Press "Enter" to skip to content

Turkish shia

När jag växte upp kände jag inte till något om shia eller sunni. Vi hade vissa helgdagar som berörde Imam Hussain, men både shiitiska som sunnitiska irakier sörjde och mindes hans öde. Man var ingift i varandras ”särkulturer”. När jag kom till Sverige, så blev jag konfronterad med med min stora okunnighet. Jag började umgås med enbart sunniter och där hånades, häcklades och förnedrades jag ibland.

Det berodde inte på att mina vänner hatade shiaislam i sig, utan på den stora okunnigheten de och jag levde under. När jag mobbades, så började jag ta reda på mera. Jag visste inte att det fanns skillnader, mina föräldrar hade berättat om dessa helgon, dessa imamer, och deras öden, men det var sagor i mina öron. Jag visste inte bättre.

Jag började forska i ämnet, och insåg att jag har en historia som är väl värd att minnas, tänka på och memorera. Jag började läsa och insåg att jag tillhör en grupp  som förföljdes och förföljs, som torterades och torteras och som mördades och mördas än idag. Iran och den islamiska revolutionen blev ett uppvaknande inte enbart för shiiter, utan även för islam överlag. Vi har i den muslimska historien haft många olika grupperingar som kan räknas till ghulat eller khawarij, grupper som är utanför islam på grund av sina tankar och sitt beteende. Däribland den wahabitiska sekten, en sekt som bekämpar shia som sunni.

När revolutionen i Iran lyckades, så började allt fler läsa på och intressera sig för shiaislam. Man började se allt fler som gick över till den jafaritiska skolan, den shiitiska lagskolan. Allt fler började se shiaislam som en fara igen. Ett av de länder som förföljde shiiterna hårdast fram till 1900-talet, var det nuvarande Turkiet, på den tiden var det kallat det Ottomanska riket.

När Ottomanska riket gick under, så började shiiterna i Turkiet att ta för sig. De var anhängare av sekulära partier men nu, med Hizbollahs och Irans stora segrar, verkar en mer religiös ådra ha tagit över igen. I Azerbadjan så ökar religiösiteten åter igen, azererna är ett turkiskt folk som tillhör shiaislams inriktning.  Medan grupperingar som talibanerna och Al Qaidah sprider död bland muslimerna, slåss shiitiska grupper som Hizbollah och länder som Iran för alla muslimer.

Be First to Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *