 5 gånger under loppet av ett dygn; från soluppgången till solnedgången. Samt under vissa specifika tider på dygnet. Bibeln säger:

”Från solens uppgång ända till dess nedgång må Herrens namn vara höglovat” (Bibeln Psaltaren 113:3)

”Petrus och Johannes gick upp till templet, vid tiden för eftermiddagsbönen” (Apostlagärningarna 3:1)

Muslimer tvagar sig (tvättar wotho) inför bönen:

”Och Mose och Aron och hans söner tvättade senare sina händer och fötter med vatten ur det. Så ofta de skulle gå in i uppenbarelsetältet eller träda fram till altaret, tvättade de sig, så som Herren hade befallt Mose.” (Bibeln Andra Moseboken 40:31-32)

”De som låter inviga sig och rena sig till gudstjänst i lustgårdar, anförda av en som står där i mitten.” (Bibeln Jesaja 66:17)

Alkohol är förbjudet för muslimer, liksom för kristna, vilket tydligt förklaras i Bibeln:

”Lösaktighet och vin och must tar bort förståndet” (Bibeln Hosea 4:11)

”Har ni glömt att ingen orättfärdig skall få ärva Guds rike? Låt inte bedra er. Ingen som lever i otukt eller av avguderi eller hor eller homosexualitet, i tjuvaktighet och själviskhet, ingen som dricker, som är ovettig och utsuger andra- ingen sådan får ärva Guds rike” (Bibeln Första Korinthierbrevet 6:9-10)

Jesus samt alla andra profeter var omskurna – vilket är ett påbud inom Islam:

”När åtta dagar hade gått och man skulle omskära pojken, fick han namnet Jesus, det som ängeln hade gett honom innan hans mor blev havande”. (Bibeln Lukas 2:21)

”Och Gud sade ytterligare till Abraham: ”Du åter skall hålla mitt förbund, du och din säd efter dig, från släkte till släkte. Och detta är det förbund mellan mig och er och din säd efter dig, som ni skall hålla: allt mankön bland er skall omskäras; på er förhud skall ni omskäras, och detta skall vara tecknet på förbundet mellan mig och er. Släkte efter släkte skall varje gossebarn bland er omskäras….” (Bibeln Första Moseboken 9-14)

Den muslimska kvinnan bär huvudbonad, vilket även den kristna kvinnan uppmanas att göra:

”Men en kvinna drar skam över sitt huvud om hon ber eller profeterar barhuvad. Det är samma sak som om hon hade rakat av sig håret, för om en kvinna uppträder barhuvad kan hon lika gärna ha håret avklippt. Men när det nu är en skam för kvinnan att klippa eller att raka av håret, måste hon ha någon huvudbonad.” (Bibeln Första Korinthierbrevet 11:5-6)

”Därför måste kvinnan på huvudet bära ett tecken på sin rätt för änglarnas skull.” (Bibeln Första Korinthier-brevet 11:10)

”Döm själva: Passar det sig att en kvinna ber till Gud barhuvad?” (Bibeln Första Korinthierbrevet 11:13)

Och b la. i uppslagsdelen kan man läsa följande ” Utanför hemmet hade gifta kvinnor huvudet täckt, dock ”troligen” inte av någon tät slöja.”

Sammanfattning:

Jesus bad med ansiktet mot jorden, fastade, tvättade wotho innan bönen. Han hälsade med fredshälsningen och var omskuren. Han åt inte griskött och drack inte alkohol. Hans mor bar slöja.

Det folk som är känt för fredshälsningen är inte de kristna – utan muslimer.

Kristna ber inte genom att lägga sitt ansikte mot jorden – det gör muslimer.

Kristna tvager sig inte innan bön – det gör muslimer.

Kristna omskär sig inte – det gör muslimer (och judar, men de tror inte på Jesus).

”Ingen jul utan skinka” – och alkohol – bör tilläggas. Det viktigaste på bordet för kristna när de vill fira sin frälsares födelsedag är svinkött (och alkohol), 2 saker som inte är tillåtna enligt Bibeln – muslimer använder varken det ena eller det andra.

Ett stort märke i Islam är den muslimska kvinnan, för att hon bär slöja (hon kallas ofta för ”islams flagga”) precis som Jesus ärbara mor – kristna kvinnor täcker inte sitt huvud med slöja, trots att det föreskrivs i deras egna heliga skrift Bibeln.

Vi kan fråga oss: När Jesus återkommer – vilket både kristna och muslimer väntar på – hos vilket folk kommer han att känna sig mest hemma? Hos kristna eller muslimer?

7 Comments

 1. masallah
  masallah 11 juni 2010

  mkt fin text:)

 2. Noor
  Noor 11 juni 2010

  Freds hälsningen finns även på hebreiska, shalom aleichem. Förövrigt ett mycket bra inlägg!

 3. Imam Mahdi
  Imam Mahdi 11 juni 2010

  Du glömmer en sak bahlool, Europas folk kunde varken läsa eller skriva, dom såg bilder ur olika delar av evangeliet i kyrkorna, och Europeerna tvingades att bli kristna det var inte frivilligt.

 4. Musa
  Musa 12 juni 2010

  Mkt bra inlägg ,

 5. MammaMarie
  MammaMarie 12 juni 2010

  Noor: ja, även judar hälsar med fredshälsningen, men de accepterar inte Jesus… det var liksom det som var själva poängen med inlägget. Judar äter inte heller gris och dom är,liksom muslimer, omskurna. Men de inväntar inte Jesus!

 6. Darius
  Darius 12 juni 2010

  MIMO VAR ÄR DU???? AHHAHAHA Det är just sådant folk, som jag kallar waste of humanity! De måste bara öppna ögonen lite för att se hur världen fungerar! jag pratar inte om religion nu! jag har tröttnat på religion snacket!

  B jaan! Kan du inte skriva mer om konflikter runt om världen istället för religion är du snäll! Religion sprider sig automatiskt, men sanningen om världens konflikter är svårare att förstå för att vi har en stor elit som styr alla medierna och människornas tankar. Mimo är en av dem som är vilse i sitt lilla liv och förstår inte att genom all ”lyx” hon får idag är bekostad av andra människornas blod och svett. ”hennes” lyx kommer ifrån fattiga, korrupta länder vars ledare styrs av väst eller med hycklande predikan om ”demokrati” säljer dessa länder stora summor av vapen och skuldsätter de för att tjäna ännu mera pengar och sådana som Mimo och resten av befolkning i västvärlden kan fortsätta rösta på dessa ”partier” som ger de en trygghet och lyx men samtidigt hjärntvättar dem för att glömma bort allt orättvist och ont som de begår runt om i andra delar av världen.

 7. Bahlool
  Bahlool 12 juni 2010

  jo ville skriva lite mera om hur saudi stödjer ISraels angrepp mot Iran..men min käre wahabi vill ha svar haha..många idioter kommer till mig för Roger driver en känd antiislamisk blogg och där gillar han att göra reklam för mig ;_I)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *