• Ashura del 3 – Ziyarat Ashura

    Nu när månaden Muharram närmar sig och vi minns de händelser som ledde till Hussains död, så vill jag låta folk lyssna på denna dua, förbön, som handlar just om Hussain. Ziyarat Ashura är alltså en förbön fylld med hälsningar till denna heliga Imam, denna hjälte, detta barnbarn till Profeten Muhammed (s.a.w). Jag är vän till dina vänner och fiende till dina fiender.

    Hussain, son till Ali bin Abi Talib och dennes fru Fatima, dotter till den heliga Profeten Muhammed (s.a.w). Han var tredje imam inom shiaislam, bror till Hassan, andra imamen som blev förgiftad på uppdrag av Ommayyiderna. Dessa hade startat krig mot Hussains far Ali och de hade även bekämpat Profeten Muhammed och hade svurit på att ta hämnd på honom, och hans familj.

    I bönen talas det om att må Allah förbanna en nation som svikit, bekämpat och förrått Hussain. Må Allah förbanna en nation som dödat och hjälpt till att döda er (Hussain och hans följe).

    Denna sorgsång handlar om Zeinab, Profetens barnbarn, som följde sin bror och såg sina släktingar mördas vid kerbala. Sången är en blandning av arabiska och urdu med engelsk undertext. Zeinab startade de första ashurarecitationerna som såg till att man inte glömde vad som hade hänt..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll Up