Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Genom kvinnors ögon

En artikel och en rapport som belyser den misär och de problem som kvinnor i det sönderbombade Gaza får uppleva. Kvinnor som vanligtvis fått lida under männens dominans och patriarkat, har nu fått det ännu värre, eftersom Israels attacker i januari drabbat dem extra hårt. Det mördades 118 kvinnor, 825 sårades. Totalt dog över 1400 palestinier, varav 1177 (83%) var civila. Runt 5300 sårades. Gazas infrastruktur förstördes och över 5500 hus demolerades helt eller delvis, så att över 50 000 människor drabbades, vissa av dessa får leva i skadade hus eller ute i det fria nu när vintern är på ingång.

Det här är siffror, vi kan bara ana hur många som fick psykiska besvär, hur många som har fått trauman, hur många som har mardrömmar. I ett område där kvinnor fått utstå mycket negativ behandling, har det nu blivit värre när dessa kvinnor får jobba extra hårt, med barn som lidit, män som dött eller en ekonomi som blivit värre. Embargot mot Gaza kvarstår, ett illegalt sådant. De kvinnor som fått sina hus förstörda, eller sett sina män försvinna i attackerna, måste nu hitta sig en ny man eller gå tillbaka till sin familj för att kunna överleva eller för att livnära sina barn.

Rapporten berättar om kriget ur 12 kvinnors ögon. Man ser de öppna såren i Gaza, förstörda hus, rasistiska glåpord skrivna av judar mot araber på väggarna, gravarna, de döda, de saknade, men det man inte ser är de dolda såren, sår som inte blir behandlade av själasörjare.

Rapporten går att ladda när här.

The Alternative Information Center – Through Women’s Eyes: Report on the Gender-Specific Impact and Consequences of Operation Cast Lead.

2 kommentarer

  1. Bahlool 05 oktober 2009

    Fan darius du är en ängel!! jag såg det här på nyehterna och skulle leta upp det på nätet hahaha

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *