Press "Enter" to skip to content

Sunni politiker jagas i Irak

I åratal har det spillts blod i Irak, mestadels var offren shiiter. Senaste åren har det dock vänt, sunniter vände Al Qaidah och deras gelikar ryggen och då har våldet även avtagit. Sunniter som shiiter valde då att delta i den politiska processen och att lägga sina röster på de olika partierna, bland de politiker som ställt upp fanns det dock anklagelser om att de tillhörde Saddams förbjudna parti, Baathpartiet.

Det kan stämma, men med tanke på att Irak var nationalsocialistiskt, så var de flesta medlemmar i Baathpartiet, enbart ett fåtal kom undan genom att fly eller att spela dumma. Nu används gamla synders misstag för att misstänkliggöra ett stort antal sunniter, man väljer att använda Baathpartikortet mot alla man ogillar eller som står i ens väg. Nuri al Maliki, Iraks statsminister har gjort ett bra jobb, även då han och hans gäng roffat åt sig miljarder, så har de förbättrat säkerhetsläget och ekonomin i Irak. Nu var det val sjunde mars, och då haglade det anklagelser om terrorism och om att man tillhört eller tillhör Baathpartiet. De enkla irakierna går på sådana lögner, de har tappat hoppet för den politiska processen och har inte glömt sina släktingar som mördades av Saddams män, eller av hans och Al Qaidahs anhängare senare. Någon måste ju bära skulden.

Problem uppstår när sunnitiska politiker förföljs för att de vunnit val, särskilt när dessa politiker mist barn, många släktingar och hotats till livet av just de grupper man anklagas tillhöra. Raad Dhalaki är en sunnipolitiker som mist sin 9 årige son till terrorister som kidnappade och sedan mördade honom. Han har även mist dussintals släktingar då dessa mördades i olika attentat när de arbetade som hans väktare. Hans hos har bombats och han har jagats av terroristerna som ogillade hans stöd till den politiska processen.

När en sådan person jagas för att ha tillhört terrororganisationer eller Saddams anhang, då måste något vara ruttet..

Det är inget fel med att jaga de Baathpartistar som deltog i mördandet, torterandet och förföljandet av åsiktsmotståndare, men man måste skilja på de som aktivt deltog för att mörda och skada andra och de som kände sig nödgade att tillhöra en organisation som styrde landet med en järnhand. Artikeln belyser vilket kaos Irak lider av, även nu så här många år efter USAs invasion..

Maliki’s forces move against winning Sunni candidates | McClatchy.

One Comment

  1. husse
    husse 30 mars 2010

    de man skördar ska man äta. varför ge al alqaida stöd från början!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *