• Ashura – Sayyida Zainab (a.s)

  Sayyida Zaynab (a.s.).

  I en liten biografi om Sayyida Zainab, Profetens barnbarn och syster till  Hussein, läser man om hennes födelse:

  Fem år efter att muslimerna hade lämnat Mecka för Medina, födde Fatima, profetens dotter, en liten flicka. När hennes far, Imam Ali, såg dottern för första gången, så skrek Hussein, som då var 3 år gammal, ut, Oh Far, Allah har gett mig en syster!”

  När Imam Ali hörde dessa ord, började han gråta och när Hussein frågade varför han grät, svarade hans far, att han snart skulle veta varför. Ali och Fatima gav flickan inget namn, de väntade på att Profeten skulle komma hem från en resa, så han kunde föreslå ett namn.

  När Profeten Muhammed äntligen kom hem och man kunde visa flickan för honom, så tog han henne i sin famn och kysste henne. Då kom Ängeln Gabriel och förmedlade ett budskap om vilket namn som hon skulle få och då började Gabriel plötsligt att gråta. Profeten frågade varför han grät och Gabriel svarade:

  ”Oh Allahs Profet. Från barnsben kommer denna flicka att bli indragen i prövningar och bekymmer i denna värld. Först kommer hon att gråta över att du lämnar henne; sedan kommer hon gråta över sin mors bortgång, sedan kommer hon lida för att hennes far lämnar henne och sedan hennes storebror Hassan. Efter allt detta kommer hon konfronteras med Kerbalas prövningar, den ensamma öknen, något som kommer få hennes hår att bli grått och hennes rygg att bli böjd.”

  När familjen hörde detta, började de allihopa gråta. Imam Hussein förstod då varför hans far hade gråtit. Då gav Profeten henne namnet Zeinab. När nyheten om Zeinabs födelse nådde Salman al Farisi (en av Profetens närmaste vänner och den ende som är hedrad med namnet medlem av Ahlul Bayt, även då han inte var född in i Ahlul Bayt) gick han till Ali för att gratulera honom. Men istället för att se honom glad och lycklig, såg han tårar i Alis ögon och även han underrättades om händelserna vid Kerbala och de prövningar som Zeinab skulle få uppleva.

  När Zeinab var fem år gammal hade hon en konstig och hemsk dröm. En stark vind härjade i staden och på grund av den blev jord som himmel mörka. Den lilla flickan slängdes hit ochd it av dess styrka och plötsligt fann hon sig i ett stort träds grenverk. Men vinden var så stark att den drog ut trädet med dess rötter.

  Zeinab höll sig fast vid ett av trädets grenar, men även det bröts itu. Då höll hon sig i panik i två kvistar, men de kunde inte hålla henne så hon föll ner utan stöd. Då vaknade hon upp och när hon berättade om sin dröm för sin morfar Profeten Muhammed, började han gråta utan att kunna hålla sig.

  ”Oh min dotter. Det trädet du drömde om är jag, som snart kommer lämna dig och denna värld. Grenarna är din far Ali och din mor Fatima Zahra, och kvistarna är dina bröder Hassan och Hussein. Alla kommer de lämna denna värld före dig och du kommer lida på grund av deras bortgång. ”

  Efter Kerbala, spelade Zeinab en stor och viktig roll i spridandet av minnet av Hussein. Hon lät oss shiiter minnas hennes brors bortgång, hennes söners död, hennes brorssöners slakt. Zeinab blev känd för att honn gång på gång togs från en stad till en annan, som en slags trofé. Hon höll kända tal, som påminde oss om vad vi förlorade, vad vi svek och vad vi gick miste om.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll Up