• Dömd till döden för trolleri

  Makabert kan man tycka, saudierna har inga problem med att vara pedofiler, spela bort folkets pengar och att förtrycka, men fy fan om du håller på med ”magi”…

  Gästinlägg av Mousa

  Familj vädjar om återlämnande av far som dömts till döden för häxeri

  Libanesisk pilgrim, greps och dömdes för döden i Saudiarabien för trolleri pga sin roll i en TV-show
  Av Robert Fisk i Al-Ain, östra Libanon
  Independent
  Söndag, 6 december, 2009
  ____________________________________
  Några berättelser från Mellanöstern gör att du vill gråta. Men den här är verkligen hjärtskärande.

  I samma ögonblick kom när lilla Jamal gick hem från skolan och klev på soffan bredvid mig i sitt flätade hår och sa – ”Ska du ta med min pappa hem?” Tyvärr kunde jag inte bertätta för en fyra år gammal om maktlösheten hos journalister, inte heller att hennes far, en from, fattig shiamuslim kan avrättas i Saudiarabien på torsdagen – för häxeri.

  Historien är nästan för hemskt och bör vara osant. Men det är ett faktum att Ali Sbatt åkte iväg med familjemedlemmar två år sedan för att göra pilgrimsfärden i Mecka. Efter 15 dagar, stormade moral polisen in i hans hotellrum och anklagade honom för trolldom. Och anledningen visar sig vara att Ali, en lastbilschaufför, en gång arbetat för Sheherezade, en nu nedlagd libanesisk tv-kanal,  och förutspådde glada nyheter eller gav uppmuntran vid samtal med folk som haft personliga problem.

  Hur den saudiska polisen skulle ha beslutat om gripandet när Herr Sbatt gjorde pilgrimsfärd – hans äldste son Hussein var med honom och visade mig sin fars porträtt i sina vita pilgrimsfärds kläder, tagen strax före sin fångenskap – är oklart. Shiamuslimerna har, i stort sett i sunnitiska Saudiarabien behandlats med misstänksamhet pga den iranska revolutionen, och herr Sbatt hade ett iranskt visum i sitt pass. Miljontals iranier göra pilgrimsfärden till Mecka utan att bli arresterade.

  Han dömdes till döden förra månaden, och den religiösa domstolen kan bekräfta att det sker så snart som på torsdag. Familjens advokat, Maj Khansa, har försökt desperat att övertala libanesiska politiker att ingripa för att rädda herr Sbatt liv – statsministern, Saad Hariri, och president Michel Sleiman är medvetna om hans fall och så är den sunnimuslimska stormuftin, Sheikh Abdul Amir Qabalan – men hittills utan framgång. Sheikh Qabalan sade dock att det som Sbatt gjorde på TV bara var psykologisk hjälp till människor som förlorat hoppet och inte ngn svart magi.

  Familjen vädjade klokt till Sunni lärda om hjälp i stället för personer från sina egna shiitisk bakgrund. Deras lokala riksdagsledamot har ombetts att hjälpa – till ingen nytta, verkar det – och Ibrahim Najjar, justitieminister, har sagt att han har gjort allt ”nödvändigt”, vad det nu än är.

  Familjen fruktar att herr Sbatt blivit torterad efter gripandet – han hade inga advokater när han dömdes – och Saudiska domstolar, som rutinmässigt begår halshuggningar på påstådda narkotika handlare , och enligt Amnesty International, inte uppfyller internationella krav på rättvisa.

  I den verkliga världen, naturligtvis, har inte libanon så stor verkan, men ett beslut om nåd från kung Abdullah kan göra mkt för att underlätta spänningen mellan sunniter och shiiter och visa att monarken bryr sig så mycket om libanesiska personer som han bryr sig om relationer mellan Syrien och Libanon . Premiärminister Hariri är en saudisk medborgare – hans mördade far Rafiq gavs även saudisk medborgarskap – så Herr Sbatt kan fortfarande skonas.

  Tyvärr har de saudiska avrättarna ingen lust att visa barmhärtighet, och Hussein Sbatt berättade igår att Saudiska advokater hade begärt $ 1 miljon för att göra en rättslig process av hans fall, pengar som en person från en fattig by, där vissa hus fortfarande har lermurar och trä takbjälkar,  saknar.

  Herr Sbatt mor, Samira, satte händerna för ögonen och gjorde en mer passionerade vädjan om hennes sons liv. ”Oh Gud, hjälp mig sätta vår pojke tryggt hem.” Men bara Kung Abdullah kan besluta om att bryta unga Jamals hjärta.

  Not:
  Ali Sbatts avrättning har ej genomförts än men är planerad att genomföras…

  Post Tagged with , , , ,

4 Responsesso far.

 1. MammaMarie skriver:

  Det är rena vansinnet… men ungefär vad som är att förvänta sig från Saudi. Konstigt bara att man inte hört något ramaskri i pressen om detta? Har jag missat det kanske? Hade detta hänt i ex.vis Iran hade man pepprat löpsedlarna och vädjat och hotat landets styrande. Varför är allt så tyst måntro?

 2. Bahlool skriver:

  Kan vara att personen ifråga är troende, hade han varit någon som brutit mot islamiska sharialagar, så hade han fått mkt stöd i väst

 3. husse skriver:

  kan inte shia i saudi göra revolt. jag kommer vara en av de första som deltar.

 4. Bahlool skriver:

  Tror att Saudierna börjar bli småskraja faktiskt..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll Up