• Lars Vilks kontra judisk ambassadör

  I dagarna jobbar jag rätt mycket, så jag missar mycket av det som försiggår i vårt lilla land, men när jag loggar in på datorn ser jag att vår käre provokatör (och rätt kassa konstnär) fått sig en dansk skalle. Jag kan inte tycka synd om honom, hur mycket jag än försöker, vill man provocera och vill man skada människor, så får man stå sitt kast.

  Vad jag finner förunderlig är hur människor tar ställning för Lars Vilks i bloggvärlden, några år sedan hade en judisk konstnär en utställning med en bassäng fylld av röd färg, och vid denna bassäng hade han ett porträtt av en dam som menade att hon inte hade någon annan utväg i livet än att utföra en självmordsattack. När Israels ambassadör Zvi Mazel, besökte utställningen så tog han sig rätten att börja förstöra den. Han stöddes av de mörka krafterna i Europa som menar att du inte får ifrågasätta Israel, han stöddes av sin regering och inte många svenskar tog ställning för yttrandefriheten. Nu, när en kass konstnär som Lars Vilks tar sig rätten att håna, häckla och angripa muslimerna och islam, då ser vi alla rättskaffna och rätt islamofobiska svenskar ränna runt och tala om yttrandefrihet och åsiktsfrihet. Bullshit.

  Lars Vilks leker med elden, och någon dag, kommer någon att tillmötes gå hans försök att vilja begå självmord, jag kommer definitivt inte att gråta några tårar över honom. Profeten Muhammed har blivit till måltavla för alla förlorare som vill bli kända, om de heter Rushdi eller Lars Vilks, spelar ingen roll. Den västliga världen har glömt bort allt som har med respekt för andra att göra och provokatörerna samsas med fysiska angrepp mot muslimer i Irak, Afghanistan, Pakistan och Palestina.

  Den judiske ambassadören blev en hjälte i Israels ögon, vad kommer hända med de som tar sig rätten att ta till våld mot Lars Vilks…Det jag undrar över är vad hände med de såkallade 7, som hade planerat mörda Lars Vilks..det rann ut i sanden..så nu var herr Vilks tvungen att få lite uppmärksamhet igen, och voila, han ställer upp med en film som skulle reta gallfeber på fler människor…suck?

  För att klargöra, jag avskyr alla som provocerar, om de är muslimer eller ickemuslimer. Lika lite som jag talar illa om någons mamma eller talar illa om någons religiösa eller politiska hemvist på ett hånfyllt sätt, lika lite förväntar jag mig att folk stödjer sådana personer som Lars Vilks. Vill vi leva i samförstånd och vill vi undvika onödiga problem, så måste vi INSE att vissa människor har andra värderingar än våra och vi behöver inte skylta framför deras näsa med saker som kan såra deras känslor. Jag arbetar med en person som älskar Shahen, men en enda gång kom vi in på samtalet, jag avskyr shahen men det är inget jag skyltar med. Varför ska jag provocera honom? Varför ska jag håna honom och hans värderingar?

  På filmen ser man hur en civilklädd polisman slår till en ung kille, jag hoppas med hela mitt hjärta att killen skaffar sig en advokat som ska se till att denna fascist till polis blir av med jobbet, vi lever inte i någon polisstat där sådana personer kommer undan med att slå på omhändertagna ungdomar.

  Vilks överfallen under föreläsning – DN.se.

  Post Tagged with , , , , ,

77 Responsesso far.

 1. Victor skriver:

  Bahlool:

  Jag förstår inte riktigt vart du vill komma. Du verkar tycka det är hyckleri att ”såna som jag” inte ifrågasätter vår ”bögkärlek” men gärna hoppar på varje chans att häckla Islam och muslimer. I nästa andetag menar du att ”vi” därför borde sluta ifrågasätta Islam på samma sätt som vi inte ifrågasätter bögkärleken. Min slutsats är väl den motsatta: Vi borde ifrågasätta såväl bögkärlek som holocaust.

  Lars Vilks är ett exempel på någon som ifrågasätter en sådan grundvärdering (yttrandefriheten). Som jag redan sagt flera gånger, tänjer han på gränserna och provocerar även dem som menar att man ska få säga vad man vill. Det är beklagligt att han använder muslimer i det syftet – men det är ju onekligen effektivt för det syfte han har. Med det sagt är det inte alls oförståeligt att kränkningen blir mycket värre när folk försvarar honom med ”Okej, han häcklar er muslimer men titta vilka intressanta saker han säger om yttrandefriheten!”

  Men för mig handlar frågan här huvudsakligen om hur man ska reagera på Vilks kränkningar. På det planet är jag ganska övertygad om att mobbvåld inte är svaret.

  För övrigt tycker jag Noor tar upp en intressant frågeställning. Det gäller generaliseringen av muslimer och hur man kräver av den gruppen att på något sätt reagera mot våldsmakarna och extremisterna. Här är jag principiellt övertygad om en muslim inte ska behöva ta avstånd från extremisterna bara för att idioter tror att båda är muslimer. Muslimer ska inte tåla att så snart en annan person gör något, frågar man: ”Jaha, så vad du tycker du om detta?”. Lika farligt är det när man säger ”Men jag tycker de vanliga muslimerna måste ta avstånd från extremisterna!” – det är en paranoid föreställning som utgår från att extremister och vanliga människor är av samma skrot och korn.

  Med det sagt så är ju den här diskussionen värdefull ur pragmatisk synvinkel. Även om muslimer inte borde acceptera att man utgår från att de är diktaturkramare, så är det något SD och andra utnyttjar. Och folk går ju på det! Det är inget annat än beklagligt.

 2. Bahlool skriver:

  Det är ju där problemet ligger, ingen får ifrågasätta bögkärleken eller holocaust för då blir man en paria. Det finns lagar emot det osv, så det jag vill komma fram till är varför är just muslimerna de som ska stå och accetpera att vi blir häcklade och hånade och ifrågasatta?

  Lars Vilks är ett exempel på någon som ifrågasätter en sådan grundvärdering (yttrandefriheten). Som jag redan sagt flera gånger, tänjer han på gränserna och provocerar även dem som menar att man ska få säga vad man vill. Det är beklagligt att han använder muslimer i det syftet – men det är ju onekligen effektivt för det syfte han har. Med det sagt är det inte alls oförståeligt att kränkningen blir mycket värre när folk försvarar honom med ”Okej, han häcklar er muslimer men titta vilka intressanta saker han säger om yttrandefriheten!”

  Men för mig handlar frågan här huvudsakligen om hur man ska reagera på Vilks kränkningar. På det planet är jag ganska övertygad om att mobbvåld inte är svaret.

  Nope, hade han velat ifrågasätta och tala om yttrandefrihet då hade han valt ett offer som är mera respekterad och mera älskad i samhället, ex bögar, judar, kvinnor, att klanka ner på en redan avskydd grupp i samhället är knappast ett ifrågasättande av yttrandefriheten.

  Grupp och mobbvåld brukar kanske inte fungera, men jag tror att alla vi tycker att måttet är rågat, om svensken vill skydda en galning som Lars Vilks med skattemiljoner, visst, men klanka inte ner på muslimerna när vi skrattar gott åt hans fall, och tro mig, jag njuter av hans dumheter för de visar verkligen att vi muslimer har en mörk framtid att se fram emot i Europa.

  Att folk går på SDs dumheter är helt naturligt, folk är och förblir allt annat än intelligenta. Vi har ju samma problem med Al Qaidah och wahabiterna, miljonerhar gått på deras skit..

 3. Almansoury skriver:

  Idioti på hög nivå. Har aldrig sett så mycket poliser eller pressreporter på en ”föreläsning”, jag vet inte om jag skratta eller gråta. All hån, provisioner och hets är fel oavsett om det är mot muslimer, judar, kristna. Alla för er som pratar om yttrandefrihet så är det faktisk så all hets och provisioner mot olika folkgrupper som kan leda till konflikt är olagligt och går inte under yttrandefrihet. Jag förstår inte hur man kan gå på en ”föreläsning” för den här idioten speciellt muslimer, våld löser inget och ni har till och med hjälpt honom att få det uppmärksamheten han vill. Visst kan jag förstå att ni känner er kränkta men det är bara en idiot som kallar sig för konstnär. Det bästa lösningen är att totalt ignorera honom. Bara för att han ritar profeten så eller så gör inte profeten till det. Sånt är bara för att få media uppmärksamhet och många som går under ”konstnär” har försökt med fula trick för att få uppmärksamhet det är bara gå tillbaks i tiden och läsa och tyvärr så de flesta av dagens media är så falsk och älskar sånt för att skapa rubriker. Mina vänner Islam handlar om fred, godhet, förståelse och är emot våld. Att ge idioten en rakhöger eller spränga honom i luften gör inte saken bättre. det finns tusen andra sett att bevisa att han har fel och om inget fungerar så kan vi alltid be för honom. Det är roligt att många vill diskutera trots att de kanske inte dela samma åsikt men snälla försök att hålla er till respekten för andras åsikter.

 4. Victor skriver:

  Den lag som finns i Sverige är väl hets mot folkgrupp. Denna lag ger enligt lagtexten samma skydd åt trosuppfattningar som åt sexuell läggning (det senare är ett nytt tillägg). Det är alltså samma lag som skyddar skitsnack om bögar som skitsnack om muslimer (eller judar). Trosuppfattning har vidare samma skydd som sexuell läggning inom diskrimineringslagstiftningen – det handläggs till och med av samma myndighet nu för tiden.

  Men det är klart att det juridiska skyddet inte spelar lika stor roll som det sociala (jag pluggar juridik för övrigt, det kanske märks? :P). Och jag hymlar inte med att muslimer som samhället ser ut idag är en lättare måltavla än bögar.

  Sedan tycker jag i och för sig att ifrågasättandet av religion och homosexualitet inte är jämförbart. Definitionsmässigt är religion en ideologi. Homosexualitet är en läggning. Men det är lite av ett sidospår, eller?

  Angående Lars Vilks: Ja, men han är ju en populist. Och nog ifrågasätter han yttrandefriheten. Du framställer det som att nu står hela samhället bakom honom och ritar rondellhundar och annat trams. Men det stämmer ju inte!

 5. Lars Vilks skriver:

  Jag tycker det Lars gör är fel. Han har fått flertalet mordhot riktade mot sig, men slutar ändå inte. Yttrandefrihet i all ära, men han har tagit det för långt. Nu snackar vi hets mot folkgrupp!

 6. Bahlool skriver:

  Nah inte hela samhället, men det är inte många som tagit avstånd från honom och hans provokationer. Hade han inte velat irritera en redan angripen grupp, då hade vi inte haft hot och slagsmål och vi hade inte behövt ha poliser som ska skydda honom för hundratusentals kronor. Så allt är en orsak och verkan…,

 7. Victor skriver:

  Fast nu är du lite inne på samma spår som jag var ovan med muslimerna. Varför ska vi alla behöva ta aktivt avstånd från honom? Jag ansvarar väl lika mycket Lars Vilks dumheter som du ansvarar för hedersmördare och självmordsbombare – det vill säga ingenting.

  @Nabil (Lars Vilks):
  Poängen är att Lars Vilks inte borde sluta för att han blir mordhotad. Han borde sluta för att han är en idiot. I och med mordhoten har man förvrängt det han håller på med. Nu provocerar han ju inte längre muslimer, nu provocerar han dem som vill tysta människor genom våld.

 8. Anna Carlbro skriver:

  Noor, Sveriges verkliga välståndsutveckling kom när vi lossade på religionens band. Men jag har förstått att religionen är viktig för dig. Kristendomen har självklart starkt påverkat den svenska kulturen – precis som kulturen i framförallt Europa, Nya världen och i många andra länder. Men om du hävdar att kristendomen var det enda innehållet i den svenska kulturen så får vi nog tillskriva det din religiösa grundinställning. Ett lands kultur är en alltför komplicerad väv för att kunna förklaras med enbart en variabel.

  Jag håller med dig om att det är en öppen fråga hur den svenska kulturen kommer att utvecklas. Ett land behöver en gemensam grund och gemensamma värden för att inte bli balkaniserat. Det måste finnas en samhällskontrakt som medborgarna är hyfsat överens om. För mig vore det katastrofalt om religionen får ökat inflytande. Gudstro är ingen förutsättning för god moral.

  Många västerlänningar testar andra religioner och kulturer för att de är nyfikna – och det är positivt. Det är personer som är fast i dogmer – religiösa, ideologiska eller sociala – som saknar nyfikenhet och som motsätter sig förändring.

  Det ironiska är att om personer som likt dig är religiösa hade fått bestämma då hade ni aldrig tillåtit den omfattande invandring vi haft sen 70-talet och den förändring av det svenska samhället den inneburit. Det som gör det ännu mer ironiskt är att det är folk som jag som har öppnat upp för invandringen – och som för sent har insett hur fel det blev.

  Och för femteelfte gången – vi har fattat att ni blir sårade – det vi kritiserar är att så många muslimer antingen reagerar med våld eller anser att våld är berättigat.

  Tack och hej, men jag tar hellre en ostbit.

 9. Beck skriver:

  Ni har all rätt att visa ert missnöje det har ingen sagt något om. Ja ni kan till och med förlöjliga Lars Vilks. Men att bruka våld och hot om våld skapar oförståelse och intolerans. Visst man kan använda sin vrede till att slå ner eller mörda folk men till vilken nytta? Sådant funkar i mellanstadiet men när man myndig borde man väll rimligtvis använda sin vrede till att försöka förändra med andra medel. Ingen kommer förstå er om man vrålar ala akbar när slagen haglar, ingen kommer känna empati när man ger dessa ryggdunkar osv. Jag har själv använt våld i ungdomen när jag känt mig kränkt men de flesta på detta forumet är vuxna va? Skärpning seriöst, för så länge man ryggdunkar folk som använder våld vid dessa tillfällen förvärrar man ju bara problemen och ännu mer oförståelse kommer med posten. Ord är makt och reptilhjärnan får man lämna hemma om man vill göra sig förstådd. Eller också tänker inte alla i ett större sammanhang, kanske är det bara skönt att täppa till truten på Vilks för stunden. Men i ett större sammanhang är ju detta att bruka våld mot sig själv för även om ni har rätt så kommer ju aldrig någon fatta det så länge ni inte förklarar varför. Ok fattar inte folk att ni har rätt trots att ni använder ord kanske inte argumenten håller. Men då har ni i alla fall vunnit något annat, nämligen respekt!

 10. Bahlool skriver:

  Nja Beck, vi har ju sett att vara still och tålmodig inte hjälpt någon..hade det varit så så hade inte västvärdlen invaderat varenda land de menar inte lyssnar på dem eller hotar desamma länderna (Iran). Nej ibalnd behövs det användning av våld..som i fallet med Lars Vilks, som ingen svensk har tagit avstånd ifrån och tom skyddat och hyllat

 11. Beck skriver:

  Vi har inte en väpnad konflikt i Sverige, känns inte relevant att prata om invasioner. Jag tror dessvärre du har fel i det här fallet Bahlool och jag tror att denna syn kommer leda till något mycket obehagligt för muslimerna som minoritet. Även de muslimer som inte står för detta. För det skall inte glömmas att det visst finns svenskar som står på er sida. Jan Guillou för att nämna en giganten bland debattörer. Hela konstvärlden har vänt Lars Vilks ryggen, han är inte välkommen längre. Men har man den synen att våld löser detta kommer även dessa få det svårt att försvara er! Även jag står på muslimernas sida och anser att gruppen är orättvist behandlad och misshandlad av bland annat massmedia. Tyvärr bakbinder du mina händer när du har den synen. Tack och lov finns det muslimer som inte är av samma åsikt så jag kan som tur är fortfarande argumentera mot de svenskar som hyser agg mot muslimer och islam.

 12. Bahlool skriver:

  Jag var en som inte hade denna åsikt, men efter de här årens mord, angrepp, attacker, verbalt och fysiskt mishandel av muslimer, är måttet rågat, de muslimer du talar om är nog sekulära, och de kan inte kallas för muslimer, för en muslim måste tro på Allah och Koranen och islam är rätt klar, var fredlig men låt ingen sätta sig på dig. Jag tror att allt fler muslimer blir radikala just pga sådana som Lars Vilks, att konstvärlden vänt honom ryggen, beror inte på att de inte håller med honom utan pga de är rädda, de vill inte ha något med honom pga de hot han har fått utstå. Hade väst velat ha fred med östvärlden, då hade man inte klankat ner på muslimer hela tiden…

 13. Beck skriver:

  Men seriöst det du säger nu bekräftar ju vad de högerextrema hävdar om muslimer.

 14. Bahlool skriver:

  De högerextrema är inte mitt problem, jag tar inte till våld, men jag förstår alla de som gör det. Man måste särskilja på vad som är rätt och vad som är fel, vissa människor, går det inte att tala med, spelar ingen roll hur mkt man försöker..Lars Vilks är en sådan person.

 15. Anna Carlbro skriver:

  ”…men efter de här årens mord, angrepp, attacker, verbalt och fysiskt mishandel av muslimer, är måttet rågat…” Vad är det för mord? Har muslimer i Sverige mördats bara för att de är muslimer?

 16. Bahlool skriver:

  Nope men bränder av moskéer, misshandel av muslimer, lasermannen som sköt mot invandrare eller sånt räknas inte som våld av vikingarna som har en kultur av tolerans och lugn 😉 I tyskland mördades beslöjade. I andra länder förvägras de klä sig som de vill osv..Vi går mot sådana tider där även i vårt avlånga land människor kommer jagas, enbart för att de är muslimer..civiliserat? Knappast.
  Sverige deltar på en korrumperad stats ockupation av ett fattigt land som Afghanistan..det är väl våld om något?

 17. Anna Carlbro skriver:

  Vad skulle alternativet vara i Afghanistan? Jag tycker inte att vi ska vara där, men jag inser samtidigt att flickorna kommer att bli fångar i sina hem igen och förvägras utbildning om de utländska trupperna dras tillbaka. Det beklagar jag, men samtidigt anser jag att varje land faktiskt måste lösa sina egna konflikter – om de inte ber om hjälp. Då kan frivilliga ställa upp.

 18. Bahlool skriver:

  Afghanistan är ett korrumperat land, så du anser att våld är berättigad under vissa omständigheter?

 19. Anna Carlbro skriver:

  Ja, som självförsvar – men då menar jag inte att våld som svar på verbala angrepp är berättigat självförsvar.
  Anser man att konflikter där man inte angrips fysiskt ändå ska lösas med våld så anser man också att det är likgiltigt vem som har rätt. Det viktiga är vem som slår till hårdast först. Alltså djungelns lag och den starke vinner alltid. Det är inte ett samhälle jag vill leva i.

 20. Bahlool skriver:

  Mobbare då? Ingen har angripit Sverige, ändå krigar vi i Afghanistan..vad en tyrann som Karzai gör eller ber om spelar då mindre roll..

 21. nn skriver:

  jag är inte så förvånad angående reaktionerna. om nån hånade din mamma som du älskar såååå mycket, hur skulle du reagera? vi Muslimer älskar vår profet Muhammed otroligt mycket, och när man blir arg så tänker man inte på att våld är fel eller något. precis som USA bombar i länder, varför är våld okej i det läget? självklart är våld fel och man bör tänka för sig, men ibland går det inte att kontrollera sig själv.

 22. Darius skriver:

  Anna din dumma fåne! GÅ OCH UTBILDA DIG KÄRA DU!! Du måste förstå innebörden varför Afghanistan är korrumperad från början! sen kan du börja prata om kvinnoförtryck och massa sagoliknande Vikinga babbel!!

 23. Henrik C skriver:

  I Sverige har vi något som heter yttrandefrihet och demokrati (lite osäker på de senare, men det visar sig). Jag vet att det kan kännas konstigt för någon som inte har varit fri innan, men det tar en tid att vänja sig.
  Under upplysningstiden i Europa fick vi lära oss att kritik emot religioner är grundläggande för utveckling. Det dessa islamister gör är hämma utveckling. Om vi inte lärt oss kritisera och kränka dessa extremister, hade vi inte haft t.ex. internet.

  Så för bövelen – ta inte ifrån mig min rätt och skyldighet att kritisera islam.

 24. Bahlool skriver:

  HAHAHAHAHH..den var bra henrik C..inte fri innan…hahahahhaha din skämtare ;=)
  Du är väl en av de som brukar reta sig på att svenska tjejer kallas för slampor?..det är väl också en rätt att kritisera men ändå tar du illa upp 😉 Du är väl en av dem som hatar att vissa kritiserar Sverige och menar att de borde dra härifrån? Då gäller inte din käre yttrandefrihet? Suck..

 25. Henrik C skriver:

  @bahlool Du börjar alla dina meningar med ”Du är väl”. Bra comeback – att lägga ord i mun och sen försöka förlöjliga dem.
  Du försökte inte ens argumentera emot mina påståenden, vilket jag bara kan tolka som medhåll.

 26. Bahlool skriver:

  Henrik, snacka inte skit? Det är du som hävdar att jag inte varit fri och är det nu 😉 Du snackar om saker du inte har en aning om och förväntar dig att man ska motargumentera mot ditt skitsnack? Jag förlöjligar dig för att du är löjlig, du kan inte rå för det…Jag menar allt och alla i världen är ofria, förutom de vita raserna i Europa…tror du att du lever på 30 talet eller?
  Dina påståenden har ingen sanningshalt i sig, who the f cares?

 27. Hans skriver:

  Men är det inte lite ogenomtänkt att stödja våld som detta. Jag menar andra grupper kan ju använda samma rättfärdiganden för att stödja våld mot muslimer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll Up