• Ashura – Hal Fi Nasirun Yansuruni?

  Enligt shiitiska källor, så visste Profeten Muhammed (s.a.w), hans kusin Ali (a.s) och Alis son Hussain (a.s) om vad som skulle ske. Man har hadith som berättar om händelserna vid Kerbala, både om irakiernas svek och syriernas mord. Källorna berättar både om Hussains mod, hans familjs död och de strapatser som tog många av barnens och kvinnornas liv senare. När Hussain stod på Kerbalas slättar, där vid floden Eufrats strand, så skrek han ut, ”finns det ingen som kan hjälpa oss?” Det här var efter att hans anhängare hade mördats.

  Morden som begicks på hans barn och hans vänner, var inga trevliga mord, det var inte heller några trevliga prickar som gjorde det här, många av dem hade varit anhängare till både Profeten Muhammed och Imam Ali, men pengar och makt hade korrumperat dem.

  Kufas stora rebellarmé, tvingades gå ut och svika den person de hade bett komma att rädda dem, sådan var deras rädsla. Än idag hånas irakierna och då särskilt Kufas folk, för vad deras förfäder gjorde. När Hussain skrek ut på det viset, så visste han att det inte fanns fler anhängare, det fanns inte fler sympatisörer, det fanns inte fler som kunde eller ville offra sig för islam.

  Frågan jag alltid har och alltid kommer att ställa mig själv är, vad hade jag gjort? Varenda gång jag tänkt på Kerbala och på Hussains öde, så har jag ställt frågan, är jag verkligen en av hans shia? Är jag verkligen en av hans anhängare? Skulle jag ge mitt liv, min familjs liv, mina pengar, min egendom, för Hussain? Om jag hade bott och levt under dessa omvälvande tider, skulle jag då ha varit med Hussain eller emot honom?

  Några år sedan så lade jag mig i alla slagsmål och bråk som bara dök upp, jag ogillade orättvisorna, en gång gick det så illa när jag skulle stoppa ett bråk, att jag fick ett glas i huvudet och än idag, har jag ärret som påminnelse. Killen som jag hjälpte, glömde bort det lika fort som det hände, men mitt ärr är kvar. Sen den dagen har jag lovat mig själv, blanda dig inte i. Så är jag då inte en av dessa Kufaboorna? En av dem som lovar stöd, som skryter om min ”shiaislam” men som i slutändan tar täcket över mig själv och gömmer mig?

  Jag märker ju ibland att när man har lite ”udda” värderingar och tankar, då är man inte välkommen någonstans. Både shiiter som sunniter, ogillar det jag skriver och säger, både svenskar och amerikaner retar sig på min kritik. Så lite är jag väl fortfarande bland de få, de lyckliga få, som stod upp för Hussains budskap.

  Efter att Hussain hade dött, så fick många höra om händelserna och då startade revolt efter revolt, en av de mest kända var Al Mukhtars revolt. Al Mukhtar hade varit fängslad under dessa tider och när fienden hade skändat Hussains kropp och dennes anhängares kroppar, genom att skära av dem händer och ben, genom att kapa av dem huvuden och genom att rida på dem och förbjuda alla att begrava dem, för att låta dem ruttna i den heta ökensolen, så satt han i sin fängelsehåla och fick reda på de här händelserna.

  Snart var Al Mukhtars revolt igång, men det, är som man säger, en helt annan story…

  Post Tagged with , , , , , , , ,

4 Responsesso far.

 1. Musa skriver:

  salam bror…
  Att inte lägga sig i andras problem som dom själva skapar sig tycker jag är en plikt, så att man inte själv skadas av deras okunnighet. Åtminstone efter att man försökt upplysa dom . . Men det går inte ens att jämföras sådana situationer med alhussayns(as) strid som var för Islam och rättvisa,
  Sedan är det bara okunniga, fördomsfulla personer som hånar irakier för det som hände alhussayn(as)… Dåtidens invånare i Kufa kan man tycka illa om, men idag är det ett helt annat folk där.

  Labbayka YA HUSSAYN ! ! !

 2. ibrahim skriver:

  Salam

  Titta på svt idag, söndag kl 17.05, ett program om Ashura inspelad i en ahlul-bayt(a) moské i stockholm.

  Sprid ordet!

  Ws

 3. ibrahim skriver:

  Salam

  titta på svt idag, söndag 17.05, ett program om Ashura inspelad i en ahlul bayt (AS) moské i stockholm.

  Sprid ordet!

  ws

 4. Bahlool skriver:

  wsalam
  Gött tack Ibrahim

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll Up