Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Att ge eller inte ge handen

AF får böta för diskriminering – DN.se.

Inom islamisk sharia, är det inte tillåtet med att ge det motsatta könet sin hand. Man ska undvika denna kroppsliga kontakt. Det finns undantag, beroende på vilken lagskola man följer och vilken lärd, exempelvis anser vissa det är ok, ifall du ger handen till någon och någon av er har handske på. Jag själv ger handen till det motsatta könet,  men även det tillhör de seder och de bruk som finns här och jag föredrar att gå dem till mötes istället för att diskutera ämnet och kanske förlora vänner.

I dag läser jag om en man som vägrar ge handen, han fick skadestånd för att arbetsförmedlingen gjort fel, de trodde det var på grund av hälsningen som han inte fick jobbet, något som motsägs av VD:en för företaget, en kvinna, som han lär ha undvikit att ge handen till.

Vi har här alltså två problem:

1. Å ena sidan den privata människans val av hur han eller hon vill bemöta andra, om han eller hon anser att religionen är viktigare eller kontakten med människorna. Jag tycker det är strongt av mannen ifråga att han vägrar ge handen, för vi har många kvinnor som också valt sin tro först. De blir mobbade, nerklankade på, de spottas på och de dumförklaras, för att de valt att bära slöja, ett religiöst påbud. Här har vi en man som valt att göra det han tror på och jag kan bara säga, bra gjort.

2. Å andra sidan har vi samhället vi lever och bor i. Man ska inte ta till sig av alla seder och bruk, man ska inte heller acceptera allt, men just handskakning ser jag inte som en så stor sak. Jag är emot assimilering och jag är emot att man tar till sig av allt som ett samhälle erbjuder, då är man som alla andra fån som accepterar allt utan att ifrågasätta eller som tar till sig allt och vägrar förstå att inte allt i ett samhälle är av godo. Jag ser alkohol som en stor sak i samhället, på samma sätt är till exempel grisätandet, men jag vägrar både äta kött som inte är slaktat halal och inte heller accepterar jag att dricka.

Vi måste alla fråga oss hur vi vill bemöta våra medmänniskor och vi måste även förstå att vi kanske kan såra dem ifall vi inte gör vissa saker. Ifall vi inte önskar gott nytt år eller god jul, då kan vi kanske såra folk, även ifall vi inte tror på dessa helgdagar. Vi kanske sårar folk ifall vi ger vissa handen och inte andra. Vi måste förstå att det här är inte ett muslimskt land, och då förstår folk inte alla seder och bruk vi tror på, men jag har rätten att vägra ge handen, för det är inte upp till andra att bestämma hur jag ska bemöta dem eller hur jag ska bete mig.

19 kommentarer

 1. Beck 08 februari 2010

  Det måste vara oerhört kränkande om man sträcker fram handen och personen i fråga vägrar sträcka fram sin. Då borde man med sin tro finna något snyggt sätt som räddar situationen och visa respekt på något annat sätt.

 2. Bahlool 08 februari 2010

  Han verkar ha förklarat och bara bugat, men jag håller med dig här Beck, han borde ha gett handen.

 3. Z 08 februari 2010

  Jag personligen försöker hinna säga det INNAN någon räcker mig handen att jag inte rör vid andra människor 😀

  Beck, kränkande? Skämsigt kanske, men kränkande? Varför? Måste alla acceptera västerländsk kultur annars är man dum..?

 4. Anna Carlbro 08 februari 2010

  Z skriver: ”Måste alla acceptera västerländsk kultur annars är man dum..?” Självklart måste man inte acceptera allt, men lever man i ett västland underlättar det om man har samma inställning som Bahlool.
  Jag skulle t.ex. aldrig räcka fram handen till en man om jag var i t.ex. Iran eller Saudiarabien. Jag skulle vänta och se hur personen jag möter väljer att hälsa.
  Varför ska man skapa konflikter genom attityden ”så här gör jag och det får ni finna er i!”?

 5. Beck 09 februari 2010

  Jag skulle nog känna mig kränkt om någon skakade hand med alla utom mig om inte jag förstod varför. Det är väl inget konstigt. Kan man rädda situationen och sköta det snyggt så behöver det givetvis inte innebära att någon känner sig kränkt.
  Har aldrig påstått att man är dum om man inte accepterar västerländsk kultur. Varför göra detta till en västerländsk kontra resten av världen grej? Jag har inte ens sagt att folk måste skaka hand med andra utan att man i så fall borde rädda situationen på något sätt. Det jag menar med det är att hitta en alternativ lösning som gör att personen inte behöver känna sig kränkt eller skämmas.

  Men däremot kan jag tycka att man i största möjliga mån skall försöka föra sig med folk på ett sätt som uppfattas som fair och schysst. Skulle jag t.ex. åka till Iran på semester så skulle jag självklart ta reda på vilka koder som finns där och vad man ska tänka på när man vistas i landet. Skulle jag bete mig som i Sverige, i Iran skulle säkert många tycka jag var en idiot och en skitstövel eller hur. Sedan menar jag inte att man måste förändra sig helt men småsaker som sättet man hälsar, hur man för sig i moskén osv. Om jag vägrar göra vissa saker i Iran för att det går emot mina principer så skulle jag självklart förklara på bästa möjliga sätt varför jag gör annorlunda än dem eller hur. Är väl inga konstigheter.

 6. Z 09 februari 2010

  Till både Beck och Anna. Helt ärligt har jag inte mycket för invanda präglingar folk gör utan att man vet varför. Nu bor vi inte bara i Sverige, utan i en värld där människor har olika religion, seder osv.. Tycker det är löjligt att jag måste vara i arabvärlden, för att behöva vara på ett visst vis där. Men här måste jag agera på ”svenskt vis”. Det är löjligt. Jag är svensk, född svensk, och innan jag konvertera tog jag inte heller i hand. Jag tycker ta i hand är ett gammalmodigt sätt, som är tråkigt och kallt. Äsch, skit samma.. Jag behöver inte förklara mig, jag tar inte i hand, punkt slut.

 7. Tasnim 09 februari 2010

  Man kan hälsa pa ett väldigt trevligt och vänligt sätt utan att räcka fram handen, kanske inte är det bästa att barskt muttra att man inte skakar hand, utan vara tillmötesgaende och visa med sitt kroppssprak och tal att man tycker det är trevligt att träffa personen man hälsar pa, och sa inte göra mer av saken.
  Här i Tunisien räcker män oftast fram handen, men de som inte gör det ler och säger hej och det räcker liksom. Varför ta illa upp av det? Han hälsar ju…!
  I Sverige har jag aldrig haft nagot riktigt problem med det, sträcker nagon fram handen brukar jag skaka hand, men det är langt ifran alla som gör det. Att man inte skulle fa en praktikplats pa grund av att man inte hälsat pa chefen med en handskakning är däremot urlöjligt! Det finns väl fler än ett enda sätt att hälsa och att vara artig pa?

 8. Bahlool 09 februari 2010

  Ta i hand brukar ju leda till att folk sprider sjukdomar , så där har vi ännu ett plus. Sen minns jag att när jag kom till Sverige, så tyckte jag det var ko nstigt med dessa svenskar som hälsade från långt håll med ett hej hej! utan att ta i hand..

 9. Tasnim 09 februari 2010

  Hehe, ja… jag har haft langa diskussioner med svärmor om det, försöker fa henne att inse att det inte handlar om att vi svenskar inte har nagra känslor eller att vi hatar varandra, det är bara vart sätt att hälsa. Vi hoppar inte pa varandra och pussas hej vilt medans vi hojtar och gapar om hur längesedan det var vi sags, när vi sags i förrgar.. 😛 Men nej, vi ”är känslokalla” och punkt. 😉

 10. Bahlool 09 februari 2010

  hahaha, jag vet inte, tog mig många år att inse att svenskar inte är kalla..ni ser varandra ju bara på storhelgerna, sen skämtades det om att vilja slippa sina barn, så man trodde att svenskarna var lika kalla som vädret 😉

 11. Tasnim 09 februari 2010

  Jovars.. släkten träffas bara under jul, hehe.
  Men det hela handlar ju inte om att vi inte har känslor, som en del tror, utan att vi helt enkelt har vara seder (privata sfären, hehe) och att vi liksom i regel heller inte bor 5 familjer med alla mostrar, fastrar och kusiner i samma hus. Okej, överdrev en aning, men ja.. I Sverige är det ju mer ”mamma-pappa-barn” för sig liksom.
  Var släkt t ex här i Tunisien bor i samma lilla ort, ända ses man nästan aldrig. Samtidigt klagas det pa oss i Sverige, att vi aldrig ses trots att min släkt är utspridda över halva landet. Men vi är bara känslokalla, och sa var det med det.. 😉
  Och ja, svärmor tror pa fullaste allvar att det är för att vi bor i kallt klimat (vi har ju även lika kallt inomhus, lol) som vi är sa känslokalla… 😛

 12. Bahlool 09 februari 2010

  lol rätt kul med fördomar 😛 jag tog det som konstigt att folk inte bjöd mig på mat när jag var hemma hos mina svenska vänner, du kan sitta här B, så ska vi bara käka..jaha :PPP

 13. Tasnim 09 februari 2010

  O ja, hur manga ganger har man inte suttit i kompisens rum & väntat medans de ätit..:P Taskigt, jue..

 14. Bahlool 09 februari 2010

  lol hos araber skulle man se det som genant att göra så 😛 även om man är fattig så delar man maten med gästerna

 15. Tasnim 09 februari 2010

  Genant? Helt oacceptabelt, skulle jag nog säga.. man bjuder ju här pa vad man har liksom, även om det sa bara har kex och vatten hemma. Huvudsaken att det är nagot. Det gillar jag här, gästfriheten.. skulle bli tvärt chockad om jag blev hänvisad till ett annat rum medans de andra äter, haha. Det finns ju bara inte..!

 16. Beck 09 februari 2010

  Jag är svensk men mina föräldrar bjöd alltid mina kompisar på mat. Däremot kommer jag ihåg när man satt i någons kompis rum och kollade in i väggen medan de andra åt =). Sen flyttade jag till en förort i mellanstadiet och fick invandrarkompisar. Deras föräldrar frågade hela tiden om jag ville ha något och då tackade man ju ja till allt och tyckte det var värsta lyxen med allt det bjöds på. Hehe brorsan vande sig så mycket med gästfriheten så när han var hemma hos sina kompisar så gick han bara rakt fram till kylen och tog det som såg smaskigt ut. Eh vadå, kompisens föräldrar kommer ju ändå börja tjata snart om jag vill ha mat så det är ju lugnt att bara ta resonerade han säkert.Långt senare förstod vi att man i många kulturer ska tacka nej några gånger först och att de måste insistera. Alrigt bara en liten anekdot på kulturkrockar =).

 17. Bahlool 09 februari 2010

  haha japp det där med att tacka nej hör till.-.jag bjuder i min pizzeria på mat åt vänner och väntar på att de ska tacka nej..tji får jag..de tackar jag första gången 🙁 patrassskkk 😛

 18. Fatma 10 februari 2010

  glömmde vad jag skulle komentera efter läsandet av matbjudningar hum blev rätt sugen på pizza nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.