• Islamofobin i USA

  ”Kunskap är makt, förlorad kunskap är förlorad makt.”

  I USA har det en längre tid varit stor uppståndelse över det faktum att några muslimer velat bygga ett muslimskt centrum, där de två högsta våningarna skulle bestå av bönesalar. Detta har föranlett högerns och islamofobins företrädare att kalla byggnaden för en moské, och även då det ligger rätt långt borta från området där World Trade Center brukade ligga, menar islamofoberna att det är ovärdigt och fientligt. Man menar att det hånar de offer för terrorn som dog 11/9.

  Enligt en opinionsundersökning gjord av Time, så är 61% av amerikanerna emot ”moskébygget”. Fler än 70% menar att bygget är ett hån mot offren för attackerna. 28% av de tillfrågade menar att muslimer inte borde få sitta i USAs högsta domstol och 1/3 menar att muslimer ska förvägras ställa upp för val till president. Denna siffra är bara lite högre än de 24% som med fullaste allvar tror att President Obama är en muslim. Enbart 47% av amerikanerna tror att Obama är kristen medan 24% vägrade svara på frågan och 5% säger han är vare sig kristen eller muslim.

  I samma undersökning kan man se att respekten för andra religioner är mycket större. Judendomen hade högst respekt, 75% av de tillfrågade såg positivt på den religionen. Denna siffra är även högre än de som ser positivt på katolicismen och protestantismen. Man kan kanske se ett mönster, eftersom enbart 62% av amerikanerna säger sig känna en muslim. Liknande tendenser ser vi här i Sverige och Europa, där de främlingsfientliga brukar säga alla invandrare är si eller så, förutom du Bahlool, medan min syster hörde liknande ord från sina vänner och på samma sätt behandlades min bror. Så om fler lärde känna en muslim, kanske man kunde bekämpa islamofobin i USA och i Europa?

  Bilder på muslimer i USA

  TIME Poll: 61% of Americans Oppose ’Ground Zero Mosque’ – TIME.

2 Responsesso far.

 1. Julia skriver:

  det ska vara 62 % som inte känner en muslim, kollade artikeln

 2. Bahlool skriver:

  tackar ödmjukast Julia :))

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll Up