• Allt fler skiljer sig i den arabiska världen

  Education pushing up Gulf divorce rates – Culture & Society – ArabianBusiness.com.

  På grund av kvinnornas allt större frihet och delaktighet i arbetsmarknaden, har allt fler par i den arabiska världen börjat skilja sig. Enligt artikeln så har 20% i Saudiarabien skilt sig, 2008, i Bahrain var det 24% år 2007, i Förenade Arabemiraterna var det 26% år 2008, i Qatar var det år 2009, 34% och i Kuwait var det år 2007 hela 37%.

  Enligt Dr Mona Al Munajjed, så bar den moderna världen, särskilt urbaniseringen, skulden för detta nya fenomen, på paren. Kvinnor är oftast värre drabbade när det blir skillsmässa och därför har regeringarna i dessa områden börjat stifta nya lagar för att skydda dem. I länder som Bahrain, Förenade Arabemiraterna och i Qatar har man utnämnt de första kvinnliga domarna. Samtidigt har länder som Saudiarabien, Qatar och Kuwait stiftat nya lagar som ger kvinnor större ekonomiskt skydd och bättre rättigheter när det gäller barnen.

  Är kvinnorna mindre lyckliga än förr, eller mera ”egoistiska” nu när de skiljer sig så här mycket?

One Responseso far.

 1. Emanuel skriver:

  Jag tror det här är något som gör arabvärldens kvinnor lyckligare – den frihet det innebär att kunna lämna ett äktenskap man inte längre vill vara en del av.

  Det är inte förvånande – men intressant att lära sig – att fler utnämningar av kvinnliga domare innebär bättre möjligheter för kvinnor att få igenom sin vilja i rätten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll Up