• Israel och Palestina 002: Apartheid?

    Jag kommer i de här inläggen att försöka belysa bakgrunden för konflikten i Mellanöstern och försöka ge båda sidors argument. Vidare ska jag försöka belysa större händelser som hänt. För att förstå en människa eller en händelse måset man känna till bakgrunden och hur många av oss kan säga att vi känner till bakgrunden till problemen i Palestina? Jag valde sida, något vi alla måste göra.


    Apartheid kommer från boernas språk i Sydafrika. Ordet står för åtskillnad mellan raserna. Liknande system har funnits i många länder i historien, men i och med mänsklighetens utveckling har vi insett att vi inte kan och får skilja raser, kön eller religioner åt. Det här kan liknas vid kasternas åtskillnad i Indien eller USAs åtskillnad på 40 och 50 talen. Apartheid är grymt och människoovärdigt. Vi lever i 2000 talet och borde vara bättre än så.

    Ett av apartheidens utmärkande drag är att med hjälp av, tex Davidstjärnan i Nazityskland, skilja de olika grupperna åt. Är du arab från ett visst område får du en viss färg på dina nummerskyltar, är du jude får du en annan. På det här viset vet du vem du ska trakassera och vem du ska lämna ifred.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll Up