• Ovanliga shiitiska länder – Ghana

  Sen urminnes tider har man funnit shiitisk majoritet i ett fåtal länder som Bahrain och Iran. På 1800-talet förvandlades Irak från att vara övervägande sunnitiskt till att bli övervägande shiitiskt, då ett stort antal stammar i centrala och södra Irak, gick över till shiaislam.

  Nu i den moderna tiden och med hjälp av Irans och Hizbollahs stora insatser i kampen mot Israel, har detta lett till ett gryende intresse för Ahlul Bayts skola. Shiiterna ökar stort i norra Afrika och Europa, genom konverteringar och immigration. Här kommer en text om Ghana:

  Ghana ligger i västra delen av Afrika och gränsar mot Atlanten. Huvudstaden är Okra. Ghanas befolkning uppgår till 20 miljoner och Ghana har en demokratisk republik som statsskick. Man talar olika afrikanska språk men landets främst talade språk är engelska.

  Majoriteten i befolkningen är kristna, där 20% bekänner sig till Islam, 60% bekänner sig till Kristendomen och 20% tror på andra religioner. Majoriteten av muslimerna finns i norra delen av landet, i städer som Accra och Teema. Majoriteten är sunniter men på senare år har en stor immigration av shiitiska handelsmän kommit till landet. Majoriteten av sunniterna följer Malikiskolan, det finns dock även Hanbalis, Shafiees och ett allt större antal shiiter.

  På 1980-talet ökade antalet shiiter på grund av libanesiska shiiters invandring. På grund av den allt större shiitiska befolkningen har man nu även shiitiska tidningar, tevekanaler och skolor. Imamer skickas iväg till Syrien och Iran för att fortbilda sig i Ahlul Bayts skola och kommer sedan tillbaka till sitt hemland för att ta hand om invånarnas religiösa spörsmål.

  ps: fick rätta till texten lite. Enligt den sida jag tog informationen ifrån, så var majoriteten muslimer, något som inte stämmer.

  Post Tagged with , , , , , ,

6 Responsesso far.

 1. MammaMarie skriver:

  ”Majoriteten i befolkningen är muslimer, där 20% bekänner sig till Islam, 60% bekänner sig till Kristendomen …….”
  Jag förstår inte riktigt?! Om 20% bekänner sig till islam så är de ju inte i majoritet – har du skrivit fel eller är det jag som inte förstår rätt… ?

 2. adam skriver:

  Tror nog att du skrivit lite fel när du skriver att
  ”Majoriteten i befolkningen är muslimer, där 20% bekänner sig till Islam, 60% bekänner sig till Kristendomen och 20% tror på andra religioner.”

 3. Bahlool skriver:

  MM, de skrev fel så jag fick rätta det och ändå blev det rätt..enligt nätet så är majoriteten kristna, men enligt sidan jag tog informationen ifrån, så var majoriteten muslimer hehe..

 4. Bahlool skriver:

  tack adam hehe..

 5. Bahlool skriver:

  tack Ali, har skrivit om de här galningarna förut, men aldirg haft dem på film 😛

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll Up