• Irak slipper amerikanerna och bojkotter

  Irakier återfår överhöghet över Irak – DN.se.

  Iraks armé ska för första gången leda säkerhetsarbetet under Ashuradagarna. Förr i tiden styrdes detta av de amerikanska ockupationstrupperna, men nu ska irakierna själva ta hand om hela säkerheten. Samtidigt så kom FN överens om att ta bort de restriktioner och embargon som man införde mot Irak för många år sedan. Saddam föll 2003 och ändå tar det FN 7 år att få bort dessa hemska bojkotter? Ja, FN är verkligen snabb.

  Inget land har drabbats så hårt av bojkott och embargon som Irak, allt skedde med lögner om att Irak besatt massförstörelsevapen. Över 550 000 barn dog, något som USA tyckte var berättigat. Än idag lider Irak av denna omänskliga förstörelse.

  När man undrar varför folk blir terrorister, titta på vad man gjort med irakierna, sen får du svaret.

17 Responsesso far.

 1. Jafar skriver:

  ”När man undrar varför folk blir terrorister, titta på vad man gjort med irakierna, sen får du svaret.”

  Terroristerna dödar civila irakier, alla irakier är ense om att terrorism är det största hotet mot irak, knappast USA.

  Irakierna har bekämpat terrorister i dessa 10 år och förintat hela Al-Qaida i Irak.
  Oh nej, det finns aldrig en ursäkt att bli terrorist! försök inte.

 2. Bahlool skriver:

  Så de över 100 000 mördade av USa, de som dog under embargon, de som bombades sönder, alla dessa mördades av terrorister? Ja..du sa det så fint..nej försök inte 😉

 3. Shia skriver:

  Jag är irakie och shia. Först vi varken gillar eller hatar USA, de hjälpte Saddam och tog bort honom senare(de gör det bara för oljan, de bryr sig inte egentligen om oss) .
  Men hur kan du stödja khomeni som är påhittaren av Wilayat Al-faqih(där bara de religösa kan styra) ser du inte likheten mellan den och den sunnitiska khalifat
  I båda kan den nuvarande härskaren välja efterträdare eller välja individer som ska utse en efterträdare.
  Vad är vitsen med de 12 imamerna?

  Sluta tro på allt Ahmednajed säger, och hur kan du säga att du följer Al-imam Hussein när den iranska regimen förtrycker och tvingar folk saker?
  Världen är inte vit och svart. Stå för rättvisa om du verkligen följer Imam Hussein.

  Tamiour Abdulwahab är född i Irak men är av palestinsk ursprung.

 4. Bahlool skriver:

  Vilka är vi? Menar du att du är representativ för alla irakier plötsligt? Wilayat al Faqih är en utveckling, enligt din logik så är även en masoom vid makten, lik den sunnitiska kalifatet, var inte Imam Ali (a.s) även Kalif?
  Hur vill du att en shiitisk stat ska styras? som i Irak, där man bråka ri 8 månader över vem som ska bli statsminister?

  Jag är ingen fan av Ahmadinajad, men jag jag är rätt säker på att du 1 inte är shia eller 2 mkt okunnig om shia.
  Så om han är född i Irak, är han inte irakier längre?

 5. Shia skriver:

  Vi syftar jag på de flesta normala irakier
  Aa joo Wilayat Al faqih är ”en utveckling”, vi ser ju hur de hänger och dödar alla som är emot deras regim. ”Man har begått ett brott mot Gud”(som om de vet vad Gud vill!)
  Har du hört om den kvinnan som kidnappades och våldtogs och dödats efter att ha gått ut från moskén bara för att några kåta basij ville det, var är rättvisan?
  Har du hört Hossein Mousavi, Ayatollah Montazeri? Eller är de ett amerikanskt påhitt?
  En rättvis stat ska styras när av Al-Mahdi när han kommer tills dess ska det vara under ett sekulärt styre.(dvs bara en masoom(Mahdi) får styra och om du känner till shiitisk teologi så vet du att bara imam Ali och Hassan styrde utav de 12, imam ali blev dödade and imam Hassan gav ifrån sitt styre för att Muawiya och hans följare vill inte det och Hassan ville inte splittra på muslimerna medan Khamenei och gänget gör allt för att fortsätta regera)

  Ja, de bråkade länge i Irak men det finns en tröghet i demokrati precis som här i Sverige om vi(här syftar jag på svenska medborgare) vill ändra en grundlag så skulle det ta länge innan det sker!)

  Jag vill inte att Irak ska bli Iran eller Saudi Arabien eller att låta USA ställa och styra som de vill(det sist nämnda är problematiskt för iprincip i alla länder sker det)

  Om du åker till ett land i mellanöstern och säger att du är en svensk som vet de att du menar att du har ett svenskt medborgarskap men är inte etnisk svensk. Samma sak med Tamiour
  han föddes i Irak men han är etnisk palestinier.

  Jag ber om ursäkt om jag är ”en mycket okunnig shia”.

 6. Bahlool skriver:

  Skrev ett långt inlägg men det försvann..orkar inte skriva om det, men tyvärr har du ingen kunskap om shiaislam och dess syn på Ayatollahs, inte heller har jag mött någon Ayatollah som tror på en sekulär stat. Du talar emot en regering som slogs för oss, medan vi slogs för Saddam. Du får gärna förklara för mig hur många miljoner som Irans regering mördat, för att de är emot regeringen, för det är miljoner som är emot den, ändå har de inte dödat så många, så du ljuger när du säger att de dödar alla som är emot. Du bär på det hat som många irakier bär mot Iran, därför de var så villiga att döda shiiterna i Iran, bara för att lyda Saddam.
  Du får gärna ge mig statistik om hur många irakier som är normala irakier och som stöjder USA, som du ju säger att du och majoriteten av irakierna är.
  Du får gärna be om ursäkt men istället borde du upplysa dig om fakta. Det du gör är gå emot minst hälften av shiiterna i världen när du försöker svartmåla den shiitiska staten, den enda staten som hjälpt oss.
  Utan Iran, så kan jag lova dig, hade du fortfarande hyllat Saddam 😉

 7. Shia skriver:

  ”för det är miljoner som är emot den, ändå har de inte dödat så många, så du ljuger när du säger att de dödar alla som är emot.”

  Du erkänner själv att de har dödat för att påtvinga wilayat al-faqih!
  Du försöker höja en ayatollahs status till en sådan av en shia imam!
  Du blandar ihop politik och religion så att du har blivit blind!

  De flesta ayatollar har inte ens sagt något för att de blandar inte religion och politik. Okej, vill du veta en av många som är emot wilayat al-faqih; Läs om Ayatollah Mohammed Fadhullah

  De flesta irakiska soldaterna slogs för saddam inte för att de tyckte om honom utan pga den baathiska underrättelsetjänsten och alla som vägrade antingen dödas eller torterades(även deras familjemedlemmar) och vilka var det som dödade de irakiska soldaterna var det inte iranska soldater? Och det hade Iran helt rätt att göra, Saddam angrep sig på Iran. Båda irakiska och iranska soldater var utav de goda. Allt var Saddams fel som var en galen intolerant rasistisk människa.

  ”Utan Iran, så kan jag lova dig, hade du fortfarande hyllat Saddam”
  Jag kommer inte ihåg Iran fånga Saddam utan det var USA och som sagt USA är i Irak bara för oljan. Allt är inte vit och svart! Så tänker t.ex. Al-qaida och t.o.m USA som tror att de är de rätta/goda och alla de andra är fel/onda.

  Förr trodde jag också att Iran stödde oss men hur stödjer de oss? Genom att ge oss utbildning, bygga byggnader/sjukhus åt oss? Nej! Det är enda de gör är att ge Hizbollah vapen. Och de stödjer Hizbollah bara för att de hatar USA som hjälpte Shahen att få makten.
  Får vi säga nej till wilayat al-faqih? NEJ

  Blanda inte religion med politik. Visst, wahabisterna dödar oss som om vi vore utomjordningar och då behöver vi hjälp. Vi är fast mellan de och strikta religiösa män. Då ska vi avslöja för världen hur orättvis Saudi Arabien(som donerar människor och pengar till Al-qaida) och Iran som försöker tvinga på oss ett statskick. Irak är vårt ett enda hopp.

  Tyvärr har jag varken viljan eller orken att lätta efter statistik för dig men eftersom du är så upplyst kan du väl upplysa mig om de irakier som inte stödde USA för att ta bort Saddam.

 8. Shia skriver:

  *lätta= leta =D

 9. Bahlool skriver:

  Du erkänner själv att de har dödat för att påtvinga wilayat al-faqih!
  Du försöker höja en ayatollahs status till en sådan av en shia imam!
  Du blandar ihop politik och religion så att du har blivit blind!

  Jag erkänner att de har dödat, om de dödat pga wilayat al faqih det vet jag inte, det är du som hävdar det, och jag vill gärna ha bevis för det. Iran har dödsstraff, och de har dödat terrorister som mördat och sprängt (ex läs min senaste artikel) men om du menar dessa söta mördare ska behandlas bra, så får det stå för dig, shiaislam tror på dödsstraff.
  Jag försöker inte höja någons status till en Imam(masoom), vet hut, skäms och sluta leka att du vet vad jag säger och inte säger. Politik och religion är blandade, det har de alltid varit i islam. Menar du att Imam Ali slutade vara Imam för han var kalif? Menar du att ifall Imam Hussein blev kalif, att han hade gett upp att vara Imam?

  De flesta ayatollar har inte ens sagt något för att de blandar inte religion och politik. Okej, vill du veta en av många som är emot wilayat al-faqih; Läs om Ayatollah Mohammed Fadhullah

  De flesta irakiska soldaterna slogs för saddam inte för att de tyckte om honom utan pga den baathiska underrättelsetjänsten och alla som vägrade antingen dödas eller torterades(även deras familjemedlemmar) och vilka var det som dödade de irakiska soldaterna var det inte iranska soldater? Och det hade Iran helt rätt att göra, Saddam angrep sig på Iran. Båda irakiska och iranska soldater var utav de goda. Allt var Saddams fel som var en galen intolerant rasistisk människa.

  Du vet väl om att Ayatollah Fadhallah var för Hizbollah och var politiskt aktiv?
  Snacka inte dynga, en stor del av irakierna var för Saddam och för arabernas panarabism. Hur gammal är du? Du försöker utmåla irakierna till några oskyldiga stackare..så var inte fallet. Saddam var en man, de irakier som slogs på hans sida var lika besudlade som de som krigade mot Hussein. Menar du att Kufas krigare, som stod under Yazids styre, och mördade vår Imam, var oskyldiga? För då är du verkligen okunnig om shiaislalm.

  Jag kommer inte ihåg Iran fånga Saddam utan det var USA och som sagt USA är i Irak bara för oljan. Allt är inte vit och svart! Så tänker t.ex. Al-qaida och t.o.m USA som tror att de är de rätta/goda och alla de andra är fel/onda.

  Förr trodde jag också att Iran stödde oss men hur stödjer de oss? Genom att ge oss utbildning, bygga byggnader/sjukhus åt oss? Nej! Det är enda de gör är att ge Hizbollah vapen. Och de stödjer Hizbollah bara för att de hatar USA som hjälpte Shahen att få makten.
  Får vi säga nej till wilayat al-faqih? NEJ

  Utan Iran, så hade Saddam varit stark, Utan Iran, så hade motståndet mot Saddam aldrig existerat bland Dawa och SCIRI. Utan Iran, så hade inte vapen smugglats in.
  Ska de ge oss saker? De har bojkott emot sig, och du vill att de ska ge oss saker? Mycket märkligt..All Dawa i världen är genom Iran,. Shiiterna i Jemen, får hjälp genom Iran..osv.

  Tyvärr har jag varken viljan eller orken att lätta efter statistik för dig men eftersom du är så upplyst kan du väl upplysa mig om de irakier som inte stödde USA för att ta bort Saddam.

  Så du hävdade nåt som inte var sant? Ska du hävda nåt, måste du väl kunna bevisa det?

 10. Shia skriver:

  du menar dessa söta mördare ska behandlas bra, så får det stå för dig, shiaislam tror på dödsstraff.

  Terroister kan man göra vad man vill med för att de är ändå ute efter att döda. Men vissa mördar inte utav nöje, om en man misshandlar sin hustru i årtals och sedan mördar hans fru honom, ska hon straffas med döden för att ha blivit behandlad som skit i årtals?
  Du har inte rätt att generalisera shia islam eller shia muslimer, det finns shia muslimer som är helt emot dödsstraff. Jag är det om det inte vore för terroristerna som man måste göra något åt.

  ”Politik och religion är blandade, det har de alltid varit i islam. Menar du att Imam Ali slutade vara Imam för han var kalif? Menar du att ifall Imam Hussein blev kalif, att han hade gett upp att vara Imam?”

  Varifrån fick du att jag sa så? Imam Ali blev inte kalifa förrän muslimerna själva vädjade honom att bli det(eller har du glömt det?). Och imam Hussein var inte efter makten utan för reform(har du också glömt det?) Imam Hassan gav upp sitt styre för att en imam behövs mest i ett religöst och inte ett politiskt syfte, om han hade varit så övertygat att en imam måste också vara i den politiska arenan varför lämnade han den och då hade även imam Ali tagit khalifat från Abu bakr med tvång men han gjorde inte det och då hade resten av imamerna tagit makten med hjälp av deras följare men de gjjorde ALDRIG det!
  Jag tror att de 12 imamerna är politiskt lämpliga men om folket inte vill ha de kan man inte tvinga till sig makten(som Khamenei och gänget!).

  ”Du vet väl om att Ayatollah Fadhallah var för Hizbollah och var politiskt aktiv?”

  Han var för motståndet men han var också emot wilayat Al-faqih(för världen är inte svart och vit). Jag tycker att man ska försvara sig mot Israel men samtidigt kan man inte prisa den iranska regimen och man måste förbättra sin retorik och inte säga judar bla bla
  (om det inte hade varit för Förintelsen hade staten Israel inte funnits och om det inte hade varit för staten Israel och dess närvaro i Libanon hade Hizbollah inte funnits!)
  Nej HAN var verkligen inte politiskt aktiv, ”He also specifically denied, certainly in later years, that he was Hezbollah’s ”spiritual leader”.” http://www.bbc.co.uk/news/10504175

  .” Menar du att Kufas krigare, som stod under Yazids styre, och mördade vår Imam, var oskyldiga? ”
  Du kan inte jämföra Irak-Iran Kriget med Karbala. Så okej vem har rätt i Nordkorea-Sydkorea konflikten? Nordkorea också emot USA och kända för att tortera/döda de emot deras regim och deras soldater är också tvungna att döda sina bröder sydkoreaner medan Sydkorea stöds av USA och vill få slut på Kims terror.

  ”Utan Iran, så hade Saddam varit stark. Utan Iran, så hade motståndet mot Saddam aldrig existerat bland Dawa och SCIRI. Utan Iran, så hade inte vapen smugglats in.
  Ska de ge oss saker? De har bojkott emot sig, och du vill att de ska ge oss saker?”

  Så om Saddam blev så svag varför kunde vi inte ta bort honom utan att behöva USA?
  Motstånd hade funnits vare sig Iran fanns eller inte. Det finns alltid folk som vill tjäna pengar genom att sälja vapen.
  Jag skulle också bojkotta Irans regim om man vill påtvinga Wilayat Al-Faqih. Men FNs sanktioner är fel för de drabbar bara de civila.

  Okej, först anklagade du mig att inte var shia sen sa du att jag är en mycket okunnig shia vad ska du kalla mig den här gången?

 11. Bahlool skriver:

  Terroister kan man göra vad man vill med för att de är ändå ute efter att döda. Men vissa mördar inte utav nöje, om en man misshandlar sin hustru i årtals och sedan mördar hans fru honom, ska hon straffas med döden för att ha blivit behandlad som skit i årtals?
  Du har inte rätt att generalisera shia islam eller shia muslimer, det finns shia muslimer som är helt emot dödsstraff. Jag är det om det inte vore för terroristerna som man måste göra något åt.

  Jag generaliserar inte, det är inte jag som utmålar mig för att representera (utan bevis) alla irakier. Så du är emot dödsstraff eller inte? Vad shiamuslimerna är för eller emot spelar noll roll, shiaislam följer ett annat system. Du får gärna tycka och tänka hur du vill, men vi har en skola som följer Ahlul Bayt och deras representanter, Al Ulamaa. OM du går emot Allahs lagar (dödstraff finns i Koranen) så är du inte bara utanför shiaislam utan även utanför islam.

  Varifrån fick du att jag sa så? Imam Ali blev inte kalifa förrän muslimerna själva vädjade honom att bli det(eller har du glömt det?). Och imam Hussein var inte efter makten utan för reform(har du också glömt det?) Imam Hassan gav upp sitt styre för att en imam behövs mest i ett religöst och inte ett politiskt syfte, om han hade varit så övertygat att en imam måste också vara i den politiska arenan varför lämnade han den och då hade även imam Ali tagit khalifat från Abu bakr med tvång men han gjorde inte det och då hade resten av imamerna tagit makten med hjälp av deras följare men de gjjorde ALDRIG det!
  Jag tror att de 12 imamerna är politiskt lämpliga men om folket inte vill ha de kan man inte tvinga till sig makten(som Khamenei och gänget!).

  Fel igen. Ali blev Kalif redan tidigare, Vid Ghadir, och vid första mötet med Profetens släktingar. Folket har ingen talan. Imam Hassan gav upp sitt Kalifat för att han inte hade några shiiter, förutom såna som är shiiter som bara är shiiter till namnet 😉
  Du verkar verkligen inte kunna mkt om din tro..beklagligt 🙁 De hade inte tillräckligt med anhängare. Därför tog de inte den med våld. Deras rätt till Kalifatet är lika gammalt som jorden.

  Han var för motståndet men han var också emot wilayat Al-faqih(för världen är inte svart och vit). Jag tycker att man ska försvara sig mot Israel men samtidigt kan man inte prisa den iranska regimen och man måste förbättra sin retorik och inte säga judar bla bla
  (om det inte hade varit för Förintelsen hade staten Israel inte funnits och om det inte hade varit för staten Israel och dess närvaro i Libanon hade Hizbollah inte funnits!)
  Nej HAN var verkligen inte politiskt aktiv, ”He also specifically denied, certainly in later years, that he was Hezbollah’s ”spiritual leader”.” http://www.bbc.co.uk/news/10504175

  Så å ena sidan säger du man ska inte ta världen som svart eller vit, samtidigt är du helt svart eller vit när det gäller wilayat al Faqih? Du ser enbart negativt på den, och på Iran, utan att en enda gång säga, fan, den är inte helt vit eller svart och det fanns och finns problem med iran men det finns mkt gott också.

  Läs vad det står, på senare år. Han var politiskt aktiv fram till några år sedan.

  Du kan inte jämföra Irak-Iran Kriget med Karbala. Så okej vem har rätt i Nordkorea-Sydkorea konflikten? Nordkorea också emot USA och kända för att tortera/döda de emot deras regim och deras soldater är också tvungna att döda sina bröder sydkoreaner medan Sydkorea stöds av USA och vill få slut på Kims terror.

  Jo kan jag och gör jag ju. Varför tror du vi säger att alla dagar är Ashura och alla länder är Kerbala? Tror du att Kerbala bara skedde då?
  Du jämför en aggressor som Nordkorea, med Iran som försvarat sig? Nordkorea har fåtal rätt och mkt fel. Iran har mkt rätt och lite fel.

  Så om Saddam blev så svag varför kunde vi inte ta bort honom utan att behöva USA?
  Motstånd hade funnits vare sig Iran fanns eller inte. Det finns alltid folk som vill tjäna pengar genom att sälja vapen.
  Jag skulle också bojkotta Irans regim om man vill påtvinga Wilayat Al-Faqih. Men FNs sanktioner är fel för de drabbar bara de civila.

  För att även när han var svag, var vi svagare. Det såg vi ju 91. Wow…du skulle bojkotta Irans regering? Ditt hat för shiaislams främsta nation är större än jag kunde ana..jag beklagar ditt hat och må Allah hjälpa dig återfå shiaislams värderingar i ditt hjärta. Hur gammal är du?

  Du är mkt okunnig och det står jag vid.

 12. S skriver:

  ”OM du går emot Allahs lagar (dödstraff finns i Koranen) så är du inte bara utanför shiaislam utan även utanför islam.”
  -Idag har dödstraffet i Saudi Arabien och Iran blivit vardagsmat det finns en hög risk att en oskyldig kan dömas till döds. Och för mig om 1 oskyldig av 1 miljon skyldiga dör så är dödstraff systemet fel.
  För mig så kan bara en masoom ta ett sådant beslut.

  ”De hade inte tillräckligt med anhängare. Därför tog de inte den med våld. Deras rätt till Kalifatet är lika gammalt som jorden.”

  -Så vad skiljer dig från sunniterna, var det inte så Abu bakr och resten gjorde genom att skicka Khalid Ibn Walid och många fler att döda alla som var emot Abu bakrs khalifat?
  Shia muslimer tror inte på khalifatet ändå anklagar du mig för att inte kunna något om shia islam.

  ”samtidigt är du helt svart eller vit när det gäller wilayat al Faqih?”

  -Det finns säkert något eller några saker som är bra, men det som är dåligt överväger det goda.
  Och det dåliga sker i Shia Islams namn och det tänker jag inte tillåta!

  ”Läs vad det står, på senare år. Han var politiskt aktiv fram till några år sedan.”
  -Var står det?

  Så nu spelar min ålder roll, kunskap kommer inte alltid med åldern…

 13. Bahlool skriver:

  -Idag har dödstraffet i Saudi Arabien och Iran blivit vardagsmat det finns en hög risk att en oskyldig kan dömas till döds. Och för mig om 1 oskyldig av 1 miljon skyldiga dör så är dödstraff systemet fel.
  För mig så kan bara en masoom ta ett sådant beslut.

  Nja, enligt islam finns det spärrar som ska avhålla från att oskyldiga dödas.

  -Så vad skiljer dig från sunniterna, var det inte så Abu bakr och resten gjorde genom att skicka Khalid Ibn Walid och många fler att döda alla som var emot Abu bakrs khalifat?
  Shia muslimer tror inte på khalifatet ändå anklagar du mig för att inte kunna något om shia islam.

  Vi tror på Ahlul Bayts Kalifat. Hur kan jag vara som sunniterna? Jag godkänner ju inte mord på oliktänkande, jag sjävl vill ha en politisk shiitisk stat,men jag är ingen anhängare av wilayat al faqih, även om du tror det 🙂

  Det finns säkert något eller några saker som är bra, men det som är dåligt överväger det goda.
  Och det dåliga sker i Shia Islams namn och det tänker jag inte tillåta!

  Där tycker vi tvärtom

  http://www.jcpa.org/JCPA/Templates/ShowPage.asp?DBID=1&LNGID=1&TMID=111&FID=379&PID=0&IID=4417
  http://english.bayynat.org.lb/QA/qa.aspx?id=114
  Här tar han ett politsikt beslut att bojkotta amerikanska produkter, eller menar du att ett sådant beslut inte har med USAs politik att göra?
  Var det inte du som sa att irakier inte hade nåt emot USA? Har Ayatollah Fadhallah fel?

  Samma här
  http://english.bayynat.org.lb/Issues/03022003.htm

  Din ålder är intressant, skäms du över den?

 14. S skriver:

  ”Vi tror på Ahlul Bayts Kalifat. Hur kan jag vara som sunniterna?”
  – Inom shia islam, finns inte khalifat, Khalifa är den nuvarande personen som styre och sedan beslutar han vem som ska efterträda honom eller samla ihop några individer som ska välja efterträdare.(och det här sättet att utse en person påmminer om Wilyat Al-Faqih och alla monarkier i arab världen).
  Vi har något som kallas imamate Ahulbayt(12 imamer), de är utvalda av Gud, förutom att de är religiöst kunniga är de mest lämpliga att styra.men de får/kan inte tvinga till sig makten(och det har historian bevisat).

  ”jag sjävl vill ha en politisk shiitisk stat,men jag är ingen anhängare av wilayat al faqih, även om du tror det”
  -Jag vill inte ha det, för ett land kan inte bestå av 100% shia muslimer och även om den gjorde det så betyder det inte alla shia muslimer är religösa.
  Vad jag ser i arab världen är politiska sunnitska stater, som diskriminerar minoriter(shia, kristna, judar, ahmadiya, sufi etc..) och oliktänkandet. Det vill jag inte ha!
  En rättvis stat kommer endast kunna skapas av Al-Mahdi.
  Jag vill verkligen att du tar avstånd från wilayat al-faqih för den har ingenting med Shia islam och den smutsar shia islam mer än vad den hjälper den

  Har Ayatollah Fadhallah fel?
  Ja, han är inte en profet eller en av de 12 imamerna. Precis allt han har gjort kan inte vara rätt han är en människa trots allt.

 15. Bahlool skriver:

  – Inom shia islam, finns inte khalifat, Khalifa är den nuvarande personen som styre och sedan beslutar han vem som ska efterträda honom eller samla ihop några individer som ska välja efterträdare.(och det här sättet att utse en person påmminer om Wilyat Al-Faqih och alla monarkier i arab världen).
  Vi har något som kallas imamate Ahulbayt(12 imamer), de är utvalda av Gud, förutom att de är religiöst kunniga är de mest lämpliga att styra.men de får/kan inte tvinga till sig makten(och det har historian bevisat).

  Imam Ali och Imam Hassan var kalifer, hur du vill kalla dem spelar ingen roll. Vi tror inte på ett Kalifat som sunniterna, men vi tror på att dessa prinsar, imamer, kalifer, var kalifer.

  Du borde kolla upp hur många i Iran som älskar wilayat al faqih, finns statistik om det, har själv också skrivit om det några gånger…gå inte på dina iranska vänners myter

  -Jag vill inte ha det, för ett land kan inte bestå av 100% shia muslimer och även om den gjorde det så betyder det inte alla shia muslimer är religösa.
  Vad jag ser i arab världen är politiska sunnitska stater, som diskriminerar minoriter(shia, kristna, judar, ahmadiya, sufi etc..) och oliktänkandet. Det vill jag inte ha!
  En rättvis stat kommer endast kunna skapas av Al-Mahdi.
  Jag vill verkligen att du tar avstånd från wilayat al-faqih för den har ingenting med Shia islam och den smutsar shia islam mer än vad den hjälper den

  Varför skulle jag ta avstånd från shiiternas försvarare? Din logik kan även användas mot väst, vi har sekulära stater, ändå finns det många religiösa, betyder det att vi inte kan ha sekulära stater? Om du kan ha sekulära stater, kan du ha religiösa stater..har funkat förr och funkar nu, Iran diskriminerar inte folk pga religion, judar och zaraostras har sina rättigheter och är skyddade.

  Märkligt att du är rätt ensam om att Iran smutsar ner shiaislam..

 16. S skriver:

  okej, det går inte att prata med dig.
  Ha det bra!

 17. Bahlool skriver:

  Ja det är inte lätt att ha fel 😉 ha det

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll Up