• Divide and Conquer – Irak

  I och med Wikileaks publicering av filer, har man kommit fram till att en stor orsak till det kaos som drabbade irakierna, var USA. Landet som ville stifta fred, skapade det kaos som än idag kostar tusentals irakier livet.

  Enligt denna artikel så bar shiiterna en stor del av de massmord som begicks mot sunniter i Irak, med USAs goda minne. USA hade sett till att shiitiska grupperingar fick tag i sunniter, som de senare torterade eller mördade.

  Detta hände efter 2006 och ledde till att många sunniter tog till vapen och gick samman med wahabitiska extremister. Tyvärr ledde det här blodbadet till att tiotusentals barn fick växa upp med hatet i sina ögon för sina irakiska landsmän.

  Vad författaren glömmer är att mellan 2003 till 2006, så var drygt 80% av alla offren i Irak, shiiter. De shiitiska lärda gick ut med fatwas som klart och tydligt uppmanade shiiterna att hålla sig lugna. Helvetet brakade loss från shiitiskt håll när sunnitiska extremister, bombade den heliga moskén i Samarra. Denna helgedom fanns på sunniområde men var heligt för shiiterna.

  Så vem låg bakom dessa sunnitiska extremister? USA. Även här spelade de en roll, de var allierade till Saudiarabien och andra skitländer i Mellanöstern som ville sprida död och förstörelse, dessa i sin tur lyckades smuggla in pengar och vapen, något som användes för att mörda shiiter, när shiiterna mördades, ledde det i sin tur till att dessa ville ha hämnd. De hittade inge de skyldiga, så de började slakta de oskyldiga.

  Mördandet gick vidare, sunnis mördade shias och shias mördade sunnis. Blodetbadet ledde till att vi än idag ser hatet i barns blicka.

  Enligt de shiiterna jag talat med, så räddade shiitiska grupper shiaislam i Irak. Hade de inte varit så här hemska, så hade upproret aldrig slagits ner och då hade landet varit i händerna på element som skulle utrota shiaislam.

  Kan man då inte ställa sig frågan, varför sunniterna tog till vapen? Skulle de börja mörda utan vidare? De som mördade i början var Saddamanhängare och araber från omkringliggande länder, dessa skapade ett kaos som kostade irakierna livet. Innan denna misär så var giftermålen mellan shiiter och sunniter uppåt 22%, vem tänker nu på att gifta bort sin flicka eller sin son till någon från en annan sekt? Sunniterna användes först av engelsmännen i kriget mot Ottomanerna, sedan i tjänsten för Saddam och nu i tjänsten för Saudiarabien och USA. Shiiterna går Irans ärenden. Detta land förblöder medan dess söner mördar varandra.

  Alla dessa problem grundar sig i den politik som USA och väst förde och för. De ville och vill inte ha stabilitet och fred. Mins farbröder mördades av sunniter och jag kände ett otroligt hat de dagarna. Men när lugnet kom in, när jag besinnade mig, tänkte jag, vad hade mina förfäder tänkt och tyckt? Skulle de tåla att jag hatade en hel grupp för vad några få gjorde? Må Allah öppna våra ögon och förena oss mot de som vill splittra och styra oss.

  Shiiter som sunniter, lika stora idioter, låter sig utnyttjas av väst och USA, genant..

  US ‘exploited’ Iraq communal strife – Features – Al Jazeera English.

  DN

  Al Jazeera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll Up