• Kvinnan på kamelen som mördade 10 000-tals

  Del 2


  Del 1

  Del 3

  Uthman mördades av en uppretad massa, en av deras ledare var just Talha. Den ende som försökte rädda livet på Uthman var Ali, och nu fick han skulden för att han inte hade häktat mördarna. Vad för en förunderlig värld. De som ville se Uthman död, de som deltog i mördandet av Uthman, de ledde nu en här för att ta hämnd. Om man vill ta hämnd på mördarna till Uthman, skulle man då rida mot Basra i Irak? Eller skulle man vända sina blickar mot Medina, där han ju mördades?

  Tabari, den kände arabiske historikern menar att det var på grund av två saker som Aisha fortsatte sin färd mot islams första inbördeskrig och den misär som drabbade den islamiska umman. Det första var Abdullah bin Zubair, Aishas adopterade son och det andra var de 50 vittnen, som ljög utan att frukta Allah. Så nu gick färden mot undergång, mot misär, mot orättvisa.

  Under tiden försökte Ali, den som valdes av alla muslimer, att uppbringa en armé för att jaga rebellerna. Han gick dagligen till moskén och sa, ni valde mig, ni uppmanade mig att leda er i fred och krig, jag nekade och då kom ni i större skaror, nu behöver den islamiska staten er. Nu behövs ni. Han visste att Muawiya och Syrien var den största faran, men han var tvungen att stoppa dessa rebeller, innan de startade större dumheter. Att Talha och Zubair hade gett sitt trohetslöfte till honom, och nu brutit det, var en stor synd och brott, och om han inte tog itu med dem, skulle mera kaos starta. Basra var en viktig stad för den islamiska staten, om den föll i deras händer, kunde det skapa mer oreda än Imam Ali kunde klara av. Men massorna var tysta, de svek sin Imam, de svek sin ledare, de ville inte ut och strida mot de troendes moder och så kända hjältar som Zubair och Talha, hur fel de än må ha haft.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll Up