Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Takfiri del 2

Takfiri är termen man använder på de grupper i den muslimska världen, som tagit det på sig att kalla åsiktsmotståndare för kuffar, otrogna-människor utanför religionen.

I dagens värld har just wahabiterna/salafiterna och talibanerna gjort sig kända för detta fenomen, ett fenomen som bryter mot allt som islam står för. Första delen i serien Khawarij

Salafis/Wahabis

På 1700 talet skapade Muhammed ibn abd al Wahab en sekt, mera kända som wahabis. Han och hans anhängare menade att de heter salafis, personer som följer de tre första rättfärdiga muslimska generationerna, som de menar var de bästa av de bästa.

Deras ideologi var en krigisk, rå och hård ideologi, på många sätt lik khawarijs syn på livet. Muhammed ibn abd al Wahab var så hemsk i sin ideologi, att hans bror och far tog avstånd från honom. Han hade lierat sig med den Saudiska familjen och deras allians ledde till att de tog makten över ett stort område. I detta område mördade dem vallfärdande och förstörde gravar. De plundrade karavaner, som de tjuvar de var. Ett av deras hemskaste dåd var att rida till Iraks heliga städer och där angripa shiamuslimerna och stjäla de skatter som tillhörde moskéerna där.

Under den här tiden härskade Ottomanerna över mellanöstern och till slut fick de nog. En armé skickades ut som knäckte wahabiternas makt. När det Ottomanska riket var på defensiven mot de västliga makternas ökande inflytande och imperialism, så stärktes Saudfamiljen och dess wahabitiska ideologi. Det finns källor som antyder att det var England som stod bakom den wahabitiska grenens etablering och makt.

På 1920 talet tog wahabiterna över hela Saudiarabien och deras idelogi, som deklarerade att shias var kuffar (otrogna), sufis var (otrogna) och sunnis var vilseledda, ledde till stora blodbad. Ett av de största brotten från förra århundradet var förstörelsen av gamla byggnader och gravar. Jannat al Baqi är ett område med hundratals sådana gravar och det var bara hela den muslimska världens ilska och irritation som stoppade wahabiterna från att förstöra Profetens grav också.

Med hjälp av oljan, kunde wahabiterna exportera sin tro. Man köper ”själar”. Många moskéer byggdes med hjälp av saudiska pengar, i gengäld var man tvungen att ha saudiska böcker och man skulle predika wahabitisk ideologi.

Wahabiternas hat mot sufis och shias ledde till massmord på dessa grupper i länder som Pakistan och Afghanistan.

Nästa gång kommer artiklen om Al Qaidah

En kommentar

  1. Hanna 06 april 2009

    Tänkte bara svara på det du skrev på min blogg. Jag förstår hela konceptet med att kvinnan inte enbart ska vara ett objekt för mannen som det varit genom tiderna. Där håller jag absolut med. Jag håller också med om att islam bidragit till större frihet för kvinnor i form av jämställdhet när det gäller arvsrätt osv. Men jag tycker fortfarande att man inte kan anta att män bara drivs av sina lustar och därför inte kan ta vackra kvinnor på allvar. Detta är en uppfattning som länge funnits, att kvinnan får skylla sig själv om hon blir våldtagen för att det är hon som har hetsat upp mannen. Det är fel. Män har inte starkare sexualdrift generellt sett. Dock har det alltid varit tillåtet för män att tycka om sex medan kvinnan skulle ”hålla på sig”. Detta gör att kvinnor hämmats i sin sexuallitet medan vissa män kommit undan med att vara svin. Om vi lägger skulden på kvinnan, att det är hennes ansvar att skyla sig, så innebär det att man antar att alla män är djur och inte kan kontrollera sig. Så är det inte, jag har mycket större tilltro till män. Jag tror dock att gamla normer fortfarande lever kvar vilket gör det svårt att ta sig ur vissa roller, tex att män ska vara väldigt macho och kvinnor mjuka. Kvinnor gillar också sex, kvinnor ligger också runt. Sedan finns det män som inte vill ha sex innan äktenskapet osv. Ett jämställt samhälle handlar om individer istället för en uppdelning mellan könen. Dock tycker jag som du att när det gäller kvinnor idag så döms vi mycket hårdare utifrån vårat utseende än män. Men det är där problemet ligger och det är det vi måste jobba med. Att inte kvinnor ska känna pressen att se ut på ett visst sätt, vara unga och allt annat som enbart män pålagt oss. Utan accepteras precis som vi är, oavsett om vi vill gå i korta kjolar och mycket smink utan att bli våldtagna eller om vi vill sluta raka oss och visa oss osminkade utan att bli ignorerade och anses vara ofräscha. Eller, för den delen, om vi vill ha slöja för att hedra vår religion. Alla ska få göra som de vill men alltid tas på allvar och respekteras. Tack för en trevlig diskussion!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *