• Wikileaks gör det igen!!

  Secret US embassy cables revealed – Americas – Al Jazeera English.

  En av de mest explosiva nyheterna och folk bryr sig knappt. Wikileaks har släppt filer som belyser vad USA tycker och tänker om sina allierade och fiender. Filer som visar hur arabiska stater, särskilt wahabiterna i Saudiaraiben, uppmanar USA att angripa Iran. Uppgifter om vad USA tycker och tänker om nära allierade som presidenten i Afghanistan och Pakistan.

  Uppgifter som kan ge oss en inblick i vad USA gör och inte gör med stödet till terrorgrupper i länder som Iran och Turkiet. Man har uppmanat sina ambassader att spionera på allierade och ovänner. Kritik har utfärdats mot statsöverhuvuden bland de allierade staterna, negativ kritik.

  På Dn kan man läsa:

  LÄCKT OM VÄRLDSLEDARE

  Några exempel på omdömen om ledare runt om i världen som fällts i interna amerikanska UD-överläggningar, enligt Wikileaks:

  • Rysslands president Dmitrij Medvedev refereras till som Robin i förhållande till premiärminister Vladimir Putin som är Batman.
  • Frankrikes president Nicholas Sarkozy personliga stil säjs vara ”ömhudad och enväldig”.
  • Den italienske premiärministern Silvio Berlusconi anses vara ”oansvarig, fåfäng och ineffektiv som europeisk ledare”.
  • Den afghanske presidenten Hamid Karzai benämns som ”en extremt svag man som inte lyssnar på fakta utan i stället låter sig styras av vem som helst som rapporterar om de mest bisarra om konspirationer mot honom”.
  • Den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Il beskrivs kort och gott som ”den blekfete gamle snubben”.
  Källa: Wikileaks genom The Guardian (TT

  Svd

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll Up