• Boabdils sista tårar

  don’t weep like a woman for what you could not defend as a man” – gråt ej som en kvinna över det du inte kunde försvara som en man. Det fick Boabdil höra av sin mor Aisha, när han vände sig om och fick se sitt hemland för sista gången och man såg tårar rinna nerför hans kinder. Efter det gick han i Exil till Marocko, där han 1533 dog som kung utan land; som sista hån, togs hans dotter tillfånga av spanjorerna och blev en kristen älskarinna till kungen av spanien.


  boabdilferdinandisabella
  Här ser man Boabdil, när han ger upp nycklarna till staden.

  Boabdil, den siste muslimske fursten över resterna av det en gång så mäktiga spanska riket. De kristna hade förenats och i reconquistan så ”återtog” de hela Spanien. Landet där kristna, judar och muslimer levde sida vid sida (perioder av osämja fanns) var borta – i dess ställe uppstod ett rike som mördade och förslavade miljoner i Syd och Nordamerika. Ett Spanien som lovade att respektera judar, muslimer och kristna men det tog inte lång tid förrän man började förfölja judar och muslimer, även de som hade konverterat för att få stanna kvar i Spanien. Muslimer och judar som konverterat till kristendomen, slängdes, efter att ha torterats, på bål, anklagade för att vara otrogna.

  711 gick muslimerna, under ledning av Tariq bin Ziyad, över från norra Afrika och besegrade Visgotherna, germaner som härskade över stora delar av Spanien. Det islamiska Al-Andalus hade skapats. Al-Andalus står för det muslimska riket i Spanien, ett rike som härskade över Spanien längre än vad dagens ”ägare” spanjorerna gjort. Under en tid var landet förenat men efterhand hände det som alltid händer i den muslimska historien, små riken skapas och konflikt uppstår mellan de försvagade och splittrade rikena. En Ommayyidisk prins flyr undan förföljelsen i Mellanöstern och hamnar som Kalif i Al Andalus.

  På slutet av 1400-talet återstår en liten landremsa i söder, kallad Granada, som de kristna tog 1492. I det området hade man byggt en stor fästning, Al Hambra, den röde, och som än idag räknas till ett av de finaste och största arven efter morernas styre i Spanien. Palatset kan ses lite längre ner i filmen.

  Ett problem jag har är att man säger att landet ”återtogs”, men återtogs från vem? Landet ägdes av goter, sen kom muslimerna. Så den tid som spanjorerna ”ägt” landet har varit kortare än vad muslimerna ägt landet.

  Al Hambra

  Denna Sal, Abencerrajes sal, ska påminna om grottan som Profeten Muhammed satt i när han fick uppenbarelsen från Gabriel

4 Responsesso far.

 1. Anna Carlbro skriver:

  ”…och blev en kristen älskarinna till kungen av spanien.” Du känner väl till att tusentals kristna kvinnor var “älskarinnor” i olika harem? Så när det gällde att förtrycka och förnedra var de gamla härskarna lika goda kålsupare. Fast att samla på kvinnor var ju en muslimsk specialgren.

  “…längre än vad dagens ”ägare” spanjorerna gjort.” Det var väl knappast så att Spanien var öde innan kelter, fenicier, greker, romare, sveber, valaner, vandaler, västgoter och araber kom dit. Det fanns en ursprungsbefolkning som nu blandats upp med ovanstående folkslag. Därför kan man inte säga att just muslimer har ”rätt” till Spanien. Det spanska folket blev ju inte tillfrågat nån gång. Borde vi inte ha lämnat erövringskrigens tid? Borde vi inte utgå ifrån vad de som just nu bor i ett land vill? Eller ska vi fortsätta att odla gamla oförrätter i generation efter generation?

 2. Bahlool skriver:

  Var det en muslimsk specialgren att samla på kvinnor? Vad har andra kvinnor med saken att göra? Det här handlade om en viss ledare och vad som hände honom och delar av hans familj. Klart kungar, muslimska som icke muslimska behandlade kvinnor illa, att säga att det var en muslismk speicalgren är dock att ta i och där låter du dina SD lojaliteter fläcka ditt tänkande. Tittar du på gamla goda kungar som Henrik den åttonade så var han rätt duktig på att samla på ett otal kvinnor..
  Jag sa inte att muslimer har mera rätt till landet än någon, alla folk som kom dit erövrade det med våld, även under feniciernas styre och romernas styre så fanns det olika folkslag och stammar som hade kommit dit och erövrat landet från någon annan..sån är historien..men det var ingen reqonquista i sig, utan det var en erövring av norra spaniens befolkning mot södra spaniens befolkning, araberna.
  Du verkar ha gått på herr Rogers trick, när han försöker antyda att jag vill ta över landet eller menar att landet är muslimernas lol..bättre kan du 😉
  Jag stör mig bara på ordet återerövring..så om jag som muslim skulle vilja erövra landet nu, gör jag en återerövring? knappast..utan det är en invasion då..så var det med de kristna som erövrade hela spanien och slängde ut en befolkning för att de hade judisk eller islamisk tro..

 3. Anna Carlbro skriver:

  Att jag tog upp kvinnorna berodde på att du tog upp Boabdils dotter.

  Jag tror inte att jag vet vem Roger är, eller så vet jag fast jag inte vet att han heter Roger. Och jag tror inte att du har en dold islamistisk agenda. Överhuvudtaget tror jag inte på nån konspiration bland muslimer i Sverige som går ut på att ”ta över” landet.

  Det jag skulle vilja få svar på (av nån som vet, vem nu det är) är hur många av Sveriges muslimer som skulle vilja ha större utrymme för särlagstiftning i form av sharia. Vad tror du? Vill du leva i ett sekulärt land där du i lugn och ro utövar din religion i din privata sfär, eller skulle du hellre se att islam fick större inflytnade över det offentliga livet?
  Det är en ärlig fråga. Du kanske helt enkelt inte vet det själv än.

  Jag är mycket kritisk mot alla religioner, men framförallt mot de tre abrahamitiska – judendom, kristendom och islam. Just nu är det islam som expanderar, därför är det främst islam jag kritiserar.

  Fina bilder, förresten. Alhambra är otroligt vackert.

 4. Bahlool skriver:

  Anna jag tog upp henne för att berätta hur han förnedrades..skriver jag ett inlägg om kvinnor som behandlas illa av kristna eller ateister, så hade din kommentar passat bättre.

  Tror att folk för en särlagstiftning är jättefå. Av runt 400 000 muslimer eller folk från muslimska länder är kanske 70 000 troende/religiösa. Av Dessa har du olika grupperingar, vissa är ahamdiya, de har helt annan syn på islam och anses inte ens vara muslimer, du har shiiter och sunniter, båda dessa grupper har egna lagskolor och där ser man stor skillnad mellan synen på sharia, så om man ska tänka logiskt, så måste man alltså ha en särlagstiftning för musliemerna sen ska dessa muslimer alla ha särlagstiftning. Shia har en lagskola, sunnis har 4 lagskolor alla dessa skiljer sig åt mellan varandra när det gäller synen på sharia…
  Jag själv älskar sverige men tycker att det finns lite saker som jag kan klara mig utan 😉 Jag tycker att föräldrar ska ha rätten att vägra sexundervisning och siminnig för sina barn, det betyder inte att det är särlagstiftning bara det att man tillåter religiösa att vara religiösa..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll Up