Press "Enter" to skip to content

Ashura – Berättelser från den indiska subkontinenten

In Kufa in Iraq a disciple of Hazrat Imam Husain is said to have arranged for them to stay in a special part of the town, which even today is known by the name of Dair-i-Hindiya or ‘the Indian quarter’ The Hussaini Brahmins believe that in the Kalanki Purana, the last of 18 Puranas, as well as the Atharva Veda, the 4th Veda, refers to Hazrat Imam Husain as the avatar of the Kali Yug, the present age. They believe that the family of the Holy Prophet (Peace be upon him)is Om Murti, the most respected family before the Almighty.

viaKarbala and how Lahore was involved | DAWN.COM.

Vad är myt och vad är sanningen när det gäller Hussain bin Ali a,s och Ashura? Vad är sanning och vad är myt när det gäller berättelserna om hinduer, och ättlingar till hinduer, som slogs för Hussain a.s i slaget vid Kerbala? Här i artikeln så belyses olika berättelser och källor om de som gav sina liv – eller ville ge sina liv för Hussain men inte han dit. Det är en artikel om samförstånd, samhörighet och förening. Det är en berättelser om att det går att leva ihopa, att leva tillsammans och att stödja varandra – allt i Hussains namn och allt i sanningens tjänst.

One Comment

 1. Zulqarnain
  Zulqarnain 01 december 2012

  Imam Hussein hade ofantlig många anhängare i dåvarande Iran och även Afghanistan, man behövde inte vara muslim eller shia för att förstå denna mans storhet.
  Arabgarnerna kunde inte erövra hela persien eftersom man stötte på hård motstånd, Imam Hussein sa till ibn Sadr att du aldrig kommer få smaka Reys (då tidens Tehran) ris, många vet inte detta men detta beror på att då fanns det två högla ledare i persien som slogs mot araberna men dessa två ledare kunde bestämma sig för vem av de ska bli kung så de slogs mot varandra också. En av dessa var Giv sonen till general Farokhzad som dog när han slogs mot araberna.
  Men dessa två kunnde komma överens endast på en punkt att ifall Imamen kom till Persien var de bereda och slåss under hans fana och alla deras trupper skulle tillhöra han, därför visste imamen att Rey hade gett sin beyat till Imamen.

  Giv ansåg att hela den persiska armen skulle förenas och marschera mot Kufa och möta Imamen där men imamens sändebud hade sagt nej eftersom då skulle Yazid utropa krig mot Ajam.

  När man har sorgetåg för Imam Hussein under ashura tasua så brukar end el folk springa en gatlop och slå sig på huvudet och man brukar säga att detta är den arme som skulle hjälpa imamen men hann inte i tid, hur mycket sanning i det vet jag inte.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *