• Sanning och Falskhet

  Talha och Zubair var vänner till Profeten Muhammed, såkallade sahabas. Aisha var Profetens fru. Al Zubair var Imam Alis nära vän, han var en shia, en anhängare till Ali. Något skedde, det sägs att han ville ha en maktposition, och Imam Ali, rak, ärlig och kompromisslös med sin syn på islam, menade inte att han hade rätten att ge Al Zubair mera makt och mera välstånd. Al Zubair startade då en komplott med Talha och Aisha, och därmed bröt de sitt trohetslöfte till Ali.

  Alis ord finns att läsa i boken ”Polarisation runt Ali ibn Abi Talibs karaktär”, skriven av Shaheed Ayatollah Mutaheri. Så här lyder de:

  En man kom till Imam Ali och sade:

  ”Är det möjligt att Talha och Al  Zubair och Aisha, är samlade på fel väg? Hur kan personligheter som dessa, kära vänner till Allahs Profet, ha fel? Hur kan de följa falskhetens och orättvisans väg? Är något sådant möjligt?

  Imam Ali svarade med ord som fick den kände lärde och författaren Taha Hussain att säga:

  ”Inga ord har sagts som var mäktigare och större, än de ord som Imam Ali yttrade om Talha, Zubair och Aisha, när dessa startade det första islamiska inbördeskriget.” Deras komplott, ledde till att tiotusentals dog vid Kamelslaget, i Basra, dagens Irak.

  Taha Hussain skrev att sen dagen då uppenbarelsen hade slutat och kallet från himlen hade fullbordats, så hade inga ord yttrats med sådan storhet och sådan kraft som de ord yttrade av Ali efter detta:

  ”Det är du som har blivit lurad; sanning har blivit till osanning för dig. Sanning och falskhet mäts inte av en persons makt eller personlighet. Det är inte rätt att du först värderar upp en person och sedan mäter sanning eller falskhet med hjälp av denna värdering; detta är sanning, för det överensstämmer med detta och detta är falskhet för det överensstämmer inte med detta. Nej, personligheter ska inte göras till kriterier för sanning och falskhet. Det är sanning och falskhet som ska göras till standard för personer och deras personlighet. ”

  Så denna storslagne man, denna Ali, sade redan 1400 år sedan att man inte ska döma folk utifrån deras makt, deras namn, deras personlighet, utan man ska döma dem, mäta dem, med vad som är sant och vad som är osant. Även de mäktiga, även de med gott rykte, kan begå fel, och då ska man inte tänka på vad de gjort förr eller vilken makt och ryktbarhet de hade, utan man ska utifrån deras dåd bedöma, om de gjort rätt eller fel den här gången.

  Hur ofta tar vi ställning om sanning och falskhet från gång till gång? Jag bedömer människor utifrån deras historia och deras förgångna, har de gjort något bra i sin förtid, då brukar jag vara mera välvilligt inställd, istället för att bedöma dem från gång till gång.

5 Responsesso far.

 1. zulqarnain skriver:

  dessa ord är från Min imam, om vi människor orkade och lägga lite tid på hans ord i nahjul balaghe så skulle vi bli visa på kort tid.
  Även dem som inte tror på Gud tex iranska kommunister så är nahjul balaghe en visdomens bok och dem anser att Imam Ali var världens första socialist.

 2. Bahlool skriver:

  var han också 😛 alltid när jag är svag så läser jag delar i nahj al balagha!! hörde att de gröna planerar ”stora” demos i Iran närmaste tiden?

 3. zulqarnain skriver:

  Det planeras alltid stora demonstrationer vid högtider men det blir aldrig av eftersom folk i iran är ännu mer bestämda på att utländska krafter vill ha ostabil iran.
  Nu frågar du varför jag säger så men om vi utgå ifrån de grönas synpunkter så är deras fråga hur kommer det sig att väst gjorde stor grej av oroligheterna i iran och mina vänner som är gröna i iran är rationella människor och de vet att det dog människor på både sidor men att rätten var på deras sida. Men när det dör mer än 300 människor i egypten mer än 200 människor i tunisien så håller väst tyst och man till och med stödjer mubarak direkt eller indirekt.
  Imam khomeini använde sig av en menning ”om irans fiender stödjer er eller applåderar så borde ni gå tillbaka och begrunda er handling”
  Till och med seyed mohammad Khatami har gått ut med att reformisterna borde vara vaksamma och han har till och med sagt att grön rörelse existerar inte längre och vi ska hålla oss till ordet reformist. jag och många andra iranier kommer vara emot ahmadinejad men vi vägrar och bli utnyttjade av våran fiender

 4. Bahlool skriver:

  Precis, jag tog upp det i början då Bildt och andra var otroligt tysta..ingen ville erkänna våldet eller hemskheterna i Egypten och Tunisien än idag. Dog några få i Iran och då blev det ett ramaskri. Hyckleri

 5. yourmajesty skriver:

  sannerligen ett mäktigt citat från ameer al momineen (as). personligheter skall ej vara måttstockar för sanning, Såvida!! inte Gud utsett de till måttstockar som i fallet med ahlel bayt (as) och just Ali (as). Ali is with truth, and truth is with ali, wherever he may turn!

  correction, zubayr var inte shia. Han var en alawi, en anhängare till Ali (as). Att vara shia innebär att man ger baya till imamen med övertygelsen att han ärImam Masoom Hujjatullah. Zubayr passade inte in på den beskrivningen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll Up