• Vem är Hussain (a)?

  Vem är Hussain (a)? Vad stod han för och varför bär vi fortfarande sorgen över hans bortgång i våra hjärtan? Vad gör denna man så speciell i historia samt nutid? Vilka är vi som samlats här idag?

  Vi alla skulle vilja vara utvalda till stordåd, förändra världen, bära manteln av hjältemod och tapperhet. Vi alla skulle vilja vara orubbliga inför de värsta av stormar, vi alla skulle vilja vara utvalda att förändra och förbättra världen. Vi flyr in i fantasi och sagor, filmer och spel. Vi tror dessa grandiosa drömmar är omöjliga att uppnå, vi ger upp och fortsätter leva ut livet i petitesser, låter tiden sakta rinna ut i sanden.

  I tider av oro, svek, sorg, orättvisa och hopplöshet stiger en person av merit fram, utvald till stordåd, orubblig inför sorg och död, trogen plikten som valts honom när han föddes. Hussain (a) levde livet som han själv såg värdigt, stående på sina egna ben och inte krälande på sina knän. Han andades islam och levde som en förebild för oss alla. Han var en son, bror, far och vän.

  Hussain var en visionär i sin fulla rätt, ivrig att skapa ett bättre samhälle, utveckla föråldrade synsätt och fast besluten att se en bättre framtid. Hans förståelse för andras åsikter, hans kunskap om islams lära och hans strävan att lära ut till andra gav honom kärlek från många och hat från vissa.

  Hussain var en revolutionär utan dess like, villig att göra motstånd mot förtryck, passionerad till att befria den mänskliga potentialen från ett miserabelt liv av antingen svältande fattigdom eller frossande rikedom, förändring och förbättring var essentiellt och Hussain (a) visste att han skulle bli tvungen att offra allt från sin egen existens för att kunna ge till dem han ville rädda.

  I vårt dagliga liv representerar vi något oavsett om vi är medvetna om det eller inte. Vi bär en uniform från ett globalt företag, vi representerar ett politiskt parti, vi representerar en samhällsgrupp, vi representerar ett land, vi representerar oss själva och vi representerar ett ideal. Hussain (a) och vi som samlas här representerar innan allt annat islam eftersom vi bär vittnesmål om Guds enhet och Mohammad (saw)s profetskap. Vi representerar islam i dess minsta beståndsdelar på individnivå såväl som den kollektiva aspekten av ett blomstrande samhälle. Vi representerar jämlikhet, rättvisa, fred och ett balanserat levnadssätt uppdelat i den materiella såväl som den spirituella dimensionen. Vi önskar inget annat än sanning och blomstrande lycka, för oss själva och för de vi älskar. Vi är alla bröder och systrar och vi bär samma ursprung.

  För oss som klätt oss i svart, för oss som i mörkret fäller tårar för Hussain (a) och hans familj (a) representerar vi islam som sig bör levas, i balans, kämpandes mot förtryck och språkrör för fred och rättvisa.

  Hussain (a) är martyrernas martyr och en ledare i tiden. Han är den som vågar ta steget före oss andra och ser om marken är säker att gå på. Han är den som beskyddar oss från ondska genom sin vägledning från Allah (swt) och han är den som lärt oss att ibland är det bättre att ta den svåra vägen istället för den lätta eftersom den är den rätta.

  I mantelns tyg vinden kraftigt drar
  På slagfältet nu inte många är kvar
  Han blickar tårögt både från höger till vänster
  Finns det ingen som kan erbjuda sina tjänster?
  Finns det ingen mer som kan hjälpa oss?
  Lågorna slickar tälten likt glödande bloss
  Krigare ligger döda på en bädd så het
  Ökenvinden i Hussains ansikte den slet
  Värmen har våldsamt kvävt barnens tårar
  Hussain vänder sig om och får kalla kårar
  Med tunga steg Hussain går mot sin syster
  Zainabs ansikte blomstrar av odödlig lyster
  Hussain ber att få sitt barn i famnen hålla
  Modern får ett kort ögonblick barnet behålla
  Hussain håller barnet och till fienden går
  Han frågar dem alla på vilken sida de står
  Även om de önskar Hussain döden
  Kan de inte barnet hjälpa i nöden?
  Med en pil de släcker barnets törst
  Hussains ropar högt ”Gud är störst!”
  Barnet dött i faderns armar vilar
  Fienden fortsätter skjuta sina pilar
  Genom luften ett moln av dem viner
  Fördunklad nu solen inte längre skiner
  Genomborrad är nu Hussains bringa
  Sakta han drar sin faders dubbla klinga
  Med stor möda fortfarande han kan svinga
  Dhulfiqar och på knä ondskan den tvinga
  Nu hör han dock sin egen tids klockor ringa
  Han faller från sin häst likt en nobel snöflinga
  Han är omringad och döden vill de påtvinga
  Hussain ser en ung pojke från tälten springa
  Från sin farbror mörkret han hoppas skingra

  Skriven av Hassan Lilak

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll Up