• Buddha om Ilska och kärlek

  En dag förklarade Buddha hur man skulle handskas med svordomar och bibehålla barmhärtighet. 

  En dag såg man Buddha gå igenom en by. En mycket ilsken och oförskämd ung man, kom fram till honom och började svära åt honom.: ”Du har ingen rätt att lära andra” skrek han. ”Du är lika dum som alla andra, sade han, du är inget annat än en lögnare.”

  Buddha tog inte åt sig av dessa attacker, istället frågade han den unga mannen: ”Säg mig, om du köper en gåva av någon och denna person tar inte emot den, vem tillhör gåvan då?”

  Mannen förvånades av frågan och svarade: ”Det skulle tillhöra mig, för jag köpte den.”

  Då log Buddha och sade:”

  ”Det stämmer. Det är detsamma med din ilska. Om du blir ilsken på mig och jag blir inte förolämpad, då faller ilskan tillbaka mot dig, det är du som då blir olycklig, inte jag, allt du har gjort är att skada dig själv. Om du vill stoppa dig själv från att bli sårad, måste du göra dig av med din ilska och bli mera kärleksfull istället. När du hatar andra, är det du själv som blir olycklig. Men när du älskar andra, så blir alla glada.”

  Den unga mannen lyssnade uppmärksamt på Buddhas ord.

   

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll Up