• Kvinnan som mördade 10 000-tals

  Del 1
  Del 2
  Del 3
  Del 4
  Del 5

  Del 6

  Sir John Glubb skriver:

  När Kalifens armé  närmade sig Basra, då marscherade rebellerna ut för att möta dem, ledda av Zubair och Talha. Inte hela Basra var på deras sida. Beni Bekr, stammen som en gång hade letts av den galante Muthanna, gick med i Alis armé. Beni Temeem ställde sig neutrala. Alis armé var nu lite starkare. På den mörka tiden före Islam, så satt kvinnor på kameler och då brukade de ofta rida med sina män till slagfältet, för att heja på männen. Aisha, de ”troendes moder”, gjorde det samma.

  Den stora Arabiska erövringen, s.320, 1967

  Ali red ut för att möta Talha och Zubair. Dr Taha Hussein från Egypten säger att båda två generaler red ut i full stridsdräkt och allt man kunde se var deras ögon. Aisha blev rädd vad som skulle hända dem ifall de mötte Ali. Hon informerades dock att Ali var obeväpnad och inte hade några som helst skydd på sig, då lugnade hon ner sig. Ali frågade dem varför de hade brutit sitt trohetslöfte, något de hade gett honom frivilligt och varför de var ute för att strida mot honom?

  Som svar fick han höra de gamla anklagelserna, att han försvarade mördarna av Uthman och att man sökte hämnd och rättvisa för detta mord. Ali talade om för dem att de visste väl vem som mördade Uthman. Ali föreslog nu att man göra en Mubahilla, då man kallar på Allah att straffa lögnaren, något de vägrade. Enligt Tabaris historia, volym III, s. 519, så sade de som svar :

  Vi anser inte dig vara värd att vara Kalif, och vi är inte ett dugg mindre kvalificerade eller mindre förtjänta av att vara Kalifer än du.

  Så här kom det, deras behov att starta krig, handlade inte om Uthman, men om att bli Kalifer. Än en gång försökte Ali stifta fred och än en gång nekades detta. Efter detta kallade Ali till sig Zubair och påminde honom om att de var kusiner. Ali påminde honom även om en händelse då Profeten sa, du kommer slåss mot Ali en dag och du kommer ha fel, och han hade nekat det.

  Nu kom detta minnet till Zubair, han blev kritvit i ansiktet. Han sa plötsligt, nej jag ska inte slåss mot dig. Nu kom även minnet till Zubair om Ammar bin Yasir, som Profeten sade om att han kommer mördas av en grupp som lämnat islam, och då Ammar var i Alis armé, blev Zubair ännu räddare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll Up