• Bobby Fisher talar sanning och inget annat än sanning

    Bobby Fisher var en stor schackmästare, som inte lydde USAs politik, och för det jagades han i årtionden, några år sedan häktades han i Japan, på order av USA och här talar han lite om politiken bakom detta.. Från Wikipedia:

    Under 1992 gjorde han en uppmärksammad comeback och mötte åter Spasskij, och satte världsmästartiteln på spel i Belgrad, ditlockad av den 5 miljoner USA-dollar höga prissumman. Fischer vann matchen mot den åldrande Spasskij med 17½-12½. Amerikanska myndigheter ansåg att matchen bröt mot USA:s sanktioner mot Jugoslavien. Efter att president George Bush senior själv fattat egna lagar och skrivit under ett dekret som förbjöd Fischer att spela schack. Fischer (men inte de andra involverade) blev nu jagad och riskerade åtal om han återvände till USA. Under följande åren bodde han omväxlande i Ungern,Japan och på Filippinerna.

    Under 1999 började han ge radiointervjuer, den första i Ungern och sedan följde ytterligare ett 30-tal från Filippinerna. I dessa ger han bland annat uttryck för stark antisemitism och anklagar Garri Kasparov för att vara en bedragare. År 2000 gifte han sig även med en filippinsk kvinna och fick en dotter med henne. Den 12 september 2001 (bara några timmar efter 11 september-attackerna) gav han en intervju där han hyllade attackerna mot World Trade Center, hoppades på George W Bushs död, revolution i USA och att alla judar skulle sättas i fängelse.
    Fischers uttalanden var impopulära i USA, och 2003 drogs hans pass in av de amerikanska myndigheterna. Men de underrättade inte Fischer om detta och gjorde inte heller informationen tillgänglig för media. Det finns heller inga tydliga bevis för att Fischers pass inte drogs in i efterhand. En annan sak som talar för att passet inte drogs in 2003 var att Fischer gjorde ett flertal flygresor (Schweiz, Filippinerna, Macao, Japan, etc under 2003-2004). Amerikanska ambassaden i Schweiz infogade t.ex fler blad för stämplar. [Källa: Fischers radiointervjuer]. Enligt lagen ska amerikanska myndigheter underrätta innehavaren och Fischer hävdade hela tiden att man icke gjort så. När han 2004 skulle resa från Japan till Filippinerna, arresterades han av den japanska polisen. [5] För att undvika att bli utlämnad till USA, där han fruktade att bli mördad, sökte han politisk asyl i Japan, men fick inte det. Den 24 augusti 2004 beslöt Japan att utlämna Fischer. Fischer överklagade beslutet och beviljades 8 september 2004 uppskov till saken avgjorts av domstol. Den 27 oktober sökte Fischer politisk asyl på Island. Fischer sökte senare också isländskt medborgarskap vilket han fick. Han bodde sedan i Reykjavik på Island medan hans japanska fru Miyoko Watai pendlade mellan Japan och Island. Det finns en del oklarheter kring detta giftermål och hur arvet har eller skall delas.

    Post Tagged with , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll Up