• Shiavärlden 2009

  Jag älskar när nyhetsmedia visar på vad som hänt under året och då det brukar visas i tidningar och på teve, så glömmer man de ”mindre” viktiga sakerna, som de saker som berör muslimerna överlag och shiiterna specifikt. Så här kommer de tio viktigaste nyheterna för shiiterna under året. Dessa händelser beskriver jag här i kronologisk ordning.

  Ayatollah Khomeinis frus bortgång.

  Khadije Saqafi dog i Mars, i Teheran. Khadije stod alltid vid sin storartade mans sida.

  Jannat al Baqi

  Saudiska wahabitiska staten bygger stängsel runt gravarna tillhörande de släktingar till Profeten Muhammed, vars gravar man förstörde på 20 talet. Detta ledde till oroligheter. Saudiska statens hat mot shiiterna bara fortsätter.

  Massakrer i Pakistan

  Wahabitiska terrorister fortsatte med sina attacker mot shiiter och shiitiska moskéer. Hatet kostade hundratals shiamuslimer livet. I Pakistan utgör shiiterna runt 25% av befolkningen och har varit förtryckta i många århundraden. Enligt shiitiska organisationer mördas minst en shiamuslim om dagen, på grund av wahabiternas terror och hat.

  Ayatollah Behjat dör

  En av de största och viktigaste personligheterna bland de shiitiska lärda, dör vid en ålder av 96 år. Han var en stor gnostiker/sufi lärd. Han begravdes i den heliga staden Qom. Han begravdes lika enkelt som han hade levt.

  Val i Libanon

  Även efter stort fusk begånget av de västvänliga partierna i valet, så lyckades det shiamuslimska partiet Hizbollah, vinna stort antal röster.

  Iranska valet

  Våld och upplopp begångna av pro Israel och pro USA demonstranter i Iran, efter valet 12 juni, ledde till ett stort kaos i Iran. Ingen brydde sig om bevisen utan alla trodde på den media som alltid varit USA och Israelvänlig. Många röster räknades om och än en gång visade det sig att valresultatet höll sig.

  Egypten förtrycker shiiterna

  Egypten fängslar högtstående shiiter i Egypten. Böcker beslagtogs och vanliga medborgare fängslades för att de begått brottet att bli shiamuslimer. På några få veckor hade över 300 fängslats.

  Ökande attacker mot shias i Jemen

  På senare månader har det blivit ett ökat våld mot shiarebeller i norra Jemen, och många civila är mitt i skottelden. Saudiarabien stödjer Jemen i sina angrepp och båda har ingen respekt för civilt liv.

  Sayyid Abdul Aziz al Hakim dör

  Al Hakim var en av förgrundsgestalterna i kampen mot Saddam Hussain, 2007 blev han diagnoserad med cancer i kroppen. Han begravdes på samma dag som hans bror blev mördad, sex år tidigare. Brodern var ledaren för deras organisation SCIRI, en organisation som i många år bekämpade Saddam Hussain.

  Nyheterna är mestadels negativa, i Pakistan omringades ett shiaområde av Talibanerna och shiitiska barn på väg till skolan sköts ihjäl vid flera tillfällen, samtidigt bombade man shiiter i Irak. Dock kan man säga att shiiternas situation har börjat förbättras, mera rättigheter och makt i många delar av världen. Allt fler har börjat öppna sig för shiaislam efter Hizbollahs och Irans segrar mot västs imperialism. Jag ser med tillförsikt inför framtiden, att våldet ökar mot shiiterna handlar mest om rädsla för att shiiterna börjat synas allt mera.

  Post Tagged with , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll Up