• Död åt Kungen? Död åt Reinfeldt?

  Jag undrar vad folk hade tyckt om jag demonstrerat på gatorna och skrikit sådana slagord? Död åt kungen, död åt Reinfeldt? Skulle jag få fritt yttra mig på det viset? Knappast. Yttrandefrihet i all ära, men gränsen måste väl dras någonstans? Idag såg jag på nyheterna hur anhängare till Shahen och Mujahedin Khalq, demonstrerade på Teherans gator. Dessa skrek helt öppet, död åt Khameini, mannen som är den högste ledaren i landet.

  I alla länder, finns det en lagstiftning som förbjuder hot och angrepp mot ledare för nationen. Frågan är varför väst är så benäget att försvara dessa bråkstakar? Vill man demonstrera, så kan man väl göra det utan att hota och angripa ledarna i landet? Hur kan man i mediavärlden, i bloggvärlden och bland befolkningen välja att stödja upplopp som skapar kaos, som försöker mörda och hota?

  Nu kommer några fler Israelälskare att komma hit och tycka att jag är sjuk som inte stödjer dessa upplopp, att jag är sjuk som inte stödjer demokrati, om demokrati är att hota människor till livet och att ha rätten att ropa till mord på ledare, då vill jag inte vara en sådan demokrat.

  ps: EU är på väg att anta en lag som förbjuder privatpersoner att uppmana till kamp, eller stöd till ”terrororganisationer”, om det är förbjudet att uppmana till kamp mot tex USA i Irak och Afghanistan, vad fan ska man då tycka om människor som uppmanar till att mörda ledarna för en nation?

35 Responsesso far.

 1. Roger S. skriver:

  Va gullig du är. Men jag undrar lite smått. Är det inte effektivare att be till Allah än att skicka abuseavdelningen på mig. Allah är ju stor, vis och kan det där med att döma människor. Jag menar, vad ska abuseavd göra? Allah kan väl göra ännu grymmare saker än vad ett gäng nördar kan göra?

  Haha.

  Snyggt du klistrat ihop anmälan. Du är en fena på copy paste du. Du kanske kan gör karriär utav det? Det är väl ungefär din nivå av vad din hjärna klarar av. Annars har du alltid DO. Där brukar din sort hämta extra pengar.

  Men jag känner mig ärligt talat lite kränkt över att du inte polisanmält. Det hade varit effektivare, samt bättre gynnat dig. Nu framstår du mest bara som en fjant som gillar litteratur som förspråkar barnsex.

 2. Jonas Franzen skriver:

  Jag tycker du ställer en svårt fråga här. En fråga som mycket väl är värd att samtala om.

  För att se på ett exempel. Sydafrika. Nelson Mandela och ANC var terroriststämplade av många europeiska länder och USA väldigt länge. USA tog bort terroristklassificeringen på partiet så sent som 2004 (om jag minns rätt). Mandela uppmanade själv till ökat väpnat motstånd när han satt i fängelse. Var det fel?

  Jag är mot våld i alla former. Men ibland kan man ställa sig lite frågande till om våld och uppvigling faktiskt inte varit med och hjälpt till lite i strävan mot demokrati.

  Vi kan väl vara överens om att Iran inte är någon demokrati, i alla fall inte i västerländsk betydelse. Nu vet jag inte exakt vad demonstrationen handlade om, men om den handlade om demokrrati kanske det finns positiva tendenser i den ändå.

 3. Bahlool skriver:

  Mandela är fortfarande på deras terorrlista lol
  Nope Iran är inte en demokrati i västerländsk betydelse, men det är en republik som blandat både islam och demokrati och jag säger inte att våld i sig är fel, men jag tycker det är fel att man avskyr våld i våra länder men att man stödjer våld i mellanöstern. Man kan inte kalla en demonstration för fredlig, när folk bränner upp, uppviglar och hotar. Det är det jag stääller mig emot
  http://www.bahlool.se/2009/09/24/opinionsundersokning-i-iran-om-valet-och-usa/
  Där visar det sig att de flesta iranierna står bakom regeringen och systemet..

 4. Darius skriver:

  Roger, din odominanta svaga barbar! Tiden är inne för lilla roger att packa och flytta utomlands. Du är som en liten gnällig skit unge som suger på pappas lilla snopp. Förstår du det? jädrans patrass!

 5. Twilighter skriver:

  Roger S dinn lilla skit fjant… Om du tycker att han e så dum och inte har tillräckligt med kapacitet i hjärnan än att copy paste, varför fan bryr du dig om att läsa hans blogg och kommentera? Han gör tydligen någonting rätt om han har fångat din uppmärksamhet tillsammans med de andra ignoranta idioterna som tydligen inte kan gå ut ur sin lilla bubbla och se hur fel det är det som ni gör.

 6. Bahlool skriver:

  lol twilighetr vill inte ens ha honom här..men till slut var måttet rågat 😛 så var tvungen att skicka till bredbandsbolaget och se om de inte kan få honom att bete sig som folk..ska släppa igenom hans kommentarer så de kan bilda sig en uppfattning om hans beteende.

 7. Roger S. skriver:

  haha Mitt beteende. Vem av oss är det lever efter en man som slätade av sin unga manlige kusin? Det bästa du kan göra är att göra likadant, vilket din guidebok uppmanar dig att göra Det din profet gjorde, ska du med göra.

  Muhammed är perfekt. Det är inte du, så du måste göra allt Muhammed gjorde för att nå något form av mänskligt värde. Muhammed sexade sig med småbarn, djur och ta mig fan allt han kom över. Så det är inte fel att tro att du gör likadant. Eftersom det är din plikt. Eller har du förkastat din religion?

 8. R skriver:

  Visserligen håller jag inte med dig i alla dina ståndpunkter varje gång. Ganska sällan egentligen, särskilt de religiösa. Men jag kan inte undgå att tycka att du är en intellektuell person. Det gör mig glad att du är den som representerar islam och inte de andra ignoranta och inskränkta typerna man ser ute som förespråkar religionen men står för allt utom deras lära.

  Du argumenterar på väldigt bra sätt, och trots motgång tycks du inte vända kappan efter vinden. Som sagt, jag håller sällan med dig om dina religionsfrågor men jag respekterar och uppskattar trots det, det du gör. Du ger inte bara svar på tal som de flestaandra, du ger faktiskt även goda argument med stöd bakom från din sida. Det gör mig stolt att du är från min kultur även om vi inte alltid delar åsikter. Kände verkligen för att skriva det.

 9. Bahlool skriver:

  haha wow..fina ord från R? inga mobbningar oh…my Allah 😛 Att du inte håller med mig i allt är för att jag är så smart ;))))) Tack för orden 🙂

 10. Beck skriver:

  Kanske skriker de död åt ledarna för de inte kan rösta sig fria från en politik som religiösa ledare har en stor makt över. Kanske skriker inte vi i väst död åt Reinfeldt på grund av att det är lättare och gå och rösta på valdagen. Om vi fick ett lika odemokratiskt system i Sverige hoppas jag att vi skulle göra mer än vad folket i Iran gör. Frihet ges inte till människan utan den måste tas, så har det sett ut i historien.

 11. Bahlool skriver:

  men beck, det har ju visat sig att oppinionsmätningar och omröstningar visat att det stöd Ahmadinjad fick var det stöd han verklgien fick i valen? Bara för att någon skriker fusk betyder inte att det verkligen blev fusk. Man röstade och Ahmadinjad vann, varför ska man tro att det skedde på ett olagligt eller odemokratiskt sätt? Kvinnor och män får rösta de röstade på den nuvarande presidenten.

 12. Jonas Franzen skriver:

  Jag tycker faktiskt att Beck har en poäng i det han säger. Tack vare vårt system (samt även en viss jantelag) gör att vi inte demonstrerar på samma sätt längre. Vi har gjort det, för 100 år sedan. Då var det stora protester och demonstrationer som ville byta system. Fackföreningsrörelsen demonstrerade hela tiden för 8 timmars arbetsdag, allmänn röstrött osv. Ådalen 31 dog tom människor i ett svenskt demonstrationståg. Idag behöver vi inte protestera på samma sätt längre. Vi kan opinionsbilda och uttrycka åsikter utan riskera att bli mördade, fängslade, eller ens åtalade. Det är en stor skillnad.

  En sak till. I et land som Iran, där mycket styrs av religionen och de andliga ledarna så tenderar befolkningen att överlåta beslutsfattande och ställningstagande till just dessa ledare. Det är knappast troligt att det uppkommit ett Piratparti i Iran som knep ett antal mandat.

  Sedan är det klart att det är jättebra att opinionsmätningar och undersökningar visar att regeringspartiet har starkt stöd. Det finns ju ett par andra exempel där opinionen inte spelar någon roll. Se på USA där Al Gore faktiskt hade fler röster är George W Bush, men ändå förlorade valet på grund av ett annorlunda system i elektorsystemet. Eller varför inte Hamas som faktiskt vann valet i Palestina men vägrades erkännas av väst eftersom de var terrorklassade. Fel enligt mig.

 13. Bahlool skriver:

  Jag tror det är enbart i Sverige som man är så lugn i sina demonstrationståg, tittar man på demokratin Frankrike, så ser man att det där går rätt villt till så villt att man även tar chefer som gisslan. Diskussionen i Iran är större och högre än man kan tro, och det sker mellan prästerskapet och mellan de olika partierna, moderata som mer ”fanatiska”. Tyvärr syns inte detta här i Sverige, då man enbart ser något skrivas eller rapporteras om Iran, när någon demonstrerar mot regeringen.
  Man glömmer även att det iranska systemet är rätt ungt och det kan ses som ett försök att tillämpa västerländska republikens egenskaper med det muslimska systemet. Inom shiaislam så är synen att en stat ska styras av religiösa lärda rätt kontroversiellt och jag tror att Iran behöver lite mera tid på sig, vidare behöver Iran se att väst inte vidmakthåller embargot mot landet.

 14. Beck skriver:

  Jag har aldrig sagt att det var valfusk i Iran. Men Irans politik förhindrar att vilka partier skall komma fram och alla partier måste ha en muslimsk värdegrund. Dessutom har ju de religiösa ledarna stor makt i landet. Detta är väldigt odemokratiskt enligt min mening. Det är ju knappast så att Muhammad 45 kan starta ett liberalt parti som inte vilar på en muslimsk värdegrund. Sedan har det ingen som helst betydelse om så många som 90% tycker systemet är bra om de 10 andra procenten blir skrämda till tystnad eller att de som demonstrerar riskerar långa fängelsestraff. De 10 % måste ju även kunna stå upp för sin sak och försöka skapa opinion. Skulle det finnas en mångfald i massmedia och yttrandefrihet så skulle inte folk behöva gå ut på gator och torg. Och kom ihåg att det är många som går ut på gator och torg, skulle fler våga skulle det säkerligen vara mycket fler! Det är inte få som är missnöjda och det här är enda sättet att visa omvärlden sitt missnöje.

 15. Bahlool skriver:

  Beck vi har ju liknande syn i väst, där uttalade nazistiska partier inte får ställa upp (tyskland har en sådan lagstiftning) även Sverige försvårar för sådana partier, liknande regler finns lite överallt. Varför måste hela världen bygga upp sina demokratier eller värderingar på sekulära värderingar? I väst har vi tagit den sekulära vägen och därmed ser vi ner eller ser vi misstänksamt på dem som väljer religionen. Sen vet jag inte om de måste ha en muslimsk värdegrund men de kan ju inte starta ett parti som är emot islam, lika lite som du kan starta ett parti i Israel som är emot Israel eller i Sverige som är emot Sverige. Här I sverige kan du cokså få sitta av långa tider om du startar upplopp, det är det som skett, de som ”demonstrerade” var inga fredliga pacifister..det är en myt. Det finns en rätt stor mångfald, finns ”moderata” krafter som har egna tidningar och kanaler, men de kommer i kläm med staten ibland när det blir problem i landet och de uppmanar till att starta upplopp, det kallas för uppvigling i sverige 😉
  Missnöjet har även med andra saker att göra, glöm inte det finns embargo mot Iran, detta leder till att folk känner sig extra hårt ansatta och ibland ger fel personer skulden 😛
  Sen ja, Iran kan behöva lite mera frihet, men majoriteten vill inte ha ett svenskt eller franskt system 😛

 16. Beck skriver:

  Men alltså problemet med ett religiöst styre är ju att det måhända är jättebra för alla som råkar tro på majoritetssamhällets religion. Men minoriteten blir så gott som alltid diskriminerad eller åtminstone blir åsidosatt i jämförelse med majoritetsreligionen. Det är just därför man inte ska blanda religion och stat. Man behöver inte ha ett västerländskt samhälle bara för att religion är separerat från Islam. Står islam människor varmt om hjärtat så kommer religionen även fortsättningsvis göra det. Är politiken fri från religion så kan alla tro på vad de vill utan att det skall vara religiösa ledare som bestämmer. Jag menar det är ju knappast ingen nackdel för ens muslimerna. Muslimerna kan leva efter koranen och må bra av detta, deras valmöjligheter hur de själva ska leva sitt liv efter islam blir på så sätt också större. Ingen religiös ledare med makt behöver säga till dig hur du ska leva ditt muslimska liv. Det är nog den enskilde muslimen förmodligen fullt kapabel till själv.

 17. Beck skriver:

  Är väl iof inte så konstigt att Nazistiska partier är förbjudna i vissa länder. De vill ju ha folkmord som är det största brott ett land kan begå. Väldigt konstig jämförelse.

 18. Bahlool skriver:

  Nej beck ingen konstig jämförelse du verkar inte fõrstå ATT alla länder har vallagar som på olika sätt avhåller eller försvårar för oliktänkande. Vart har du fått ifrån ATT dagens nazister vill begå folkmord. Iran stoppar shahälskare och mujahedin khalq grupper som begått illdåd så ur Irans vinkel är dessa lika hemska som nazister för europér.

 19. Bahlool skriver:

  Men iranska staten tar ju hand om de religiösa minoriteterna också. Du ser saker ur din egen vinkel, och missar att så högt som du ställer sekulära stater, så högt sätter iranier sin religiösa stat. I väst blir ju religiösa förtryckta eller deras rättigheter åsidosatta (förbjudet att bära slöja, minaretförbud, förbud för burka, förbud för att omskära osv osv osv)
  Så varöfr är ditt system mer acceptabelt än det system som religiösa tror på? Inget system är perfekt och i alla system blir någon grupp åsidosatt..Problemet är att reilgion och politik går hand i hand när det gäller just islam. I och med Profetens unika ställning som både ledare för religionen och för politiken/staten, samma gällde de fyra kaliferna som kom efteråt..
  Du måste sätta dig in i systemet med vilaty al faqih, systemet som finns i Iran. Shiaislam har ett visst antal lärda som leder massorna så det är inget konstigt med att dessa även innehar den politiska makten och ”bestämmer” över folks liv..

 20. Musa skriver:

  En bättre liknelse vore att anhängare till miljöpartiet skulle vandalisera gator och ropa ”död åt reinfeldt”, ”valfusk !” efter förra valet.

 21. Jonas Franzen skriver:

  Nej Bahlool. Nu tror jag du cyklar lite.

  Som Beck och jag har påpekat så är det en stor skillnad på systemen. Partier med nazistiska åsikter är ju inte demokrater, vilket gör det hela till ett konstig resonemang att de ska vara med i demokratin. Dessutom så är extrema högerpartier lagliga i Sverige. SD får partistöd på precis samma sätt som alla andra partier. Sedan att medierna och andar aktörer motarbetar dem är en sak. Men skillnaden är att staten inte motarbetar i Sverige. Ingen blir fängslag och ingen blir lynchad (förutom när vänsterextremister och högerextremister pucklar på varandra då förstås – men då blir de förhoppningsvis gripna och straffade oavsett vem som slog vem).

  Sedan säger du att den iranska staten ”tar hand om de religiösa minoriteterna”. Va? Jag trodde du kunde lite om Iran, men uppenbarligen inte. Eller menar du på allvar att lagboken inte är påverkad av Islam?

  Men du fortsätter intressant. Du säger att politik och religion går hand i hand när det gäller Islam. Det borde ju således innebära att man inte kan vara kristen, ateist eller nåt annat för att arbeta politiskt i ett muslimskt land – eller? Alltså precis motsatsen till det du sa innan om religiösa minoriteter.

 22. Bahlool skriver:

  Jonas på samma sätt kan du se på Iran. I Iran har man förvägrat partier som inte är religiösa. Såsom väst ser på ickedemokratiska partier, så ser man i Iran på ickemuslimska partier. Problemet är att du och Beck tror att vara demokrat är någon slags lösning på allas problem. Som om det är den universella sanningen, att vara demokrat är enligt dig och beck svaret på alla våra frågor. Så är inte fallet. Jag har redan belyst att folk har valt ett annat system i andra länder, vissa har valt ett mellanting. Där spelar religionen större roll än demokratin/ateismen/sekuklarismen.
  De här partierna som är förbjudna i Iran, är Shahens anhängare, och man behöver inte kunna mycket om Iran för att veta vad dessa personer gjorde i Iran, och de är allt annat än demokratiska. Så bara för att jag inte är en demokrat, ska inte jag få vara med i den politiska processen? Varför? Man följer de ”seder” och principer som gäller i ett land. Jag är inte helt nöjd med den svenska demokratin, betyder det att jag ska hålla mig borta från den?
  Roligt att du sa gripna och straffade..för det är just det som hände och händer i Iran, du har grupper som bränner ner, använder våld och angriper/hotar och skadar folk, de kallas för fredliga demonstranter av dem som ogillar Iran, men här hade de blivit gripna 😛 när Iran griper dem, så blir Iran en syndabock :PP

  Iranska staten har en lagbok som är påverkad av islam ja, men det betyder inte att man förtrycker andra religiösa grupper. Det är helt naturligt att en islamisk republik, är färgad av islam. Alltså hela staten är ju en islamisk stat. På samma sätt är ju kina färgad av kommunismen. På samma sätt är västliga stater färgade av sekularismen. Man går så långt att man förbjuder religiösa symboler i vissa sekulära stater, så stark är den synen här. Varför ska sekulära stater ha mera rätt att bestämma över folks liv, än religiösa ?
  Jag tror att ni är färgade av er syn på religion och därför inte ser att samma sak som sker i väst, sker i muslimska, kommunistiska och kristna stater, bara det att de är färgade av de värderingar och de system som dessa stater och samhällen har, jag säger inte det är bra eller dåligt, men det är helt naturligt 😉

  Du kan inte leda nationen Iran om du inte är muslim det är sant, men du kan arbeta politiskt. Islamsik historia har visat att man anställt både judar och kristna i styrelsen av staten..Att bli ledare går inte dock, det är ju på samma sätt med vårt kungahus, du måste vara av den rätta lutheriska tron för att kunna gifta dig med prinsessan…Alla stater har något sätt de avhåller vissa grupper från att nå makten. I USA var det att du måste vara född i USA mm 😛

 23. Jonas Franzen skriver:

  Bahlool. Du har helt rätt när du skriver att Iran ser på islam som västvärlden ser på demokrati. Helt rätt. Men att jag skulle säga att demokrati är universallösningen på allt? Va? det har jag aldrig påstått.

  Genom att lagboken är skriven på en muslimsk grund inebär de facto att andra religiösa grupper blir åsidosatta. Per definition.

  Men jag anser att demokrati ÄR det bästa systemet. Som Winston Churchill sa: ”demokrati är inget bra sätt att styra ett land på, men det finns inget bättre”. Folk som arbetar tillsammans för att lösa ett problem, eller ta ett besult, tar oftast bättre beslut (vetenskaplig fakta). En ledare som tar alla beslut själv kommer att göra en hel del galna val. Också fakta.

  Du kan göra en liten test.
  1. Ta en massa problem, eller frågor. Kan vara från Trivial Persuit eller vad som helst.
  2. Samla ett 20-tal personer.
  3. Låt alla svara individuellt på frågorna.
  4. Para ihop dem två och två där de tillsammans får svara på frågorna.
  5. Gruppera ihop dem 10 och 10 och låt dem svara.
  6. Låt alla 20 samatala och komma fram till ett gemensamt svar på alla frågorna.
  Ge mycket tid så att det har chans att bli konsensus.

  Detta test kommer att visa att om du räknar antal rätta svar så kommer den stora gruppen vinna i 99 fall av 100. Det är ett enkelt test för att visa att demokrati och konsensus faktiskt har en rejäl poäng.

  Men det är klart. Är du inte demokrat så kanske det är svårt att se… ;P

 24. Bahlool skriver:

  Det känns bara så jonas, när man sitter och inte kan förstå att det finns andra lösningar och andra uppfattningar om hur ett system ska vara skapat, det känns som om ni har svårt att förstå hur andra stater har det och hur andra kulturer ser på saker och ting. haha jag är halvdemokrat..jag försvarar sann demokrati men jag tror inte på den. Jag försvarar yttrandefrihet, men jag menar det borde finnas vissa saker (religiösa företrädare som ska skyddas för hon och häckleri) som ska vara skyddade osv..Alltså det är svårt att förklara men jag ser mig som större demokrat än många som besökt min blogg, för de menar att man kan ge vissa rättigheter till vissa men inte till andra (de stödjer mord på irakier och afghaner men menar att dessa är terrorister när de slår tillbaka osv)
  Schweiz har en bra demokrati, där folk verkligen kan folkomrösta (även om det är galet ibland med de beslut de tagit) men vi har tex i Sverige ingen större makt hos befolkningen, du styrs av politiker som tar sig rätten att tala för dig (tittar man på omröstningen om högerregeln) så ser man att de itne alltid lyder folk viljan..

 25. Beck skriver:

  Först och främst vill jag markera att jag helt tar avstånd från människor som vill förbjuda burka, slöja, minareter och dyl. Jag tycker det är fel väg att gå och det är fel med den typen av förbud. Jag skäms för demokratiska länder som inför sådana förbud och jag kan faktiskt gå så långt att jag tycker det är ett hot mot demokratin. Även fast jag egentligen är mot burka så skulle jag kunna tänka mig att kämpa för att folk ska få bära det. Jag tycker det strider mot de mest demokratiska grundprinciperna att förbjuda sådana saker du tog upp. Omskärelse är jag dock mot för det är inte barnets fria vilja att göra ett ingrepp på sin kropp.

  Sedan det här med att ha ett starkt religiöst inflytande i politiken och att inte ha ett demokratiskt styre. Ett sådant syre är ju jättebra för de som tycker ledarna är bra men om det blir en stor spricka mellan majoriteten av folket i ett land och de styrande så finns ju enbart ett alternativ och det är revolution, dvs att störta regimen. Då målar upp det som allt är frid och fröjd i Iran och det är ett mycket positivt ledarskap. Fine, jättebra om de flesta tycker likadant men folket kommer förmodligen inte alltid tycka det. Samhällen förändras, kulturer är föränderliga och inte statiska. Vädererinrar, åsikter och attityder kan inte vara bestående i ett samhälle och då är det viktigt att även politiken kan åt samma riktning. Och även om man inte tycker det är viktigt så är det ett faktum att situationen till slut blir ohållbar. Med en demokrati blir en sådan förändring relativt smärtfri men i ett relativt odemokratiskt samhälle så tvingas folk gå till angrepp. Det blir mycket blodsspillning helt i onödan och splittringen och återuppbyggnaden samt strukturen i ett land får sig en rejäl törn. Vad kommer efter den rådande ledningen i Iran kan man undra, det är inte säkert att den är bättre, i värsta fall kan den bli förödande. I en demokrati slipper man just dessa smärtsamma splittringar och blodspilla. Därför är en demokrati bättre!

 26. Bahlool skriver:

  Beck jag är som du, jag ogillar Burka starkt, men jag anser att det är upp till individen ifråga, om vi klarar av att bestämma över vår nakenhet, ska vi kunna bestämma över ifall vi vi vill ha mera kläder på oss. Sista stycket var bra skrivet 🙂 men vårt problem är att man inte tillåter demokrati när det gagnar muslimer. Titta på Algeriet där FIS vann, de var muslimer, världen var tysta inför valfusket som ledde till att de fråntogs sin makt, titta på Hamas, de vann i demokratiska val, och väst bojkottade dem..så demokrati är inte bäst för vi msulimer får inte välja något eller någon som väst inte godkänt 😉
  Samma är det med Iran. Iran lät folket rösta för en konstitution, valet kom att skapa den islamiska republiken, men folket fick inte leva som de ville utan man menar att iranierna måste anpassa sig till väst…

 27. Beck skriver:

  Jag tycker väst för fel politik, åtgärder eller vad man ska säga i de sk U-länderna. Väst tror på många sätt att de håller inne på receptet för alla länder. Jag tycker de flesta länder i mellanöstern har en totalt fel politik men jag skulle aldrig säga hur de bör leva. Dessa länder måste hitta sina egna vägar till frihet och vad som är bäst för dem. Historien har visat att väst inte kan gå in i dessa länder och försöka få dem att ändra livsstil och politiskt system. Detta har snarare saktat ner utvecklingen i många länder och skepsisen till väst blir stor. Men för den sakens skull tycker jag att väst demokrati är bättre men man kan inte införa detta huxflux över en natt. Som sagt dessa länder måste hitta sina egna vägar och även om målet bör vara demokrati så är det folket som måste bygga sin egna demokrati i ett långsamt tempo, inte väst åt dem. Hehe var vi kanske överens för en gångs skull =).

 28. Bahlool skriver:

  haha ja håller med 😛 helt beck 😉

 29. Jonas Franzen skriver:

  Bahlool. För gällande Schweiz och verkställande folkomröstningar. Det finns två stora fel med dem. Det första är att folkomröstningar tenderar ofta att bli populistiska, alltså att de som röstar inte ser till helheten utan endast sakpolitiskt, vilket kan leda till stora fel (läs sänkta skatter och höjda bidrag ex). Det andra problemet är väldigt få deltar. Speciellt eftersom de har omröstningar titt och tätt vilket gör det ointressant för den stora populationen. De enda som röstar är de som brinner för att driva igenom en fråga. Tydligt exempel nu på minaretfrågan. Därför är det bättre att ha en representativ demokrati där man röstar på en ideologi, en tanke om hur samhället ska styras och låter sedan det partiet som passar bäst in sköta beslutsfattandet utifrån den samhällssynen/ideologin.

  Sedan måste jag hålla med er när det gäller burka och minareter och annat, det är helt fel att förbjuda människor att bära burka eller att bygga minareter. Så länge inte deras arbete ställer hygieniska krav eller liknande, vad vet jag. Men jag skulle heller inte vilja ha ett minaret som har böneutrop i mitt kvarter. Jag har redan en kyrka som spelar fåniga melodier titt som tätt… hmm… borde nog skriva ett medborgarförslag till kommunen som får tyst på eländet…

  USAs försök att föra in demokrati i Irak är ju ett patenterat exempel på jänkarnas syn på demokrati. Vi bombar skiten ur dem (eller ”bomb them back to the stoneage” som deras utrikesminister Madeleine Albright sa) och sedan säger vi att vi har rätt. Lyssnar de inte då så bombar vi lite till. Helt sjukt galet. Precis som ni båda är inne på så går det inte att tvinga en kultur i mellanöstern in i samma system som en del stater i västvärlden lever efter. Helt andra system måste till. Även här tycker jag faktiskt Sverige har ett riktigt bra system. En viss del av vårt bistånd är riktat till de politiska partierna. Syftet är att samarbeta med sina vänner i U-länderna. På så sätt kan vi båda lära oss. Vi kan få goda idéer från varandra.

 30. Bahlool skriver:

  mkt sent min vän så läser och svarar imorgon inshallah 😉
  god morgon/natt

 31. Bahlool skriver:

  Jonas men då är det ju inte folkvilja, när politikerna ”vet bäst”..

  Det är olagligt i Sverige att en minaret har böneutrop, det är mest för att det har blivit bruk att ha minaret vid en moskee somman har det.

 32. Jonas Franzen skriver:

  Nu tycker jag du undviker diskussionen lite. Tycker du verkligen att ”folkvilja” sak bestämma? Läste du min argumentation om varför det inte funkar? Eller undviker du helt enkelt frågan?

 33. Bahlool skriver:

  Jo jag läste _:) du sa ju att det kan leda till två viktiga saker 1 att människor inte röstar och enbart några personer som känner sig manade 8fanatiker) kan vi väl kalla dem, skulle rösta och två att populism skulle vinna på det, men det spelar ingen roll, för i slutändan ska det ju vara folkets val. Om folk vill välja eller ej är inte upp till dig eller mig att bestämma, det är upp till folket, det är deras val om de tar sin demokratiska rätt på allvar. I slutändan är den perfekta demokratin att alla har en röst och att majoritetens röst bestämmer, och då spelar det ingen roll om rösten är ”bra” eller dålig..

 34. Jonas Franzen skriver:

  Med andra ord tycker du det är helt ok att ett lands ekonomi totalt kollapsar. För det är ju precis det som kommer att hända.

  Ett tips till dig. Läs lite ekonomi på universitetet.

 35. Bahlool skriver:

  Några få poäng från ekomommagister..så kanske du har rätt..jag borde kanske läsa på 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll Up