• Eid al Mubahilla

  Dessa dagar, slutet på det islamiska året, har många glada timmar för oss som kallar oss anhängare av Ahlul Bayt. Några dagar sedan var det Eid al Ghadir, då Ali bin abi Talib utnämndes formellt till ledare för den islamiska nationen. Nu är det Eid al Mubahilla vi firar en stor seger över de kristna, med enbart ord. Dagen då kristna kom för att diskutera med den heliga Profeten Muhammed och Profeten Muhammed tog sina älskade Ahlul Bayt med sig till mötet.

  Wahabis har enbart två eids, medans vi otrogna Shias har en massa olika festivaler och fester som vi firar under året, en av dessa är Eid al Mubahilla. Vår otrogna sekt delar detta sätt att se på världen med många Sunnis från de fyra lagskolorna och många Sufis, där man inte inskränkar sig på enbart två ”Eids”. I dagarna infaller Eid al Mubahilla.
  [3:61] Om någon vill tvista med dig om detta, sedan du tagit emot den kunskap som har kommit dig till del, säg då: ”Låt oss kalla våra söner och era söner, våra kvinnor och era kvinnor,oss själva och er själva och ödmjukt be Gud att Han avkunnar Sin dom, och låt oss nedkalla Guds fördömelse över alla som ljuger.”
  Profeten hade skickat iväg inbjudningar till de olika städerna och deras olika religiösa företrädare, en grupp på 60 munkar kom från Najran i Yemen och dessa ville fråga ut denna nya Profet. När man diskuterade Jesus natur och Allahs natur, ville de kristna inte ta till sig av logiken att Jesus inte var Guds son utan skapad såsom Adam var skapad före honom. Då kom denna vers till, som fördömde alla dem som ljög.
  Med sig tog Profeten Fatimah, hans dotter (våra kvinnor) och Hassan och Hussain hennes söner (våra söner då de var hans barnbarn) och sist men inte minst tog han med sig Ali, som skulle representeras som oss själva.
  Profeten lyfte sina händer och sa: Oh Allah detta är min mitt hushåll, mina Ahlul Bayt.
  Ledaren för Munkarna såg på dessa fem personers ansikten och sade:
  Vid Jesus! Jag ser ansiktena på dem som, om de skulle titta upp till hilmen och be, så skulle bergen flytta sig. Troende på Jesus av Nazarett, jag talar sanning. Ifall ni inte lyckas komma överens med Muhammed, han och enbart han med de heliga själarna med honom, kommer att förinta er för alltid, om de så bad Gud om det.
  De kristna fick (pga Koranens budskap att det inte skall finnas tvång i religionen) frihet att utöva sin tro, vara skyddade av muslimern och i gengäld skulle de betala en symbolisk skatt.
  Denna händelse firas av dem som älskar Profeten och dennes heliga familj för att påminna oss om vilken makt dessa fem besatt och besitter. Lärda genom tiderna har kommit fram till slutsatserna:
  Händelsen var mycket allvarlig och viktig och därför var det tvunget att de närvarande muslimerna skulle vara de renaste av de rena och de bästa av de bästa.
  Det visade, utan någon som helst tvekan, att de närvarande fem var de utvalda. Vem annars hade makt att omvända och övertala de kristna än just dessa fem?
  Diskussionen om vem som tillhör Profetens Ahlul Bayt (man har från vissa håll försökt visa att det var några av hans fruar  mm) fick sig ännu ett bevis om att det är Ali, Fatimah, Hassan och Hussain. (renade i koranens ayah 33:33)
  Ingen av de närvarande vännerna och släktingarna till Profeten Muhammed var värdiga att delta i denna händelse, för ingen annan än dessa personer var de rena utvalda. Profeten dog bara något år senare och då hade folket redan glömt bort dessa händelser, händelser som än en gång påvisade den status Ali och dennes familj besatt.

  Wahabis har enbart två eids, medans vi otrogna Shias, vi Rafidas, vi ättlingar till Judar (kan inte sluta skratta) har en massa olika festivaler och fester som vi firar under året, en av dessa är Eid al Mubahilla. Vår otrogna sekt delar detta sätt att se på världen med många Sunnis från de fyra lagskolorna och många Sufis, där man inte inskränkar sig på enbart två ”Eids”. I dagarna infaller Eid al Mubahilla, en högtid för att fira islams seger över de kristna i en diskussion, en diskussion som tas upp i den heliga Koranen(1):

  Koranen:3:61-

  Om någon vill tvista med dig om detta, sedan du tagit emot den kunskap som har kommit dig till del, säg då: ”Låt oss kalla våra söner och era söner, våra kvinnor och era kvinnor,oss själva och er själva och ödmjukt be Gud att Han avkunnar Sin dom, och låt oss nedkalla Guds fördömelse över alla som ljuger.”

  Profeten hade skickat iväg inbjudningar till de olika städerna och bjöd in de olika religionerna och deras religiösa företrädare. En av dessa grupper bestod av 60 munkar från Najran i Yemen och dessa ville fråga ut denna nya Profet. När man diskuterade Jesus natur och Allahs natur, ville de kristna inte ta till sig av logiken att Jesus inte var Guds son utan skapad såsom Adam var skapad före honom och såsom Muhammed efter honom. Då kom denna vers ovan till, som fördömde alla dem som ljög.  Med sig tog Profeten Fatimah, hans dotter (våra kvinnor) och Hassan och Hussain hennes söner (våra söner då de var hans barnbarn) och sist men inte minst tog han med sig Ali, som skulle representeras oss själva, såsom versen tydligt uttryckte.

  Profeten lyfte sina händer och sa:

  Oh Allah detta är min mitt hushåll, mina Ahlul Bayt.

  Ledaren för Munkarna såg på dessa fem personers ansikten och sade:

  Vid Jesus! Jag ser ansiktena på dem som, om de skulle titta upp till hilmen och be, så skulle bergen flytta sig. Troende på Jesus av Nazarett, jag talar sanning. Ifall ni inte lyckas komma överens med Muhammed, han och enbart han med de heliga själarna med honom, kommer att förinta er för alltid, om de så bad Gud om det.

  De kristna fick (pga Koranens budskap att det inte skall finnas tvång i religionen) frihet att utöva sin tro, vara skyddade av muslimern och i gengäld skulle de betala en symbolisk skatt. Det var något de med glädje gick med på. Under andra styrande var de inte bara tvungna att betala höga skatter, utan de var även tvungna att delta i militärtjänsten.

  Imam Alis grav i Najaf, Irak

  Denna händelse firas av dem som älskar Profeten och dennes heliga familj för att påminna oss om vilken makt dessa fem besatt och besitter. Lärda genom tiderna har kommit fram till slutsatserna att:

  • Händelsen var mycket allvarlig och viktig och därför var det tvunget att de närvarande muslimerna skulle vara de renaste av de rena och de bästa av de bästa.
  • Det visade, utan någon som helst tvekan, att de närvarande fem var de utvalda. Vem annars hade makt att omvända och övertala de kristna än just dessa fem?
  • Diskussionen om vem som tillhör Profetens Ahlul Bayt (man har från vissa håll försökt visa att det var några av hans fruar  med mera) fick sig ännu ett bevis om att det är Ali, Fatimah, Hassan och Hussain. (renade i koranens ayah 33:33)
  • Ingen av de närvarande vännerna och släktingarna till Profeten Muhammed var värdiga att delta i denna händelse, för ingen annan än dessa personer var de rena utvalda. Profeten dog bara något år senare och då hade folket redan glömt bort dessa händelser, händelser som än en gång påvisade den status Ali och dennes familj besatt.

  Året detta inföll var år 9 i den muslimska tideräkningen. De kristna fick plats i moskén och där kunde de utöva sin religion och sina riter i frihet. På frågan till Profeten, om vad han ansåg om Jesus, svarade denna:

  ”Jesus var en man, skapad av Gud och utnämnd till Profet”

  ”Har du någonsin sett ett barn, född utan far i denna värld” ? frågade de. Profeten svarade: ”Jesus är som Adam i Allahs ögon. Han skapade honom från jord och sade till honom var, och han var. (Koranen 3:59)

  Detta argument kunde de inte besvara då även de trodde på Adams skapelse. Då kom versen som bjöd in dem till det vi kallar Mubahilla, ner. När argumenten tryter och logiken inte förstås, då åkallar man Allah så han dömer mellan de stridande parterna, så att rätt skiljs från orätt. Detta kallas för Mubahilla.

  De kristna från Najran accepterade denna utmaning och när den överenskomna timmen slog, möttes de på den plats man hade kommit överens om. Där såg de dessa Ahlul Kisa, dessa Ahlul  Bayt, denna rena familj, som tillhörde Profeten Muhammed. Profeten, Ali, Hassan, Hussain och Fatima. I det ögonblicket skrek deras ledare Abu Harith och de kristna erkände sig besegrade:

  Vid Jesus! Jag ser ansiktena på dem som, om de skulle titta upp till hilmen och be, så skulle bergen flytta sig. Troende på Jesus av Nazarett, jag talar sanning. Ifall ni inte lyckas komma överens med Muhammed, han och enbart han med de heliga själarna med honom, kommer att förinta er för alltid, om de så bad Gud om det.

  Mubahillas betydelse

  1. Islams överlägsenhet över de andra religionerna.

  2. De fem heligas status i Allahs ögon.

  3. Vilka de verkliga Ahul Bayt av Profeten Muhammed verkligen är.

  4. Relationen mellan Koranen och Ahlulbayt, något som gång på gång bevisades och uttrycktes av Profeten och Koranen.  Källor

  • Al Tabari, Commentary of the Quran, v 2 p 192 -> 193
  • Ghayatul Maryam, p 300
  • Sahih Muslim, v 4 p 1285 ( English Edition), the tradition is as follows:
  • … ( The third occasion is this ) when the following verse was revealed : Let us summon our children and your children. Allah’s messenger ( pbuh&f ) called Ali, Fatima, Hasan and Hussain and said : O Allah , these are my family …

11 Responsesso far.

 1. M.a skriver:

  Salam!

  Jag har en fråga det är vad du anser om Aisha?
  Varför är hon hatad av många shiiter. Skulle vara intresseant om du förklarade 🙂

 2. Bahlool skriver:

  wsalam Ma. Jag skulle skriva inlägg om henne men det har jag sparat för framtiden faktiskt. Enligt sunniternas fyra lagskolor så får ingen muslim göra uppror mot ledaren för nationen, förutom om denne skulle förbjuda muslimerna från att be, så även om ledaren är ond, får du inte göra uppror. Här har vi Aisha, som startade det första inbördeskriget (slaget vid kamelen) Hon såg till att många tusentals muslimer dog i kampen mot muslimer. Vidare kan du se på inläggen om eid al mubahilla och eid al ghadir, att Imam Ali valts av Profeten, Koranen och Allah att leda nationen efter Profeten Muhammed (saw). Att då gå emot honom är alltså en synd. Enligt sunni haditherna så hade hon ett otroligt hat mot Ali och hans familj, så mkt hat att hon lät skjuta pilar mot Profetens barnbarns gravfölje (Hassan) och vägrade låta honom bli begraven vid Profetens grav.
  Listan kan göras lång, men i korta drag avskydde hon Ali och dennes familj, eftersom vi anser att Ali och dennes familj är heliga, så är vi emot henne. Sen graden av ogillande av Aisha går från som jag gör, att man belyser hennes status och hennes dåd till att det finns folk som svär åt henne. Något jag tycker är fel då det inte är upp till oss att göra det utan överlåter det till Allah att döma både henne och oss.

 3. Musa skriver:

  Glad eid akh bahlool

 4. Bahlool skriver:

  tack det samma brorsan

 5. Ma skriver:

  Aha.men så vitt jag vet så gillade profeten henne mest av alla sina fruar ikke sant? Men vilka bevis säger i koranen att Ali ska vara efter ?
  Och jag har faktist aldirg hört att nån svär vid hennes namn men jag har däremot hört att dem säker bi quat al husayn w labayka ya husayn vilket jag tkr är fel.Ifall man säger så är det typ en sorts av shirk enligt mina tankar 😛
  Men du ska veta att jag inte har nåt emot shia eller vilken grupp som helst.Jag dampar mest att hur vi muslimer säger att olika grupper/inriktningar vilse leder varandra och hur vi typ krigar mot varndara för att säga att just det är rätt jag vet inte vart världn e på väg wallag 🙁

 6. Bahlool skriver:

  Nope. Det är en myt som skapades. http://www.bahlool.se/2009/09/01/ramadan-10-muslimer-ma-ha-glomt-men-islam-kan-inte-glomma/
  Där talar Profeten om vem han älskade mest. Khadija är omämnd som en av 4 kvinnor som kommer ha ett hus i paradiset, aisha är inte en av dem.
  Lite om Imam Ali
  http://www.bahlool.se/2009/07/02/the-chosen-one/
  http://www.bahlool.se/2009/06/01/koranen-555/
  Koranen 5:55 är ett av det mest kända

  Vart är du ifrån Ma? Alltså shias dödar ju inte andra (finns några som gör det) sunnis dödar inte helelr andra (ett fåtal gör) de som dödar och förstör är ju talibanerna/wahabiterna
  och dessa må Allah skydda oss från dem, är ett stort dåligt ont i vår islamiska kropp.
  Den sunnitiska världen lider av att man inte känner till Ahlul Bayt.

  Ghadir om alis status
  http://www.bahlool.se/2009/12/05/ghadir-del-3-ursprung-historia-epilog/
  det är 5 sidor skrivna om honom och de belyser, ur sunnitiska källor och Koranen, Alis status

 7. Musa skriver:

  e det fel o säga labayka ya hussayn?
  Alhamdullilah tack Gud att jag är en Shia av ahlulbayt

 8. Am skriver:

  Jag är faktist från palestina 🙂
  Jag accepterar dina tankar och så men du går mig på nerven när du äger att sunni folket inte känner till Alhlu al bayt.Det är klart att sunni gör det.Walahi alltså alla är vi muslimer och ala är vi likadana eller hur.Men det som har gjort mest arg e faktist när jag pratade med en shia.Han bara att en grupp av alla islams gruppar ska in till paradiset. Helt ärligt det svaret gör mig ff knäpp.yani om han skulle haft några hjärnceller i hjärnan skulle han inte sagt så eller?

  Svar till musa : Ehh varför skulle man säga det om hussayn. Du vet under eid dem brukar säga labyka allahuma labayk nåt sånt e det. Då NÄMNER man guds namn eller hur 😉 Och du ska inte tacka gud att du är en shia av ahlu al bayt. Du ska tacka allah du e en muslim. Alhamdullilah.Du ska inte skilja mellan shia och sunni.Alla är vi muslimer bror.

 9. Bahlool skriver:

  Am men detär ju så, en grupp går raka vägen till paradiset, det är den enda rätta, det är något både shia som sunni tror på (hadith från profeten om 73 grupper och bara en av dem är på den rätta vägen. Om man läser sunnitiska böcker, så är ahlul bayt även fruarna, men så är inte fallet, utan enligt Aisha själv, är Ahlul Bayt, Profeten, Ali, Fatima, Hassan och Hussain. Så vem har rätt? Om du och sunnis kände till Ahlul Bayt, så hade två saker inte hänt
  1. Då hade ni inte gillat män som Muawiya och Yazid och 2 då hade ni inte trott att Ahul BAyt inkulderar Profetens fruar, när Profeten i hadith och Aisha i hadith klargjort vilka det är, därmed får du gärna bi irriterad och du får gärna tro jag går dig på nerverna, men det är alltså bevisat att ni inte känner till Ahlul Bayt 🙂 Logick min käre vän, logik 😉

 10. Am skriver:

  laak jag sa inte att jag e sunna 🙂 Vet ikke vem e Muawiya och Yazid ska läsa om dem. men det jag vill är att vi muslimer inte ska splittras pga av vår inrikting dvs. shia sunni kvitta vi e muslimer 🙂 det är det enda walla 😛

 11. Bahlool skriver:

  haha är vi inte heller, om du ser på hamas, hizbollah och Iran så samarbetar de..de enda som splittrar är wahabis och de as som jobbar för USA och Israel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll Up