• De fattiga reser sig

  Tunisia: The battle of Sidi Bouzid – Opinion – Al Jazeera English.

  I Tunisien är de unga drabbade av sådan fattigdom, att de begår självmord hellre än leva vidare under denna misär. I en artikel på al Jazeera, så diskuterar man vad statskontroll och fattigdom gör mot en ungdom som inte ser något hopp vid horisonten.

  Författaren är en professor som skrivit om demokrati i den arabiska världen och det antyds väl att det är det odemokratiska systemet som bär skulden, men faktum är att demokrati inte har svar på alla frågor. Vi ser ju i länder som Grekland och Spanien, Irland och Portugal att demokrati inte kan tillfredsställa alla människors behov.

  Vad Tunisien behöver är att man slutar förtrycka de religiösa, man behöver sluta lyda EU och USA i deras kapitalistiska strävan. Man måste slänga ut alla korrumperade politiker som roffar åt sig av befolkningens resurser. Skillnaden mellan Tunisien och andra arabiska stater är att de andra staterna styrs av ledare i västs namn, med religiösa förtecken medan Tunisien även bekämpat slöjan och ville få bort fastan under Ramadan. Så sekulära krafter eller religiösa krafter, båda två styrs av väst. Vad folket behöver är en framtid som styrs av dem själva, inte av individer som tänker på sig först, innan de ens tänker på någon annan.

  När ett antal ungdomar begår självmord, för att de inte kan skaffa sig ett jobb eller inte får tillfälle att hitta ett jobb, då är det nåt allvarligt fel. Vad händer när dessa människor lockas av wahabiternas självmordsideologi?

  Mera frihet, mindre pengagalenskap.

  Uppdatering:

  Jag skrev det här inlägget 28/12/2010, och nu nästan 2 veckor senare tas det upp på DN.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll Up