• Vad betyder Wilayat?

  Det står skrivet i boken Majmaul Bahraen angående betydelsen av ordet Wilayat:

  Wilayat är kärleken till Ahlul Bayt (a.s), den naturliga konsekvensen av detta innebär att man följer dem i religiösa frågor, att fullborda de krav som ställts på oss och att avhålla sig från de saker som är förbjudna. Wilayat är att följa i Ahlul Bayts (a.s) fotspår, att följa dem på deras väg i deras dåd, beteende och sätt att tala.”

  Wilayat betyder alltså kärlek och lydnad. Detta befästas av Imamen Muhammed Baqir (a.s), där denna heliga Imam jämfört kärlek med lydnad.

  Med Wilayat menas den shiitiska synen att efter Profetskapet, ska det finnas ställföreträdare för Allah, Imamerna. De ska ledsaga människorna, såsom Allah lovat i Koranen.

4 Responsesso far.

 1. bashar skriver:

  Om jag förstått det rätt så hade FadlAllah (RahimahuAllah) avvikande åsikter kring Wilayat, särskilt gällande den nuvarande i Iran. Vad var de huvudsakliga skiljepunkterna? Jag har ingen aning om hur stort ämnet är, så det kanske inte går att sammanfatta i några meningar och då förstår jag att du inte orkar svara.

 2. Bahlool skriver:

  Alltså det han skilde sig åt var synen på Wilayat al Faqih, det är inte samma som Wilayat. Det shiiterna förstår av Wilayat är de 12 Imamernas status. Det du talar om är wilayat al Faqih, synen som utformades av Khomeini och som handla om att ”den mest lärde” av de lärda ska leda muslimerna. Denna syn är en modern tolkning av shiiternas behov och det är många lärda, inte bara Fadhallah, som är emot den. Vissa har synen att vi inte ska blanda oss i världsliga frågor andra menar att det är många lärda som ska leda återigen andra menar att det ska vara striktare andra att det ska vara mindre strikt osv.
  Just Fadhallah är mera ”demokratisk” därför var han ogillad av många, hans syn på kvinnliga frågor och rättigheter var även det en stor törn i ögat på många.
  Jagsjälv gillar Iran och tycker att Vilayat al Faqih är ett bra ledarskap men inte i det utseendet som vi ser nu. Vi behöver modernisera hur shiiterna leds, men inte såsom som i Iran..

 3. bashar skriver:

  tack 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll Up