• Ramadan 4 – Frågor & Svar

  Lite frågor och svar angående Ramadan:

  Frågor från Ayatollah Sistani i hans bok om religiösa spörsmål. Han är en marja, en person som shias väljer att följa för att han gör Ijithad, tolkning, av religionen. Jag själv följer inte honom men min familj gör men de här sakerna kanske kan få mina läsare till att förstå lite mera om denna heliga månad.:

  F: Måste man göra Niyyat (uppsåt att fasta under Ramadan) varje kväll under månaden?
  S: En person kan göra Niyyat varje kväll under den heliga Månaden Ramadan, men det är bättre att göra Niyyat på första kvällen av Ramadan att personen ska fasta hela månaden.

  Som i fallet med bönen är det rätt viktigt med dessa verbala meningar.

  F: När är sista ögonblicket man kan göra Niyyat för fastan i månaden Ramadan?
  S: Sista tillfället för att göra Niyyat för att observera fasta under Ramadan är några minuter innan Adhaan (kall) till morgonbönen.

  Jag fick frågan om rökning under fastan. Sistani menar att det är ”obligatorisk försiktighetsåtgärd” att inte röka. Det är annars konsensus bland shia som sunnis att rökning inte är tillåten, men enligt Sistanis tolkning så finns inga bevis för det utan det är säkrast att inte göra det. Det finns några lärda inom shia som tillåter rökning, men majoriteten tolkar det som förbjudet.

  Enligt Sistani så finns det 9 saker som bryter fastan

  1. Att äta och dricka
  2. Samlag
  3. Onani (en olaglig gärning ändå)
  4. Att tillskriva falska saker till den allsmäktige Allah, hans Profet eller till Imamerna.
  5. Att svälja tjock damm (dit brukar man räkna cigarettrökning)
  6. Att doppa hela huvudet i vatten.
  7. Att förbli rituellt smutsig fram till morgonbönens kall (ifall man haft sex så måste man tvätta sig och rena sig i det som kallas Janabahtvättningen, har man inte gjort det så är man rituellt oren)
  8. Lavemang med hjälp av vätskor.
  9. Att spy

  Jag tar gärna emot fler frågor. Det jag främst kan tänka mig att folk frågar är vad händer ifall man dricker något men inte med flit? Då är det bara att fortsätta med sin fasta.

  Ifall man missar en dag av Ramadan, så kan man ta igen det innan nästa Ramadan.

  Råd från Shaitan (Djävulen) angående Ramadan

  Skön arabisk låt om Ramadan (arabiska utan översättning)

  Ramadan – Faktabok

  Post Tagged with , , , , , , ,

4 Responsesso far.

 1. bouhamza skriver:

  Intressant med shi’itisk fiqh. Jag tror att maliki-skolan är den sunnitiska lagskola som ligger er närmast, jag ser många saker som ni verkar ha gemensamt med oss.

 2. Bahlool skriver:

  Jag håller på med en serie om jämförelse om de olilka skolornas fiqh i olika frågor och man ser att det inte är så lätt. Vissa frågor har vissa skolor mera gemensamt med jafari (shia) än med en annan sunniskola osv. Så det beror lite på vilket ämne. Jag brukade förr tro att vi hade mest gemensamt med shafii men nu när jag läste på om det förändrades det och jag insåg att det helt och hållet beror på vilket ämne.

 3. D skriver:

  http://themartyr.net/2009/08/25/the-new-dawn-%E2%80%93-season-01-%E2%80%93-episode-05-%E2%80%93-uncoverin-the-secrets-of-the-month-of-ramadhan/

  En länk med många bra frågor och svar. Jag tror det finns många bra grejer du kan lägga upp på din blogg från den sidan.

 4. Bahlool skriver:

  tackar ödmjukast 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll Up