Press "Enter" to skip to content

Andra religoner än judendomen, kristendomen och islam?

Koranen är en otrolig källa till kunskap, det belyser Imam Ali i hans Vältalighetens topp, ett otal gånger. Några år sedan lärde jag en konvertit som hade blivit shiamuslim men som tillhörde en lite udda grupp som ansåg att även Buddha och de hinduistiska gudarna, kanske varit profeter någon gång. Allah den allsmäktige skriver i den heliga Koranen att det funnits över 124 000 sändebud, profeter och ledsagare skickade till människorna.

Verily we have sent Messengers before thee [O Muhammad]. About some of
them have we told thee, and about some have we not told thee . . . (40:78).

Sannerligen har vi skickat budbärare före Dig (Oh Muhammed). Några har vi nämnt för dig och några har vi inte nämnt för dig.

Undra hur många religioner som kan räknas till bokens folk, de religioner som har religionsfrihet bland muslimerna, kan det finnas där ute?

En annan passage i Koranen säger att vi har skickat ledsagare till alla nationer och alla generationer.

Det är även därför som shiiterna håller så hårt på imamerna. Ledsagare som är oss lovade av Allah, att leda oss även efter att den heliga Profeten, det sista sändebudet, är borta ur vårt liv och vår tid. Det är även därför som tron på Mehdin, Messiahs, är så stark i just shiaislam. Även wahabiternas store sheikh, bin Baz, menade att den som inte tror på Mehdin, är utanför islam, en kafir, en otrogen.

Imam Ali sade om Koranen att det är en oändlig källa av kunskap, en ocean, som man aldrig blir mätt på, och ju mera man läser i den och funderar på dess passager, desto mera inser man hur sanna dessa ord ju var. Vilken magnifik religion som säger att andra religioner också är rätt, men att just islam är mest rätt? Vart hittar man ett sådant budskap?

21 Comments

 1. Z
  Z 21 februari 2010

  Ser man och tittar väldigt noga på andra religioner finns det en röd tråd, som man kan känna igen i Islam. Den är dock inte stark. Jag tror att Gud sände sina profeter till alla folk, men med tiden föll budskapet i glömska och och fördärvet kommer strax därpå. Jag har lite tankar som Den Traditionella skolan.

  http://sv.metapedia.org/wiki/Traditionalism

 2. Anna Carlbro
  Anna Carlbro 21 februari 2010

  Jag räknar mig själv som agnostiker, men islams inträngande i vårt samhälle har gjort att jag har börjat läsa både Koranen och Bibeln – och skillnaderna är slående. Läs dessa texter och begrunda kärleksbudskapet i Bibeln och straffbudskapet i Koranen:

  I Johannes 8:1
  Alla gick hem, var och en till sitt, men Jesus gick till Olivberget. Tidigt på morgonen var han tillbaka i templet. Allt folket samlades kring honom, och han satte sig ner och undervisade. De skriftlärda och fariséerna kom då dit med en kvinna som hade ertappats med äktenskapsbrott. De ställde henne framför honom och sade: ”Mästare, den här kvinnan togs på bar gärning när hon begick äktenskapsbrott. I lagen föreskriver Mose att sådana kvinnor skall stenas. Vad säger du?” Detta sade de för att sätta honom på prov och få något att anklaga honom för. Men Jesus böjde sig ner och ritade på marken med fingret. När de envisades med sin fråga såg han upp och sade: ”Den av er som är fri från synd skall kasta första stenen på henne.” Och han böjde sig ner igen och ritade på marken. När de hörde hans svar gick de därifrån en efter en, de äldste först, och han blev ensam kvar med kvinnan framför sig. Jesus såg upp och sade till henne: ”Kvinna, vart tog de vägen? Var det ingen som dömde dig?” Hon svarade: ”Nej, herre.” Jesus sade: ”Inte heller jag dömer dig. Gå nu, och synda inte mer.”

  Koranen 24.2
  Äktenskapsbryterskan och äktenskapsbrytaren ska ni slå med hundra gisselslag vardera. Tveka inte av medömkan från att utföra Guds lag, om ni verkligen tror på Gud och den yttersta dagen, och låt en grupp troende bevittna deras straff.

 3. Bahlool
  Bahlool 21 februari 2010

  Kristendomen har gamla testamentet i sin bible, det är en bok som ärfylld av mkt värre straff än de som Koranen förskriver, islam är en religion som är en mellanting av judendomens hårdhet och kristendomens kärleksbudskap. Hur många religioner kan du räkna upp som erkänner andra religioner? Hur många religioner erkänner att du inte ska se ner på andra människor, inte vara rasist mot andra? Hur många ger kvinnor sådan frihet och sådana rättigheter som Koranen och islam? Du får gänra sätta dig in i de olika religionerna men jag har studerat det här ämnet sen jag var barn, jag har själv gått i biblelektioner och kunde mera om biblen än om min egen tro, men jag kan inte se någon religion som kan mäta sig med islam.
  Arvsrätt och rättighter för kvinnor som hon inte fick förrän de senaste 200 åren i väst, hade islam redan på 600 talet. Det belyser vilken stor religion islam ju är.
  Att islam tränger in i samhället kan ju ha att göra med att det finns en avsaknad av en religion som islam? Det är ju inte så att islam tvingar dig att bete dig på ett visst sätt, du har ju fria valet att bli muslim eller ej, är du inte muslim så är det ju din ensak och då inverkar ju islam knappast på dig och ditt liv?

 4. Anna Carlbro
  Anna Carlbro 21 februari 2010

  Japp, GT är fyllt av straff och död och mycket i Koranen är direkt hämtat från GT. Kristendomen är inte GT. Kristendomen är Jesu budskap – förlåtelse och kärlek.

  Jag kan inte tillräckligt om världen religioner för att räkna upp vilka som tillåter religionsfrihet, men på rak arm skulle jag gissa buddism, konfucianism och hinduism.

  Islam innebar förbättrade villkor för sin tids kvinnor, men det förändrar inte det faktum att islam i dagens värld inskränker kvinnors rätt och frihet. Ett av de största felen med islam är fixeringen vid att kontrollera människans sexualitet, att till och med ett litet barn i första hand är sitt kön – inte en individ.
  Läste du om pappan som var på kvartssamtal och som slog ner, sparkade och bet läraren? Läraren begick misstaget att sträcka fram handen till eleven – hon var en 9-10-årig flicka. Pappan var naturligtvis galen, men idén att det var en kränkning att läraren räckte fram handen kommer från hans religiösa tro. En religion som får folk här och nu att tillgripa våld och känna sig förolämpade av de mest vardagliga handlingar, den religionen är en ständig källa till konflikter.

 5. husse
  husse 21 februari 2010

  hej

  jag pratade med en muslim för ett tag sen som menade att Buddha kanske va en av guds profeter.
  men de tror jag inte, då Buddha förnekade guds existens och sade att den med karma ska återvända till jorden men människo kropp.
  den med dålig karma kommer då att återvända som ett djur, med andra ord, har du varit en dålig människa kommer du bli en bajsfluga hah.
  sedan tror buddister inte på någon formell skapare så som islam,judendom,kristendom till o med hinduismen
  tror att det finns en gud som är skaprae till allt. denna gud heter barhmn som finns i allt enligt dom.

  nu till min fråga.

  hur kommer gud att bestraffa buddister, hinduismen.?
  kommer gud att bestraffa dom efter deras religion?
  dessa kommer ju säga att de blev vilseleda av deras ledare.?kanske kommer gud inte straffa dom.
  då deras ledare kommer att ta hela ansvaret.
  jag har faktiskt många såna frågor, som jag alltid undrat över. fast jag studerat religion på högskola nivå men ändå finner jag svårigheter när jag blir frågad speciellt ångande buddister, hinduismen

 6. Bahlool
  Bahlool 21 februari 2010

  Anna allting, däribland religion, frihet och ekonoim, kan användas som källa för konflikter. Han bet läraren jaha? Vi har elever och lärare i USA som skjuter ihjäl sina arbetskamrater för de fick inte jobbet eller någon annan fick jobbet eller de hade blivit mobbade, ska vi skylla det på friheten i USA (friheten att bära vapen tex eller friheeten att döma mobba och håna) ? Nej det gör vi inte.
  Sådana här saker händer och kommer allitd hända, det har ingen källa i religionen utan mera en ursäkt för folk att bete sig som djur.
  Vi har många lände rsom inte behandlar kvinnor rätt och då är islam även idag, en stor befrielse.

 7. Bahlool
  Bahlool 21 februari 2010

  Alla är vi ansvariga för våra handlingar, jag vill inte fundera på hur Allah gör eller inte gör, men de kan inte skylla ifrån sig då islam finns över hela världen och det var deras skyldighet att ta reda på sanningen om Allahs existens.
  Sen belönas människor ju även för sina goda dåd, men just att man inte tror på Allah gör saker svårare..

 8. Anna Carlbro
  Anna Carlbro 21 februari 2010

  När nån angriper liberalismen utifrån att nån som kallar sig liberal gjort nåt åt helvete fel, då tar jag åt mig och försöker analysera om det ligger nåt i kritiken.
  Ofta kommer jag fram till att just det där kanske är en svaghet i den politiska ideologi som jag tror på. Jag försöker se kritiskt även på de idéer som är mig som kärast. Under mitt liv har jag flera gånger ändrat åsikt när verkligheten har visat att mina teorier inte stämde.

  Men många muslimer vill inte se vad som händer i världen. T.ex. att så gott som alla länder som har en muslimsk majoritet har konflikter inne i landet eller/och med sina grannländer. Du, likt de flesta muslimer, slår då ifrån dig och säger att galningar finns överallt och de som åberopar islam har misstolkat islam. Dessutom har konflikterna inget med islam att göra – trots att alla inblandade parter åberopar islam.

  I verkligheten spelar det ingen roll om alla dessa terrorister och alla dessa kränkta människor världen över ”har fel” att de tolkat islam fel, för tydligen så ger ändå denna religion näring åt en massa våld och förtryck världen över.

 9. Bahlool
  Bahlool 21 februari 2010

  Du tittar på det med fel ögon tyvärr. Faktum är att bara för det är konflikter i vissa länder, beror inte det på islam. Låt oss titta på Palestina..ockuperat land, med hjälp av väst, är det islams fel att de är födda muslimer och blir angripna?
  Titta på Irak. Styrdes av en alilerad till USA, som angrep sina grannar, han hatade islam, skulle det var islams fel att han förde krig? När han angreps av väst, var det islams fel? Titta på Iran, de vill utveckla kärnkraft, men inte kärnvapen, ändå samlas hela västvärlden för att knäcka dem. Är det islams fel att de vill utvecklas som alla andra västländer? Du gör ett mkt vanligt misstag som många som ogillar islam gör, det är att ni ger islam skulden för saker som ni inte skulle ge någon annan religion eller någon annan ideologi eller någon annan värdesystem.
  Om vi följer din logik, vad beror misären i sydamerikan på? Är det kristendomens fel? Eller vad?
  Varför är det krig i afrika? är det kristendomesn fel? nej, utan det här grundar sig i många olika saker
  1. inblanding av främmande makter
  2. maktgalenskap hos vissa människor.
  3. resurser som vissa grupper vill åt
  osv

 10. Z
  Z 21 februari 2010

  Anna, du är lite rolig du. Du tycker Islam är hård och straffande, läs, och jag menar verkligen LÄS GT så får du se något utom dess like i hårdhet.. Men ändå lyckas du och Roger & c/o alltid missa många stora saker inom Islam, som berör Guds nåd. Det är nackdelen när man blint sväljer skit som Roger skriver, du påverkas av hans hat mot Islam. I varje surah, börjar den med, ”I Guds den nåderikes, den barmhärtiges namn!”, varje surah! Eller att i Islam, kan Gud förlåta de som hamnat i helvetet. Man kan ta sig därifrån, det är unikt som inte finns i andra religioner! Det närmsta att ta sig ifrån helvetet, är i hinduismen där du faller lägre och lägre, så enda räddningen är att Gud måste födas som en avatar för att döda dig, så du kan befrias.. Så när Roger lilla skriver om att vi kommer till helvetet, vilket vi säkerligen gör, så missar han och du tex ånger. Ånger kan tvätta själen ren och låta en komma till Gan Eden, samt att Gud ser till ens niyya, intention. Vill man väl men man gör fel, så är det intentionen Gud ser till. I kristendomen, hur kan du se den som den mest kärleksfulla? Bor du i en djungel och aldrig hört talas om Jesu, hamnar du i helvetet för du inte är kristen ^^

 11. Anna Carlbro
  Anna Carlbro 21 februari 2010

  Det är du som ser med fel ögon. Du är formaterad i ett visst tänkande och blind för det som inte stämmer med din världsbild.

  Saddam förtryckte sitt folk. Han tvingade shia och sunni till fred. Nu blossar motsättningar som hela tiden fanns där upp. Muslimerna vill väl ha sitt eget 30-åriga krig 400 år efter de kristnas.

  Palestinierna borde ha fått bli medborgare i Jordanien och Syrien, men de får inte ens äga fastigheter där. Lade palestinierna ner sina vapen skulle livet för alla, både israeler och palestinier, bli bättre. Men de vill hellre klyva barnet. För rätt ska vara rätt! Så kan man ju tänka om man inte ser livet på jorden som värdefullt.

  I Latinamerika kan mycket skyllas på katolska kyrkan. Sen har vi korruption och ett bristande civilsamhälle. Katolska länder är snäppet bättre än muslimska, men inte mycket mer. Religionen igen, alltså.

  Afrikas problem vill jag inte ens gå in på. Det är ett getingbo av felsatsade biståndspengar som gött korrupta ledare, en obildad befolkning och stamlojaliteter. (Vilket också finns i de arabiska länderna.) Dessutom börjar ju islam skapa ytterligare splittring och våld på den afrikanska kontinenten.

  Men jag upprepar mig – se på världen. Om man ser ett mönster och ser återkommande variabler då kan man dra vissa slutsatser. Det är som Ockhams rakkniv. Den enkla förklaringen är ofta den sanna.

  Jag vet inte varför jag envisas med att kommentera på din blogg. Vi kommer aldrig att vara överens. Jag sätter individen och det personliga ansvaret i centrum, och det kommer jag alltid att göra. Du tycks sätta underkastelse under kollektiva dogmer i centrum, även om det leder till att individer förtrycks. Framförallt så är du religiös. Det gör att det är svårt att diskutera. Religion bygger ju på tro – inte vetande.

 12. Bahlool
  Bahlool 21 februari 2010

  Nja Anna..hade jag växt upp i en religiös miljö och inte lämnat moskeer eller religionen, så hade jag hållit med dig, men jag är uppvuxen i en mijö där jag lärt mig det mesta om islam, inte genom att lära mig av andra muslimer utan av att läsa på nätet, läsa böcker, både på tyska, svenska och engelska. Nope, du har så fel så det är sjukt. Shia och sunni hade fred i Irak, de levde i rätt lugn och ro, samma klan, samma familj, hade både shias som sunnis, giftermålen var runt 22% över gränserna, men saddam såg till att hat och avsky uppstod, så han var orsaken till problemen, när han försvann välde tusentals wahabiter in i landet som gjorde saken ännu värre. Du får gärna kolla upp vart vapnen och pengarna kommer ifrån. Hade man velat ha inbrödeskrig där så hade shiiterna utrotat alla sunniter för länge sedan, men hur kan du utrota oskylidiga grannar och släktingar? Ni tänker i västerländska banor 😛

  Palestinierna borde ha fått bli medborgare i Jordanien och Syrien, men de får inte ens äga fastigheter där. Lade palestinierna ner sina vapen skulle livet för alla, både israeler och palestinier, bli bättre. Men de vill hellre klyva barnet. För rätt ska vara rätt! Så kan man ju tänka om man inte ser livet på jorden som värdefullt.

  Fel igen, hade de fått medborgarskap i andra länder, så hade Israels rov och stöld berättigats och godkänts. Alla länder/folk har rätt till självförsvar, däribland palestinierna..så enligt din logik borde finnarna, danskarna och normännen också lagt ner vapnen när tyskarna välde in eller när ryssarna välde in i finland? Enligt fn och världsamfundet så ockuperar Israel palestiniernas land, därmed har de rätten att försvara sig mot detta, varför ska de vara de enda i hela världen som inte har rätten att försvara sig?

  I Latinamerika kan mycket skyllas på katolska kyrkan. Sen har vi korruption och ett bristande civilsamhälle. Katolska länder är snäppet bättre än muslimska, men inte mycket mer. Religionen igen, alltså.

  Afrikas problem vill jag inte ens gå in på. Det är ett getingbo av felsatsade biståndspengar som gött korrupta ledare, en obildad befolkning och stamlojaliteter. (Vilket också finns i de arabiska länderna.) Dessutom börjar ju islam skapa ytterligare splittring och våld på den afrikanska kontinenten.

  De rikaste länderna i Europa är religiösa av sig, det rikaste landet i världen är religiöst osv..att skylla på religion är för lätt. Islam börjar så splittring i Afrika? rätt kul att du glömmer de vita överherrarna som skapade konstiga gränser, konstiga lagar och konstiga värderingar. Roten till det onda vi ser nu, är faktiskt imperiaismen och den vitas överhöghet 😉

  Jag sätter individen och det personliga ansvaret i centrum, och det kommer jag alltid att göra. Du tycks sätta underkastelse under kollektiva dogmer i centrum, även om det leder till att individer förtrycks. Framförallt så är du religiös. Det gör att det är svårt att diskutera. Religion bygger ju på tro – inte vetande.

  gör du det? Du ger ju relgiionen islam skulden för vad individer gör..hade du satt det personliga ansvaret i centrum så hade du inte skyllt några personers brott på en religion 😉
  Jag är halvreligiös 🙂 Men jag inser för var dag att islam har rätt om och om igen.

 13. Z
  Z 21 februari 2010

  Anna, du är blåst, och jag fattar inte varför jag försöker med dig.. Du kan knappt läsa vad andra skriver..

 14. Anna Carlbro
  Anna Carlbro 21 februari 2010

  Jag har ingen aning om hur du har vuxit upp, men ditt tänkande präglas av rigiditet. Jag har viss förståelse för att islam attraherar män. I synnerhet män med dåligt självförtroende. Män som av personliga eller kulturella skäl känner sig diskriminerade. Islam predikar ju muslimernas moraliska överlägsenhet. Framförallt den muslimske mannens överhöghet. Mannen är ju klanens, släktens, familjens överhuvud.

  Jösses vad ofta jag hört det argumentet. ”Palestinierna får inte ge sig för då får ju Israel rätt.” Det är nog inget annat folk i världen som har fått så mycket bistånd från väst per capita som palestinierna. Cirka 700000 till 900000 palestinier flydde (eller uppmanades att fly av arabländerna) från området och nu är de cirka 5 miljoner runt om i världen. Gränsdragningen avgjorde om en person blev palestinier, syrier eller jordanier. Finnarna som bodde i Karelen bor nu i Finland. De sitter inte vid ryska gränsen i limbo och gör utfall in i Ryssland med jämna mellanrum.

  Konflikter kommer till ett stadium då det kanske är bättre att se till dem som lever nu än förgångna oförrätter. Det finns ju ett landområde palestinierna kan skapa en nation på.

  Europa är (eller var fram till muslimerna kom) mer eller mindre sekulariserat. Framför allt hade en sekulär rättsskipning vuxit fram. USA skiljer strikt på religion och statsmakt. Det är en grundläggande princip.

  ”Roten till det onda vi ser nu, är faktiskt imperiaismen (sic!) och den (sic!) verhöghet” skriver du. Om du läser historia så kolla in den muslimska imperialismen. Fråga vad perserna, med sin högkultur, tyckte om islams svärd, eller folken på den indiska subkontinenten? Där handlar det om miljontals mördade hinduer.

  Det håller inte att skylla alla misslyckade länders utveckling på västs imperialism. Det som alla underutvecklade länder har gemensamt är att analfabetismen är utbredd, det saknas rule of law och ett utvecklat civilsamhälle och att vidskepelse och olika religioner har ett starkt grepp.

  Det är inte så att kolonisering för evigt dömer ett land till underutveckling. Se på länderna i Ostasien.

  ”Du ger ju relgiionen (sic!) islam skulden för vad individer gör.” Hur har du det med logiken egentligen? Jag kritiserar islam. Jag ser det som en ideologi som förstör för människor. Jag kritiserar islam och de handlingar som utförs i dess namn, på samma sätt som jag kritiserar kommunismen och nazismen för illdåden som utförts i dessa ideologiers namn.

  Det personliga ansvaret gäller just om du tar avstånd eller ej från den här typen av totalitära ideologier.

 15. Anna Carlbro
  Anna Carlbro 21 februari 2010

  Z? Är det nån jag utbytt åsikter med?

 16. Z
  Z 21 februari 2010

  Jag skulle kunna räkna upp mycket jag gör som är bra, givande av allmosa fast vi i familjen inte ens har råd till det, då vi anser att det finns någon i större behov än vi, vara vegetarian, tänker väldigt miljömedvetet och är engagerade i miljöfrågor, med i djurätts organisationer, med i sällskap som försöker bygga broar mellan de olika religiösa grupperingar som finns och söka gemenskap än splittring mellan dem. Finns mycket jag gör som räknas som gott, inte för att jag gör det för jag är rädd för helvetet, utan för att Gud uppmanar mig till att söka det goda och fly det onda. MEN! Men vad jag än räknar upp, vill du inte se något av det. Du vill se en djävul och då är det du ser. Jag lovar dig Anna, jag är nog inte den ende muslim du mött som försökt att nå dig som människa, inte som troende utan som människa, och du ratar denne blott för h*n är muslim. Det är vad jag tror. Jag har försökt resonera med dig, med Roger och andra av hans gelikar men det går verkligen inte. Som det står i Koranen, ni har stängt edra hjärtan, så inget kommer in, inget kommer ut. Det är lite som man säger i sufismen, ”man ser världen efter hur ens hjärta är. Är den mörk och ond, är för att du är det. Allt är du”. Så hatet och allt du ser från Islam, är du. Hatet är ditt.

  P.S. Jag har vänner som är asatroende, hinduer, buddhister, judar, taoister och allt mellan himmel och jord. Hur kommer det sig till att jag kommer väldans bra överens med dem, fast de alla har så olik bakgrund, men jag kan det inte med dig och Rogers hatande lilla gemenskap? Hmm? Nej Anna, du behöver inte svara mig, för man kan inte leka med alla, speciellt inte haters, och du är en hater.

 17. Anna Carlbro
  Anna Carlbro 21 februari 2010

  Z, du får ursäkta, men jag vet inte vad du pratar om. Jag kritiserar islam och vad den ideologin får människor att göra.
  Min kritik innebär för det första inte att jag tror att allt i din reiligion är ont, och min kritik innebär för det andra inte att jag tycker illa om dig, Bahlool eller andra muslimer bara för att ni är muslimer. Jag känner muslimer jag gillar och muslimer jag ogillar.
  Man måste kunna skilja på åsikter och synpunkter och personliga omdömen.
  Jag vet inget om dig, Z, men jag tror dig när du säger att du gör gott för andra efter bästa förmåga.

  Muslimer är inte onda, men islam får en del muslimer att begå onda handlingar.

 18. Bahlool
  Bahlool 21 februari 2010

  Det är nog där vi skiljer oss åt Anna, jag anser inte att islam får folk att göra onda handlingar, men jag anser att vissa människors behov/värderingar/tolkningar av islam, får dem att begå onda handlingar.

 19. Anna Carlbro
  Anna Carlbro 21 februari 2010

  Det var en bra avslutning, tycker jag. Tack för den här gången.

 20. Z
  Z 22 februari 2010

  Jag håller med Bahlool, det är inte kristendom eller Islam som är problemet, utan att människor inte gör det som sägs till dem. Hur man nu lyckas tolka fel på ”du skall icke döda”.. En röd tråd jag börjar se nu, sedan jag valde Islam som min religion, är att man tydligen ska vara en mjäkig liten sak, liberal, som rullar runt på kommando och ligger fint på rygg. Annars ses man som ett hot och anses farlig eller vad nu man kan sättas i för fack. Det får mig dock att vilja bli mindre liberal, ialf på den punkten som andra vill att jag skall vara liberal på. Det är väl djävulska makters våta dröm, att ha en muslim de kan leka med hur som helst, och denne niger och bockar, artig som han är. Det funkar verkligen inte med mig. Jag har en stor rättspatos, men jag kommer inte bli någons lilla kelgris. Jag har valt att viga mitt liv till Gud, har någon problem med det, ser jag det snarare som ett hot, att någon vill tvinga mig bort från Guds Väg! Jag är inte militant av mig, jag är inte radikal, men jag är och kommer inte bli en väldresserad kelgris 😉

  B, din blogg skickar inte mail till mig när någon svarar på mina inlägg här ..?

 21. Bahlool
  Bahlool 22 februari 2010

  hmm no idea Noor, jag har en funktion som ska skicka mejl till mig varje gång någon skriver ett svar, men nada lol..prova att prenumerera igen?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *