• Mohamed Omar och Ahmad Thomson om islam och konvertering

  Det finns en sång som de flesta engelska barn brukade lära sig och som går så här: ”In his hands, he’s got the whole wide world”. Jag upptäckte, efter att jag hade nått vuxen ålder, att det är en sång om Gud – men när jag hörde den som barn, trodde jag att den handlade om mig! Jag har alltid sett mig själv som en världsmedborgare – och att världen tillhör mig.

  Min far var från Skottland och min mor från England, må de vila i frid, och därför har jag ett brittiskt pass, fastän jag föddes i Nordrhodesia och bodde i Centralafrika under de första sexton åren av mitt liv, vilket också gör mig till en vit afrikan. Gud ledde mig till islams portar och jag gick in genom dem, så jag är muslim. Vi är alla Adams och Evas ättlingar, så jag är en människa som tillhör Bani Adam [Adams ätt]. Dessa är alla aspekter av vem jag är. Jag har aldrig lidit av den identitetskris, som de sekulära nationalisterna som uppfann detta sätt att tänka, har försökt tuta i oss.

  Så ser även min syn på islamisk i Europa ut. Jag förvånas över att experter, om de var på islambloggen eller om de skriver på newsmill, inte inser att islamism inte är en enhetlig tankeideologi. Jag är islamist, Mohamed Omar är islamist. Hizb al Tahrir är islamister och även Al Qaidah är islamister. Jag har en längre tid velat skriva artiklar om just skillnaden mellan de olika islamistiska ”grenarna” men tiden räcker tyvärr inte till.

  Mohamed Omar och jag skiljer oss i vår syn på vad islamism är, men de som hatar honom, förlöjligar honom eller angriper honom missar en stor sak och det är att just Mohamed Omar är mera demokrat än de någonsin kan bli. Han låter röster höras som inte får något utrymme i media. Hans artiklar är alltid spännande läsning för det är röster jag inte får höra eller se så ofta. Man får tycka vad man vill, man kan hålla med eller ej, men alla artiklar jag hittills läst, har varit av stort intresse.

  Jag håller inte med alla analyser han eller objekten för hans intervjuer för fram, men de ger en ibland nya vinklar på saker och ting.

  En sak jag märkt med de personer som konverterat är att de skiljer sig markant mot dem konvertiter jag mött på senare år. Många konverititer försöker förändra religionen till att passa dem, en anpassning som är normal i väst, men något som går emot den dogmatiska religionen islam.

  De personer som Mohamed Omar för fram, är dock personer som nått upplysning och kunskap genom och om islam, det är personer som håller sig till islams värdegrund även om många av dem inte insett Ahlul Bayts del i religionen. Deras syn på islam skiljer sig inte mycket från synen ”vanliga” muslimer har. De försöker inte försvara homosexualitet eller försöker få bort Sharialagarna, något som Ahmad försvarar, ändå är han brit och advokat. Man försöker inte ursäkta islam, för det är en fulländad och perfekt religion. Det är något många missar när de konverterar och tror att deras värdegrund, den som är uppbygd på deras liv, ska ändra på islam så att islam ska kompromissa.

  Ahmad Thomson rör vid Ahlul Bayts status och Ahlul Bayts inverkan på islam, när han själv författat en bok som handlar om Profeten Muhammeds dotter Fatima eller när han tar upp vilken stor roll Ahlul Bayt spelar i majoriteten av sufiordnarna, men även han missar Ahlul Bayts roll en roll som Profeten Muhammed gång efter gång talade om med ord som att Koranen och Ahul Bayt är nära sammanbundna och att de inte skiljs från varandra.

  Jag hoppas fler av mina läsare, de som gillar mig och de som ogillar mig, finner intresse i att läsa Mohamed Omars blogg.

  viaDen bäste vägvisaren – intervju med Ahmad Thomson « Mohamed Omar.

9 Responsesso far.

 1. cecilia skriver:

  vilket bra inlägg!

  men nu gör du mig nyfiken. du är alltså konvertit? och kommer från ett brittiskt/skottskt ursprung men är uppvuxen i centralafrika? har jag förstått rätt?
  Hur hamnade du då i sverige av alla ställen??
  snälla berätta 🙂

 2. Bahlool skriver:

  haha nah jag är född i en shiamuslimsk familj i Irak men artiklen jag länkade till handlar om en viss Ahmad, en brittisk man som levt i Afrika och som nu bor i England, han är vit och advokat och konverterade till islam. Läs Mohamed omars intervju, mycket intressant 😉

 3. Ibid skriver:

  Salam,

  JazakAllah khayran för dina tankar och reflektioner. Intressanta, fastän jag som sunnit inte delar din syn på vissa aspekter av religionen.

  Jag reagerar dock en aning negativt på hur du singlar ut konvertiter när det gäller muslimer som vill ”ändra islam”, som om fler konvertiter än födda muslimer har ett sådant synsätt, rent procentuellt. Detta håller jag definitivt inte med om. Det är inte från konvertiter som de olika reformrörelserna och modernistiska islamiska strömningar stammar, vars syfte och resultat varit uppluckrandet av vårt kunskapsarv och ett förödande ifrågasättande av islams auktoriteter (i synnerhet våra ‘ulama); likaså tycker jag nog att det är relativt uppenbart hur även gemene man som fötts in i ett muslimskt hushåll vill ändra på islam, oavsett om det är att lätta på klädseln (både män och kvinnor), reducera jihad till enbart ”försvarskrig”, omdefiniera ränte- och ockerbegreppen et cetera, m.a.o. möjliga ändringar på alla nivåer.

  Nej, jag tycker nog allt att vi alla är lika goda kålsupare. Problemet för de som fötts som muslimer är månne att de inte har någon ursäkt? En konvertit borde ha en helt annan världsbild att tackla och ta hand om, så jag kan förstå att det tar tid för vissa att anamma en ny uppsättning normer och värderingar, och en till viss del ny världsbild och värdegrund.

 4. Bahlool skriver:

  Wsalamm
  Sant ibid, muslimer som är infödda i religionen har samma problem, men just den artiklen handlade om en konvertit därför jag tog upp det. Sen är det ju besynnerligt att en person som byter tro, hamnar i en tro som har högt ställda krav, och sen plötsligt inser den personen att den religionen inte passar så han eller hon måste ändra på den.

 5. cecilia skriver:

  haha, jaha oki sorry 😛

 6. cecilia skriver:

  min man är också från iraq 🙂

 7. Bahlool skriver:

  haha ja jag har läst det 😛 vi har tagit över Sverige haha 😛

 8. cecilia skriver:

  ja det ha ni ju nästan LOL
  fast inte mig emot, hittills har jag inte träffat några irakier som jag inte tycker om.. ni är ett trvligt folk tycker jag 🙂
  ja det uttalandet bygger på de erfarenheter jag haft i alla fall!

 9. Bahlool skriver:

  lol jag har bara en irakisk vän..när jag går till irakiska affärer så brukar jag tala svenska och jag är så ogillad för det att de som brukade känna mig (irakier) slänger pengarna för att visa sin ”ovilja” 😛

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll Up