Press "Enter" to skip to content

När lejonet blir gammalt..

Allawis allians vann i Irak – DN.se.

Ett arabiskt ordspråk lyder, när lejonet blir gammalt, så äter hyenorna upp upp det, på samma sätt känns det med Irak. Irak var ett av de mest utvecklade länderna i mellanöstern, deras läkare var eftertraktade även i väst. Man hade bra framtidsutsikter med stor läskunnighet (under Saddam nådde den över 90%). Efter att  Saddam satt allt på spel för att lyda USA och anfalla sin granne Iran, och efter det fick han ett godkännande att anfalla Kuwait, så förstördes landet. Sedan 80-talet har de arabiska grannarna och väst lagt sig i Iraks öde. När Saddam försvann lade Iran sig in i händelserna. Idag är det en maktkamp, där hyenorna försöker dra i trådarna och få makt över detta land, med ett av världens största oljetillgångar.

USA och Saudiarabien stödjer Iyyad Allawi, en “sekulär” shiamuslim som samlat sunniter och sekulära grupper i en allians för att bli statsminister. På hans motsatta sida har vi Nuri al Maliki, en shiamuslim som har Irans stöd. Efter dessa kommer kurder och shiiter i olika allianser och partisamlingar.

I några månader har jag lyssnat på nyheterna, läst artiklar och talat med folk och hela tiden får jag höra att Nuri al Maliki har stöd av Iran. Ingen eller knappt någon nämner det faktum att Iyyad al Allawi stöds av både USA och Saudiarabien och då i förlängningen av Israel.

Varför spelar Irans stöd så stor roll? Saudiarabien har gett hundratals miljoner kronor i stöd till Iyyad Allawi, borde inte det spela större roll än det lilla stöd Nuri Al Maliki fått av Iran? Så här säger tv4 “…där grannen Iran fruktar en framväxt av en vital och stark demokrati i Irak”. Allvar? Är det verkligen det som Iran fruktar? Vad fruktar Saudiarabien och USA? Det var shiitiska lärda som  Ayatollah Sistani som tvingade USA att tillåta demokratiska val, där man även utfärdade en fatwa, som tvingade alla, kvinnor som män, att gå och rösta, medan USA hade hoppats på en minimal demokrati där enbart ett fåtal ledare skulle få rösta fram nästa ledare.

Jag tror att alla ledare i Irak är köpta, om det är USA eller Iran som står bakom pengarna, vete fan, men USA och Saudiarabien är en större fara för irakierna än vad Iran är..

2 Comments

  1. S-
    S- 27 mars 2010

    ya allah det finns inget värre, USA, saudiarabien och allawi- 3ala al dunia alsalam.en lysande framtid för det irakiska folket…

  2. Bahlool
    Bahlool 27 mars 2010

    Igår var det bombningar i Irak, över 60 människor mördades..och knappt en notis i svenska tidningar..så vanligt är det med mördandet..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *